9 Trükk, Amivel Szembeszállhatsz Az Érzelmi Manipulációval:

“Igen, azt hiszem, megint nagyon dühös lettem a semmi miatt. Sajnálom, hogy dühös voltam, mert csak 40 percet késtél. Az én hibám volt: elfelejtettem emlékeztetni. És a táskák amúgy sem voltak olyan nehezek.” Ismerősen hangzik ez neked? Reméljük, hogy nem. Mert így néz ki a manipuláció: fenyegetés, bűntudat, hízelgés és zsarolás.

Eláruljuk neked, hogy mit kell tenned, ha éppen manipulálnak téged:


1. Szabaduljon meg az indítéktól

A manipulatív emberek gyakran konkrét helyzeteket használnak fel arra, hogy másokat kihasználhassanak. Valami jót tesznek neked, például segítenek munkát találni, vagy adnak egy kis ajándékot, majd olyasmit kérnek tőled, amit nem akarsz, de amit nem tudsz visszautasítani.

Ne adj egy manipulatív személynek indítékot – azt a tényezőt, amit ki akar használni. Viszonozza az ajándékot, és oldja meg maga a munkahelyi problémáit. És élvezd, hogy nem tartozol senkinek semmivel.

2. Fókuszáld a figyelmet a manipulátorra

Amire a manipulátor a legkevésbé számít, az a gyors bosszú az áldozatától.

Tegyél fel nekik egyszerű kérdéseket, hogy kizökkentsd őket. Például:

  • “Tényleg érdekel a véleményem? Úgy érzem, mintha csak azért kérdeznél, hogy kérdezz”.
  • “Kész vagy támogatni a döntésemet, még akkor is, ha az eltér a tiédtől?”
  • “Tényleg elvárod, hogy ezt megtegyem? Tudod, hogy ez nem az én érdekem.”


Van olyan kollégája, aki imádja másokra delegálni a munkáját? Kérdezze meg tőlük, hogy legközelebb készek-e elvégezni a munkáját. Ezek a kérdések megmutatják önnek és nekik is, hogy mennyire abszurd, amit kérnek. Ezek után valószínűleg meghátrálnak.

3. Használd az emberek nevét, amikor beszélsz velük

Ez nem csak másoknak kellemes, de neked is hasznos. Ez sem új ötlet: Dale Carnegie 1936-ban megjelent How to Win Friends and Influence People című könyvében arról beszélt, hogy mennyire fontos az emberek nevének használata.

Ez a beszélgetésmód javítja a megértést. Ne feledje: jobb, ha azt a névformát használja, amelyet az illető a legjobban szeret.

Azok az emberek, akiket a nevükön szólítanak meg, általában barátságosabbak. Használd ezt a módszert a manipulátorokkal szemben, és jó eséllyel nem próbálnak majd újra kihasználni téged.

4. Nézzen a szemükbe

Akárcsak az előző helyzetekben, ennek a trükknek is az a lényege, hogy a manipulátor elveszítse a figyelmét. Az első lépés, hogy mondj nemet egy olyan kérésre, amit nem akarsz teljesíteni. Ez azonban egy tapasztalt manipulátort nem fog megállítani. Nézz a szemükbe, és mondj nemet.

A manipulatív emberek maguk is intenzív tekintettel fognak téged bámulni, ezért a szemkontaktussal győzd le őket a saját játékukban, és éreztesd velük, hogy kényelmetlenül érzik magukat, ha újra kérni akarnak.

5. Ne hagyd, hogy általánosítani tudjanak

A manipulatív személyek egyik szokásos stratégiája, hogy egy konkrét helyzetet kiragadnak a kontextusából, és a szokásos viselkedésed példájaként használják, hogy szégyelld magad.

Például egy feleség dühös, hogy a férje elfelejtette kivinni a szemetet. Leszidja, amiért rendszeresen elkerüli a házimunkát, pedig ez volt az első alkalom.

Ne hagyd, hogy az emberek általánosítják az ilyen dolgokat. Csak kérj tőlük példákat más helyzetekre, amelyek alapján erre a véleményre jutottak.

“Lehet, hogy igazad van. Próbáljunk meg felidézni néhány más példát, amikor ezt csináltam”.

6. Ismételjünk el valamit, amíg tényleg megértik

Az elrontott rekordok idegesítőek. A manipulatív emberek utálják ugyanazt a mondatot újra és újra hallani, különösen, ha az nem olyasmi, amit szívesen hallanak.

Ha úgy érzed, hogy az illető nem hagyja abba a nyomásgyakorlást, és folyamatosan próbál rávenni egy olyan döntésre, ami számára előnyös, találj ki egy univerzális választ, és ismételd meg ugyanabban a hangnemben. Ügyeljen arra, hogy a hangját megfossza az érzelmektől, és annyiszor ismételje meg a mondatot, ahányszor csak kell, hogy végre meghallják.

Az univerzális válaszok lehetnek: “Nem csinálom”, “Nem tetszik ez a beszélgetés” vagy “Hagyjuk abba a vitát”. A legfontosabb, hogy ne változtass a hangnemeden, és ne mutass semmilyen érzelmet. Ennek úgy kell hangzania, mintha nem érdekelne. Egy példa:

– Azt hittem, hogy megértettél.
– Kész vagyok újra meghallgatni téged.
– Mi értelme beszélgetni veled, ha nem hallasz engem?
– A legegyszerűbb dolgokat sem érted. Talán csak nem akarsz megérteni engem?

7. Vonja el a figyelmét és pihenjen

Íme egy másik trükk, amely segíthet abban, hogy könnyedén és humorral kezeld ezt a helyzetet. Képzeld el, hogy egy hatalmas akvárium van vastag falakkal közted és a manipulátorod között. A hang nem tud áthatolni ezeken a falakon. Csak azt látod, hogy az illető ajkai mozognak, de fogalmad sincs, hogy éppen miről beszél.

8. Tartsd a távolságot

A manipulatív emberek szeretnek mások magánterületére behatolni. Túl közel kerülnek hozzád, megérintik a kezed, megveregetik a hátadat. Hogy megállítsd ezt a folyamatot, lépj néhány lépést hátra. Ezzel elérheted a szükséges távolságot, és leállíthatod az érintkezést.

Sokunknak nem könnyű nemet mondani, ha valaki arra kér minket, hogy tegyünk meg valamit a kedvéért. Ebben az esetben megkérhetjük az illetőt, hogy ezt szöveges üzenetben beszéljük meg. Ez nagyszerű a szakmai színtéren.

9. Elemezd ki önmagad

A manipulatív emberek megpróbálják elérni, hogy mások bűntudatot érezzenek. Például a kicsit beteg szülők azért kezdenek el panaszkodni az egészségükről, hogy a gyerekeik hozzájuk szaladgáljanak, és elfeledkezzenek a saját családjukról, munkájukról és más fontos dolgokról.

Bűntudattól szenved? Egyetértesz azzal a rád erőltetett véleménnyel, hogy önző és hálátlan vagy? Tegye fel magának ezeket a kérdéseket:

  • “Valóban önző vagyok? Sokat tettem érte a múltban. A múlt héten háromszor láttam őt. Kitakarítottam a lakást, megvettem a gyógyszereit, és pénzt adtam neki”.
  • “Tényleg ennyire rossz vagyok? Vannak dolgok, amiket teszek, amik valójában az ellenkezőjét bizonyítják.”

 

9 Trükk, Amivel Szembeszállhatsz Az Érzelmi Manipulációval

Új Cikkek:

Szerkesztői Válogatásunk

Olvasnál még valami érdekeset? Szerkesztőségünk ezeket a cikkeket találta a leghasznosabbnak, legérdekesebbnek és a leginkább magával ragadónak ebben a hónapban!