9 Mentális Edzési Módszer, Amit Ha Alkalmazol, Akkor Az Öregkor Sem Szabhat Gátat Az Elméd Számára:

Mindenki tudja, hogy a testedzés fontos az egészséged megőrzése érdekében, de agytorna fontosságáról hallottál-e már? Az agy az emberi test egyik legfontosabb szerve, és gyakran kell edzened, hogy csúcsformában tartsd. Ha elmegyünk egy fitneszterembe, és hónapokon keresztül ugyanazokat a mozdulatokat végezzük ugyanazzal a súllyal, a testünk hajlamos megszokni, és nem fejlődik tovább. Ez az analógia alkalmazható az idegsejtjeink fejlődésére is.

 

Azzal, hogy mindig ugyanazt csináljuk, az agyunk is robotpilóta üzemmódba kapcsol, mert már kívülről tudja ezeket a műveleteket. Ez a kognitív képességeinket a komfortzónában tartja, mivel nem állítjuk magunkat új tevékenységekkel kihívások elé.

 

Nem azok a személyek rendelkeznek edzett aggyal, akik megnyernek egy matematikaversenyt, hanem azok, akik képesek alkalmazkodni és új kihívásokat leküzdeni a hétköznapi helyzetekben. Érdemes megemlíteni, hogy ezek a jó szokások segítenek megelőzni a degeneratív betegségeket, például az Alzheimer-kórt.

 

9 módszer, amivel az elmédet élesen és fiatalosan tarthatod:

 

 

1. Meditálj

 

A meditáció gyakorlása sok szempontból javítja az életünket. A légzésen, az érzelmek szabályozásán és a spirituális fejlődésen dolgozik anélkül, hogy feltétlenül a vallási útmutatás területére lépne. A meditációval növekszik a koncentrációs képességünk, mert figyelmünket egyetlen tevékenységre összpontosítjuk. Emellett elősegíti a fegyelmet, az önbizalmat és az önismeretet. A meditáció a stressz ellenszere is, amely számos másodlagos betegséget generál.

 

2. Tanulj új játékokat

 

Minden, ami azzal jár, hogy valami újat tanulunk, az az agy edzését szolgálja. Ezért érdemes új játékokat tanulni, amelyek különböző képességeket dolgoztatnak meg, ezzel is fejlesztve a problémamegoldó képességünket. A keresztrejtvények és a sudoku a legismertebb memóriafejlesztő játékok, de kis kutatással számos ilyen egyszerű és szórakoztató játékot találhatsz az online térben.

 

3. Végezz memorizálási gyakorlatokat

 

Az információmegjegyzési képesség idővel csökkenhet, az illető egészségi állapotától függően. Ezért fontos, hogy olyan gyakorlatokat végezzünk, amelyek az agy egészét megdolgoztatják. A hatékony gondolkodási képesség mit sem ér, ha a memóriád bizonyos helyzetekben gyakran csődöt mond. A memória edzése nem igényel nagyon összetett gyakorlatokat. Egy könyv elolvasása és a történet elmesélése valakinek, egy mentális lista készítése az élelmiszerboltban legutóbb vásárolt termékekről, valamint a múlt héten végzett tevékenységek felidézése mind-mind a memorizálási rész megdolgoztatásának módja.

 

4. Tanulj meg egy új nyelvet

 

Ez egy másik formája az elme öregedésének késleltetésének. A tanulás kezdetben kihívást jelenthet, de a fegyelem segít a fejlődésben. Egy új nyelv tanulásával bővíted a szókincsedet, új szabályokat tanulsz, és arra kényszeríted magad, hogy új információkat jegyezz meg.

 

5. Tanulj meg hangszeren játszani

 

A hangszeren való játszás jótékony hatással van az agyra és a testre egyaránt. Ez a tevékenység fejleszti a zenészek motorikus készségeit, és megköveteli, hogy a megfelelő ütemben tudjanak játszani és koordinálni a kezüket. Eleinte nehéz és frusztráló lehet, de idővel más területek láthatóan egyszerűbbé válnak. Ráadásul a zene az élet bármely szakaszában jó – különösen, ha a tanulás gyermekkorban történik, mivel a fejlődő gyermekek könnyebben tanulnak új tevékenységeket.

 

6. Egyszerű cselekvések megfordítása

 

A kis napi változtatások jobban edzhetik az agyat. Ez gyakorlatban azt jelenti, hogy például cseréld fel vagy változtasd meg a napi tevékenységei elvégzésének módját. Moss fogat a másik kezeddel, rakd át az órádat a másik csuklódra, végezz el feladatokat csukott szemmel, változtasd meg a munkába vezető utat, vagy menj bevásárlólista nélkül a szupermarketbe. Amikor feladjuk a szokásainkat, az agy hajlamos éberebbé válni, hogy biztosítsa a helyes eredményt.

 

7. Figyelj arra, hogy mit eszel

 

Az ételek nagy mértékben befolyásolják az emberi test egészének működését, beleértve az agyat is. Az elfogyasztott cukor mintegy 20%-a ebbe a szervbe kerül. Ha tehát ezeket a szinteket nem szabályozzuk, nagy esélyünk van rá, hogy különféle mentális problémákkal akadjunk össze. Ezért az egyensúly kritikus fontosságú a jólét szempontjából, és a változatos és egészséges étrend választása segít ezt szinkronban tartani.

 

8. Tartalmas alvás

 

Manapság mindannyiunknak sűrű a napirendje, és néha nehéz elérni az orvos által ajánlott 8 óra alvást Elég egyetlen rosszul eltöltött éjszaka ahhoz, hogy befolyásolja az agy egészségét és megfelelő működését. A Harvard Medical School kutatói szerint a rossz alvás növelheti a szorongás és a depresszió kialakulásának esélyét, és jelentősen rontja az agy teljesítményét.

Éppen ezért igyekezzünk minden nap jól aludni, rendszeres alvási rend mellett, kellemes és kényelmes környezetben. Emellett tartsd magad távol mindentől, ami befolyásolhatja az alvási minöségedet, például a mobiltelefonoktól, számítógépektől és televízióktól a lefekvés közvetlenül megelőző fél órában.

 

9. Egészséges testben, egészséges lélek.

 

Biztosan hallottad már ezt a népszerű mondást valamikor az életed során. Nos, ez több mint pontos! A tudomány bizonyítja, hogy a rendszeres edzés segít átformálni az agyat, és serkenti az agynak a verbális memóriával és a tanulással kapcsolatos területét. Ha erősíteni akarod az agyadat, élesen akarod tartani az elmédet, és növelni akarod a memóriádat, akkor nincs is jobb megoldás a testmozgásnál.

9 Mentális Edzési Módszer, Amit Ha Alkalmazol, Akkor Az Öregkor Sem Szabhat Gátat Az Elméd Számára

Új Cikkek:

Szerkesztői Válogatásunk

Olvasnál még valami érdekeset? Szerkesztőségünk ezeket a cikkeket találta a leghasznosabbnak, legérdekesebbnek és a leginkább magával ragadónak ebben a hónapban!