9 Jel, Hogy Rendkívül Magas Az Érzelmi Intelligenciád:

Létezik néhány teszt, amely segíthet az érzelmi intelligencia ellenőrzésében. Ahhoz azonban, hogy megértsük, mit is jelent ez valójában, van néhány alapvető tulajdonság és jel, amelyek a pszichológusok és szakértők szerint minden magas érzelmi intelligenciával rendelkező személyen megfigyelhetőek (életfázistól függően).

 

Összeszedtük az érzelmi intelligencia néhány jelét, hogy te magad is ellenőrizhesd őket, és ne csak intellektuálisan, hanem érzelmileg is folyamatosan fejlődj.

 

1. Képes empátiát tanúsítani mások iránt.

 

Minél inkább kapcsolatban vagy a saját érzelmeiddel, annál jobban tudsz viszonyulni másokhoz. Az érzelmileg intelligens emberek képesek megsérteni a különböző nehéz helyzetek adottságait, és ennek megfelelően tudnak támogatást nyújtani ahelyett, hogy figyelmen kívül hagynák mások érzéseit. Az empátia tanúsítás másik jele, hogy törődsz azzal, hogyan hatnak a tetteid másokra, és mindent megteszel azért, hogy ne okozz fájdalmat.

 

2. Figyel a nyelvezetre.

 

Ez nem azt jelenti, hogy nem használsz csúnya szavakat vagy káromkodásokat. Az érzelmileg intelligens emberek megtanulják, hogy nagyon óvatosak és okosak legyenek a szóhasználatukban és a reakcióikban.

 

A szakemberek szerint az ilyen típusú emberek soha nem mondják azt, hogy “tudom, mit érzel”. Tudják, hogy soha nem érthetik meg igazán 100%-ig, hogy mit érez a másik ember. Ehelyett folyamatosan fejlesztik a szókincsüket és a kommunikációs stílusukat, hogy biztosak legyenek abban, hogy az üzenetük úgy lesz fogadva, ahogyan azt ők szeretnék.

 

3. Nyitottak a változásra.

 

Az érzelmi intelligencia jele az is, hogy nem félsz a változásoktól. Az ilyen embereknek ugyanis van egy fix önérzetük, amely különböző körülmények között is állandó marad. A kihívásokat az élet lényeges részének és a fejlődés lehetőségének tekintik.

 

Természetesen az emberek számára normális, hogy ösztönösen ellenállnak a változásoknak, mivel az agyunk hajlamos a rutin megőrzésére, de az érzelmileg intelligens emberek képesek legyőzni ezeket az ösztönöket.

 

4. Tud szünetet tartani.

 

A visszatekintés az érzelmileg intelligens emberek egyik legjobb gyakorlata az életben. Ahelyett, hogy pánikba esnének, aggódnának, hogy elégségesek-e egy új munkához, vagy összezavarodnának, szünetet tartanak.

 

Időt adni magunknak, hogy megnyugodjunk és jobban elemezzük a helyzetet, bölcs döntés, amellyel elkerülhetjük a konfliktusokat. Miután eltelt az idő, könnyebb világos döntéseket és véleményeket megfogalmazni.

 

5. Hajlamos jobban teljesíteni a munkájában.

 

Kiderült, hogy az érzelmileg intelligens emberek sikeresebbek a munkában. Ez a tulajdonság mind az alkalmazottak, mind a vezetők számára kulcsfontosságú, és olyan dolgokat hoz, mint például az “ember-mérnöki munka”, amikor sikeresen tudsz kommunikálni, tárgyalni és vezetni. Az emberek egyszerűen jobban szeretnek olyan emberrel üzletelni, akit kedvelnek és akiben megbíznak. Az érzelmi intelligencia segít megbízható kapcsolatokat építeni.

 

6. Sürgeti a fejlődést, de nem a tökéletességet.

 

Senki sem tökéletes, és a magas érzelmi intelligenciával rendelkező emberek valóban megértik ezt a fogalmat. Egyszerűen elfogadod magad olyannak, amilyen vagy és amilyen vagy. Ez persze nem azt jelenti, hogy nem törődsz magaddal, vagy nem fejlődsz – épp ellenkezőleg.

 

Szereted a fejlődést, de tisztában vagy azzal, hogy a folyamatos tökéletességre való törekvés nem egészséges. Ahelyett, hogy kínoznád magad, az állandó növekedést választod inkább.

 

7. Magabiztosan fejezi ki magad.

 

Az asszertivitás és az agresszivitás 2 különböző dolog. Ha ki kell állnod magadért, akkor ezt tisztelettudóan teszed, anélkül, hogy haragot vagy undort mutatnál. Az érzelmi érettség jele, hogy képes vagy kontrollálni a negatív érzelmeidet.

 

Ez azonban nem jelenti azt, hogy el kell rejtened az érzelmeidet. Inkább mutasd ki őket, de megfelelő és udvarias módon, hogy a körülötted lévők jobban meghallják.

 

8. Jól viseli a visszajelzéseket.

 

Érzelmileg fejlettnek lenni nem csak azt jelenti, hogy udvarias visszajelzést adsz másoknak, hanem azt is, hogy képes vagy azt fogadni. A visszajelzés célja a helyzet javítása. Érzelmileg intelligens megközelítéssel tudsz választ adni az illetőnek, így a hatás sokkal erősebb lesz, és senki sem fog megsértődni.

 

Ugyanakkor nyitott vagy az építő jellegű kritikára. Elfogadod, hogy még hasznodra is válhat, és jobban teljesíthetsz a segítségével.

 

9. Sikeres házasságban él.

 

A szakértők szerint az érzelmi kommunikáció és a gazdasági tényezők fontos szerepet játszanak abban, hogy kielégítő legyen a kapcsolatod. Minél jobbak ezek, annál sikeresebb a házasság.

 

Az érzelmi intelligencia és a házassági elégedettség között összefüggés van. Ha például a partnered dühös lesz, te empátiát és önuralmat tudsz tanúsítani, így a veszekedés gyorsabban megoldódik. Azok az emberek, akik nem tudják kezelni az érzelmeiket, több belső konfliktussal küzdenek.

9 Jel, Hogy Rendkívül Magas Az Érzelmi Intelligenciád

Új Cikkek:

Szerkesztői Válogatásunk

Olvasnál még valami érdekeset? Szerkesztőségünk ezeket a cikkeket találta a leghasznosabbnak, legérdekesebbnek és a leginkább magával ragadónak ebben a hónapban!