9 Stratégia, Ami Segít Kirángatni A Depresszióból És Motivációt Találni Az Életben:

A depresszió tünetei az enyhétől a súlyosig terjedhetnek. Lehetnek krónikusak, vagy jelentkezhetnek egyszeri epizódokként, amelyeket olyan traumatikus életesemények okoznak, mint például egy haláleset vagy betegség a családban, egy házasság vége vagy pénzügyi nehézségek.

 

Ha szisztematikusan szeretnél odafigyelni a mentális egészségedre, akkor nézd meg a korábbi cikkeinket is, amelyekben összeszedtük minden idők legjobb mentális egészség tippjeit.

 

A depresszió tünetei közé tartoznak:

  • csökkent érdeklődés olyan tevékenységek iránt, amelyek normális esetben kellemesek lennének.
  • álmatlanság vagy fokozott alvásigény
  • étvágytalanság vagy fokozott étkezési igény, ami súlyvesztéshez vagy -gyarapodáshoz vezethet
  • nyugtalanság, ingerlékenység vagy energiahiány és fáradtság.
  • koncentrációs és a szokásos feladatokra való odafigyelés nehézségei
  • rossz önkép
  • öngyilkossági gondolatok

 

9 tipp a motiváció megszerzéséhez és a depresszió elűzéséhez:

Tűzz ki kis, kezelhető célokat.

Ha a gondolat, hogy bármit is tegyél, nyomasztónak tűnik, kezd kicsiben. Tűzz ki kis, kezelhető célokat. Ahogy teljesíted ezeket a célokat, elkezdhetsz újabbakat hozzáadni, amíg végül el nem éred az összes célodat. Íme néhány javaslat az induláshoz.

 

1. Kelj ki az ágyból és vedd le a pizsamát

 

Már a felkelés egyszerű aktusa is jó első győzelem a nap folyamán. Hagyj néhány öntapadós cetlit pozitív megerősítésekkel olyan helyen, ahol láthatod őket, például: “Igen, meg tudod csinálni”, “Minden hosszú út egy lépéssel kezdődik” vagy “Soha ne add fel!”. Az agyad minden gondolatot megemészt, amit létrehozol, ezért tápláld vele a pozitív gondolatokat.

 

2. Menj el sétálni

 

A testmozgás segít a testednek felszabadítani az endorfinokat, azaz a jó közérzetet keltő hormonokat. Ha naponta legalább 35 percet mozogsz a hét öt napján, az enyhén vagy közepesen súlyos depresszió tüneteit javíthatja. A depresszió súlyosabb formáinak kezelésében is segíthet.

 

Egy másik tanulmány szerint, négy hét aerobic edzés javítotja a depresszió tüneteit.

 

3. Piszkold be a kezed, hogy feldobd a hangulatodat

 

Egy egerekkel végzett tanulmány szerint a koszban található baktériumok egy bizonyos típusa (Mycobacterium vaccae) fokozhatja a szerotonin termelését. A szerotonin pedig segít csökkenteni a depresszió tüneteit.

 

Az erjesztett élelmiszerekben található baktériumok, mint például a joghurt, szintén javíthatják a hangulatot azáltal, hogy csökkentik a szorongást és potenciálisan javítják a depresszió tüneteit.

 

4. Ne ütemezd túl magad

Gratulálj magadnak minden elvégzett feladatért vagy célért, legyen az bármilyen kicsi.

Ha csak egy-két feladatot tudsz teljesíteni, az sem baj. Gratulálj magadnak minden elvégzett feladatért vagy célért, bármilyen kicsi is legyen az. Ez segít növelni az önbizalmadat és a motivációdat.

 

5. Kerüld a negativitást

Az agyad azt emészti meg, amit gondolatokat kreálsz, ezért tápláld pozitív gondolatokkal.

Híreket olvasni, interneten böngészni, olyan emberekkel beszélgetni, akiktől kimerültnek és negatívnak érzed magad, vagy szomorú témákat feleleveníteni – ezek a tevékenységek mind hatással lehetnek a hangulatodra és a motivációdra. Ehelyett összpontosítson a hála érzéseire. Olvass felemelő tartalmakat, és vedd körül magadat pozitív emberekkel.

 

6. Ragaszkodj a rutinhoz

A napi feladatok elvégzésének érzése elősegíti a jó közérzetet.

Írd le a rutinodat, ragaszd ki a falra vagy olyan helyre, ahol rendszeresen látni fogod, és használj jelöléseket, ha elvégezted a feladatokat. A napi feladatok elvégzésének érzése elősegíti a jó közérzetet, és arra ösztönöz, hogy minden nap nagyobb eredményekre törekedj.

 

A rutin részeként naplót is vezethetsz. A napló jó hely arra, hogy megszabaduljon a negatív gondolatoktól, és helyet adj a pozitívaknak.

 

7. Szocializálódj

 

Válaszd a pozitív kapcsolatokat, bátorítsd az embereket, hogy beszélgetésbe elegyedjenek veled, és ha úgy érzed, hogy van kedved hozzá, adj egy esélyt az önkéntességnek. Ha segítesz egy rászorulónak, az javítja a hangulatodat, és növeli a motivációdat, hogy másnap felkelj az ágyból.

 

8. Hozz létre egy támogató hálózatot

 

Legyen készenlétben egy támogatói hálózat arra az esetre, ha elfogy a motivációd, és úgy érzed, túlterhelt vagy. Válassz olyan embereket, akikkel szívesen beszélgetsz, és akik bátorítást tudnak nyújtani.

 

9. Aludj eleget

 

A depresszió fizikailag kimerítő lehet. A túl sok vagy túl kevés alvás hatással van a hangulatodra. Törekedj a napi nyolc óra alvásra.

9 Stratégia, Ami Segít Kirángatni A Depresszióból És Motivációt Találni Az Életben

Új Cikkek:

Szerkesztői Válogatásunk

Olvasnál még valami érdekeset? Szerkesztőségünk ezeket a cikkeket találta a leghasznosabbnak, legérdekesebbnek és a leginkább magával ragadónak ebben a hónapban!