9 Módszer, Amivel Spontán Felvidíthatod Magad Ha Éppen Szomorú Vagy:

Ha minden évben, amikor beköszönt az ősz, és a nyár már rég elmúlt, masszív változás áll be a hangulatában, akkor valószínűleg szezonális affektív zavarban (SAD) szenved. Míg egyes esetekben ez eléggé komolyan vehető, más embereknél ez csak életmódváltás kérdése. Az étrend, a napfénynek való kitettség és az aktivitás szintje csak néhány dolog, amin érdemes változtatni a jobb közérzet érdekében.

9 hasznos tipp megosztásával segítünk abban, hogy legyőzd a szezonális szomorúságot:


1. Próbálja ki a fényterápiát otthon.

Gondolj arra, milyen jó érzés a napfény a bőrödön, és hogyan tudod ugyanezt az érzést otthonodból is megteremteni. Mindössze egy asztali naplámpára vagy egy fénydobozra van szükséged, amely 10 000 lux fényhatást és nagyon kevés UV-fényt biztosít. Ez segít a saját fényterápiádban, amely akkor a leghatékonyabb, ha reggelente 20 percig végzed.

A fény közvetlen közelében kell ülnie, de nem szabad közvetlenül belenéznie. Közben csinálhatsz valami mást is, például olvashatsz vagy meditálhatsz. Egész évben folytathatod, ha úgy látod, hogy ez segít a hangulatod javításában. Ha azonban bőrpírt vagy viszketést észlelsz a bőrödön, akkor jobb, ha orvoshoz fordulsz.

2. Menj el kora reggel sétálni.

A reggeli ébredés nem biztos, hogy túl könnyű vagy kellemes számodra, ezért érdemes kipróbálnod a sétát. Nemcsak az energiaszinted fog felpörögni, de az egész tested és elméd is felfrissül és energikusnak fogja érezni magát. A reggeli első séta pedig megadja az alaphangot a nap hátralévő részére. Ez azonban nem jelenti azt, hogy nem sétálhatsz bármikor a nap folyamán, ha különösen szomorúnak vagy levertnek érzed magad.

Ráadásul tudományosan bizonyított, hogy a minden reggeli séta javítja az agyműködést. Ez azért történik, mert az agyadat nagyobb mennyiségű vérrel látják el. Ez a tevékenység pedig nagymértékben összefügg az erősebb memóriával, a jobb koncentrációval és a hatékony problémamegoldó képességgel.

3. Próbálj meg önkénteskedni vagy valami kedveset tenni valaki másért.

Ez olyasvalami, ami nem csak segít túllépni a szezonális szomorúságon, de hosszú távon kordában tartja a stresszt. Egy tanulmány szerint ugyanis minél több pénzt tartanak meg maguknak az emberek, annál nagyobb szégyent éreznek, és a kortizolszintjük is megemelkedik. A nagylelkűség tehát nem csak arról szól, hogy kedves legyél, hanem arról is, hogy egészséges maradj.

Ráadásul minden alkalommal, amikor jót teszünk, úgynevezett “segítői mámorban” vagyunk, ami alapvetően egy csomó endorfin felszabadulását jelenti az agyunkban. Elégedettek vagyunk magunkkal, és nagy hálát érzünk azokért a dolgokért, amink van, és úgy döntünk, hogy megosztjuk másokkal.

4. Mozogj, amennyit csak tudsz, bármilyen módon.

A mozgás és a testmozgás beiktatása az életedbe prioritás legyen számodra, ha szezonális szomorúsággal küzdesz. Legyen szó súlyemelésről, futásról vagy bármilyen más tevékenységről, a tested ébredése segít az agyadnak is aktívnak maradni. Bármelyik tevékenységet végezheted a barátaiddal, a pároddal vagy akár a gyerekeiddel is. Meglátod, hogy a stressz- és dühszinted csökkenni fog, és már nem fogod magad olyan egyedül érezni, mint korábban.

5. Használd ébresztőórának az éjjeli lámpádat.

Ahelyett, hogy minden reggel az idegesítő ébresztőóra csörögne, választhatsz egy napfelkelte ébresztőórát. Ez annyit tesz, hogy ugyanúgy elkezdi megvilágítani a szobádat, ahogy a napfény tenné, ha kint aludnál. Ez segít a testednek és az agyadnak természetes módon felébredni, ahelyett, hogy egy ébresztőóra ébresztené brutálisan.

Megválaszthatja, hogy az ébresztő mikor kezdjen világítani, attól függően, hogy a szervezetének mennyi időre van szüksége az ébredéshez. Ezek az eszközök úgy működnek, hogy segítenek a testhőmérsékletünk emelkedésében és a kortizolszintünk emelkedésében. És bár a kortizol egy stresszhormon, a magasabb szintje reggelente jótékony hatású lehet.

6. Tervezzünk egy kis kiruccanást.

Ha tudod, hogy az ősz és a tél nem jó időszak számodra, akkor tervezd meg, hogy kiveszel egy kis szabadságot, hogy elutazhass ebben az időszakban. Válassz egy olyan helyet, ahol egész évben süt a nap, és hosszabbak a nappalok, mint az éjszakák. Ha akarod, magaddal vihetsz egy jó barátot, vagy valakit, aki szintén ugyanolyan szomorú, mint te ezekben az időszakokban. Ne terheld túl magad túl sok tevékenységgel, helyette válassz egyszerű dolgokat, amelyek mozgásban tartják a tested.

Egy ilyen utazás hatása a lelkedre sok hétig kitart, és boldogabbnak, energikusabbnak fogod érezni magad. Az otthonod gyönyörűnek fog tűnni, függetlenül a kinti időjárástól és a nehézségektől. Ne feledje, hogy nem az a lényeg, hogy hol élünk, hanem az, hogy hogyan kezelünk minden felmerülő helyzetet.

7. Próbálja ki a nevetésterápiát.

Lehet, hogy nagy rajongója vagy a Netflixen futó detektív- és természetfeletti sorozatoknak, de lehet, hogy negatívan hatnak rád – nem azért, mert rosszak, hanem egyszerűen azért, mert nem sok nevetéssel szolgálnak. Ha minél többet nevetsz otthon, az enyhítheti az összes feszültséget, amit érzel, és hosszú távon javíthat a hangulatodon. Nem csak ez, de talán még az önbecsülésedet is képes lesz növelni.

Nos, ha nehezen találod viccesnek a körülötted lévő dolgokat, akkor lehet, hogy dolgoznod kell a humorérzékeden. Próbálj meg olyan filmeket, tévéműsorokat, üdvözlőkártyákat és egyéb dolgokat találni, amelyek viccesnek tűnnek számodra. Elmehetsz egy komédiaklubba, ahol körülötted mindenki nevetni fog. Azt is megpróbálhatod, hogy nevess a saját életeden, és ne vedd a dolgokat rendkívül komolyan, amikor azok nem is olyan döntőek.

8. Változtass az étrendeden!

Sokan ragadnak cukros, szénhidrátban gazdag rágcsálnivalókat, hogy jobban érezzék magukat a hideg, téli napokon. Az a mámor azonban, amit ezek a termékek nyújtanak, hamar elillan, és a lejtmenet következik. Helyette inkább a D-vitamint, más néven “napfényvitamint” tartalmazó ételeket kell keresned.

Emellett az omega-3 zsírsavakban, sovány fehérjékben, bogyós gyümölcsökben és étcsokoládéban gazdag ételek is javíthatják a hangulatodat idővel. Csak el kell kezdened ezeket beiktatni a napi vagy heti beviteledbe, és esélyt kell adnod a szervezetednek, hogy elkezdje jobban érezni magát.

9. Csökkentsd a képernyő előtt töltött időt.

Minél többet tartózkodsz otthon, annál több időt töltesz a képernyő előtt műsorok nézésével és az Instagram böngészésével. Az első dolog tehát, amit tehetsz, hogy korlátozd az eszközökön töltött időt. Vagy korlátozhatod a képernyő előtt töltött órák számát, vagy beépíthetsz készülékmentes időket a napodba.

Ez az apró változás rengeteget segít a mentális egészségeden, és csökkenti a stressz- és szomorúságszintedet. A készülékmentes időkben például sétálhat, meditálhat, vagy telefonálhat, illetve találkozhat közeli barátaival.

Új Cikkek:

Szerkesztői Válogatásunk

Olvasnál még valami érdekeset? Szerkesztőségünk ezeket a cikkeket találta a leghasznosabbnak, legérdekesebbnek és a leginkább magával ragadónak ebben a hónapban!