9 Fontos Képesség, Amire Szükség Van Egy Párkapcsolat Megmentéséhez:

Guy Winch családpszichológus, aki több mint 20 éve segít pároknak, úgy véli, hogy a boldogság és az elégedettség egy kapcsolatban három kulcsfontosságú tényezőtől függ. Mi több, ezek a tényezők nem ösztönösek, hanem tanulást és felkészülést igényelnek. A készségeket fejleszteni kell, ami sok gyakorlást igényel. Winch munkatársai más szokásokról is beszélnek, amelyek segítenek a pároknak abban, hogy hosszú évekig elégedettek maradjanak a kapcsolatukkal.

Úgy döntöttünk, hogy beszámolunk ezekről a készségekről és szokásokról:


1. Együttérzés

Az együttérzés az a képesség, hogy valaki más helyébe képzeld magad, és adj neki visszajelzést: támogasd vagy vigasztald, szomorkodjatok vagy örüljetek együtt.

Miután már néhány évet együtt éltél valakivel, azt gondolhatod, hogy nagyon jól ismeritek egymást. Ez azonban akadálya lehet annak, hogy empátiát fejlesszetek ki egymás iránt a kapcsolatban.

Hogy elkerüljétek ezt a hibát, gyakoroljátok az együttérzést. Próbáld meg magad a másik helyébe képzelni. Csukd be a szemed, és az illető személy jellemét és a körülményeket figyelembe véve próbáld meg elképzelni, hogy mit érezhet. Felejtsd el a problémáról alkotott véleményedet, próbáld megérteni a másik ember érzelmeit. Ez lehetővé teszi, hogy empátiát mutass, ami oly fontos egy boldog és egészséges kapcsolathoz.

2. Érzelmi megértés

Az előző pont mondhatni elvezet ehhez. Arra gondolunk, hogy nem csak akkor fontos, hogy bele tudj képzelni magad a másik helyébe, amikor az bajban van, hanem a kettőtök közötti nagyon heves viták során is.

Persze egy vita közben nagyon kevesen mondják ki: “Jogod van így érezni, és én ezt meg is értem”. Úgy tűnik, hogy ennek kimondása csak ronthat a helyzeten, pedig nem fog. Ezeknek a szavaknak csodás hatása lehet. A partnered rá fog jönni, hogy megérted az érzéseit, és bár feldúlt vagy, elfogadod, ahogyan ő érez. Ez a felismerés ahhoz vezet, hogy megkönnyebbül és elfelejti a negatív érzelmeket.

3. Figyelem és udvariasság

Mindannyian hajlamosak vagyunk alábecsülni az apró udvariassági és figyelmességi cselekedetek fontosságát. A kapcsolatokban gyakran ördögi kör alakul ki: az egyik partner kimutatja, hogy feldúlt, a másik is ugyanezt teszi, és mindez komoly konfliktushoz vezet. Ilyenkor a figyelem, például egy csokor virág, egy kedvenc tábla csokoládé, egy finom vacsora vagy egy ölelés segíthet levenni a feszültséget, és megtörni a kört.

Persze a figyelem és az udvariasság sem tudja helyrehozni az ilyen típusú helyzeteket, ha valakit megszenvedetté tettél. De ha még nem olyan rossz a helyzet, ne hagyd figyelmen kívül ezt a taktikát.

4. Partnerség

Egyes párok annyira megszokják egymást, hogy elkezdik szobatársakként kezelni egymást. És mindenki elkezdi élni a saját életét. Ebben a helyzetben egyesek gyakran figyelmen kívül hagyják a partnerük véleményét, amikor döntést hoznak.

Pedig ez a legrosszabb dolog, amit tehetnek. Ez a megközelítés nagy valószínűséggel gyakori vitákhoz és szakításhoz vezet. Ennek elkerülése érdekében a fontos döntéseket a partnered véleményének figyelembevételével kell meghoznod. Mert ezek a döntések valószínűleg befolyásolni fogják az Ön és partnere életét.

5. Spekuláció

Ne próbálj meg a sorok között olvasni, amikor a partnered valami semlegeset vagy akár szépet mond neked. Ezzel ugyanis egy nem létező konfliktust fokozol. Vagy egy olyan konfliktust, ami csak a fejedben létezik.

Ne spekulálj semmilyen helyzetben, csak kérdezd meg a partneredet közvetlenül arról, hogy valójában mire gondolt.

6. Hála

Minden adandó alkalommal mondja el partnerének, hogy mennyire hálás. Lehet, hogy nem hiszi el, de ezek a szavak varázslatosak. A partnered azt fogja érezni, hogy hasznos, hogy szükség van rá, és rájön, hogy tényleg így gondolkodsz. És valószínűleg többet fogod hallani a “köszönöm” szavakat, nemcsak valami nagy dologért, hanem a hétköznapi dolgokért is.

7. Természetesnek veszitek egymást

Minden kapcsolatnak szüksége van határok, korlátok és felelősségvállalás. És nem szabad mindent természetesnek venni egy kapcsolatban.

Ahhoz, hogy mindkét partner elégedett legyen a kapcsolatával, dolgozni kell rajta, meg kell tanulni beszélgetni, meg kell tanulni megoldani a problémákat, és kompromisszumokat kell kötni. Ne vedd természetesnek a partnered szavait vagy tetteit. Akkor a partnere is ugyanezt fogja tenni önért.

8. Boldogság

Sokan úgy gondolják, hogy a szerelmük felelős az elégedettségérzetükért. Ez csak részben igaz. A boldogságod alapja nem valaki más, hanem te magad vagy. Ha a kapcsolat előtt elégedetlen voltál az életeddel, akkor a kapcsolat csak átmenetileg javíthat a helyzeten. Utána pedig visszatérnek a múltbeli érzelmeid.

Ne gondold, hogy ezért a partnered a felelős. Te vagy a boldogságod építésze. Csak ne feledje, hogy.

9. Pletykálkodás

Soha ne mondj semmi rosszat a partnered háta mögött. Még csak arról sincs szó, hogy valószínűleg rájönne és felháborodna. A gond az, hogy előbb-utóbb valószínűleg megoldod a problémát, de az anyád vagy a barátaid, akiknek panaszkodtál, emlékezni fognak a rossz szavakra, amiket mondtál. És legyünk őszinték, te mondtad nekik, hogy kapjanak támogatást, és abban a pillanatban nem számított, hogy ez helyes volt-e vagy sem.

Légy bölcsebb! Beszéljétek meg a kapcsolatotok problémáit a pároddal, ne egy heves vita közben beszéljetek mindkettőtök hibáiról, hanem csak akkor, amikor már megnyugodtatok. Ebben az esetben sokkal nagyobb az esélye annak, hogy hosszú ideig boldogok lesztek együtt.

Bónusz: érzelmi higiénia

Nagyon kevesen fordítanak annyi figyelmet a lelki egészségükre, mint a testi egészségükre, pedig több lelki sérülést kapunk, mint testi. Guy Winch pedig meg van győződve arról, hogy a lelki egészséged legnagyobb ellensége a rágódás.

A rumináció az, amikor újra és újra ugyanazokon a dolgokon gondolkodunk. Például amikor elbuksz valamit, vagy elutasítanak egy kapcsolatban, akkor sokáig gondolkodsz rajta.

Winch úgy gondolja, hogy minden alkalommal, amikor elkezdesz a megtörtént negatív dolgokon gondolkodni, szándékosan találj valami pozitív dolgot, amire gondolhatsz. Néhány perc elteltével jó dolgokra fogsz gondolni, és ez idővel szokássá válik.

parkapcsolat_megmentese

Új Cikkek:

Szerkesztői Válogatásunk

Olvasnál még valami érdekeset? Szerkesztőségünk ezeket a cikkeket találta a leghasznosabbnak, legérdekesebbnek és a leginkább magával ragadónak ebben a hónapban!