9 Fogápolási Tipp, Amiről Valószínűleg Még Nem Hallottál:

A foghigiénia nagy hatással van az általános egészségi állapotunkra. Az egyszerű mindennapi fogmosási technikák és a különböző termékek, amelyekhez gyermekkorunk óta hozzászoktunk, talán nem mindig elegendőek. Ezért olyan fontos, hogy a tudósok és fogorvosok legjobb gyakorlatai és ajánlásai szerint megfelelően ápoljuk fogainkat.

 

Találtunk 9 tippet, amivel megőrizhetjük fogaink egészségét, és megelőzhetjük a jövőbeni problémák többségét.

 

1. Várjon a fogmosás előtt

 

Sokan szeretik a napot egy pohár gyümölcslével kezdeni, és befejezni. Nincs ebben semmi rossz – édes, finom, és magas a C-vitamin-tartalma. A legnagyobb baj akkor van, ha mindezek elfogyasztása vagy megivása után nem sokkal elkezdünk fogat mosni.

 

A gyümölcsöknek ugyanis magas a savtartalmuk, ami megpuhíthatja és károsíthatja a fogzománcot. Tehát fogyasztásuk után közvetlenül fogat mosni nem a legjobb dolog. Miután citrusféléket és gyümölcsleveket, paradicsomot vagy üdítőt fogyasztottál, jobb, ha vársz legalább 30 percet.

 

2. Kezdd a fogmosást a legnehezebb helyekkel

 

Számos fogmosási technika létezik, de ezek közül csak néhány elég biztonságos a mindennapos használathoz. Először is az orvosok azt tanácsolják, hogy mindig a legnehezebb helyekkel kezdjük, és a könnyűekkel fejezzük be.

 

Sokan az ellenkezőjét tesszük, és az elülső fogak mosását kezdjük, figyelmen kívül hagyva a fogak belsejét és sok más, a fogaink egészségének szempontjából fontos területet. Kezdjük a száj hátsó részével, majd fogról fogra haladjunk először a fogak belső, majd külső részén. A rágófelületekkel fejezzük be.

 

3. Nem baj, ha fogkrém nélkül mosunk fogat.

 

Ha nem vagy biztos abban, hogy milyen fogkrémet használj, kezdd el a fogmosást szárazon – fogkrém vagy víz nélkül. A fogkefe sörtéi önmagukban is megzavarhatják a baktériumokat. A fogkrém csak egy kiegészítő eszköz. Valójában kutatók kimutatták, hogy a száraz fogmosás legalább 50%-kal csökkenti a lepedéklerakódást, a vérzést és az ínygyulladást.

 

4. Adj szájvizet a rutinodhoz

 

Természetesen a szájvíz nem helyettesítheti a fogmosást és a fogselymet. Nem fog segíteni abban, hogy megszabadulj a fogaidon és az ínyeden lévő baktériumok nagy részétől. De ettől függetlenül jó kiegészítő eszköz. A legjobb alkalom a használatára egy alapos fogmosás után van. És hogy maximálisan ki tudja használni, ajánlott az öblítés után legalább 30 percig nem enni és inni.

 

5. Rágógumi

 

Szintén nagyszerű, ha étkezés után rágózol is. Ez elősegíti a nyál áramlását a szájban, ami segít semlegesíteni a savakat. A nyál van tele kalciummal és foszfáttal, ami újra mineralizálja a fogakat, erősíti a zománcot, és még a fogérzékenységet is csökkenti. Az egyetlen követelmény, hogy a rágógumi cukormentes legyen, mivel a káros szájüregi baktériumok az elfogyasztott cukrokból táplálkoznak.

 

6. Váltson puha sörtéjű kefére

 

A fogkefék különböző sörteszerűségűek. Ha kemény kefét használsz, talán itt az ideje megfontolni, hogy lecseréld egy puha sörtéjű kefére. Még a közepes sörtéjűek is nagyon csiszoló hatásúak lehetnek, és idővel károsíthatják az ínyt és a fogakat.

 

Mindazonáltal ez nem jelenti azt, hogy a puha kefének a legolcsóbbnak kell lennie. Az utóbbiakat ugyanis nem biztos, hogy megvizsgálták a biztonság és a hatékonyság szempontjából. Ezért mindig jobb, ha kiváló minőségű, megfelelő pecsétekkel és jóváhagyásokkal rendelkező kefét választasz.

 

7. Ne moss fogat túl gyakran

 

Az biztos, hogy naponta legalább kétszer mossunk fogat, hiszen napi egyszeri fogmosás nem elég a fogak tisztán tartásához. Vannak azonban olyan emberek, akik szeretnek naponta háromszor, vagy még többször is fogat mosni.

 

Mint sok minden más dolog az életünkben, a több nem mindig jobb. Így van ez a fogmosással is. Ha túl gyakran mosol fogat, a fogzománc kophat, ami érzékeny fogakat okozhat. Emellett a szokásosnál sárgábbnak fognak tűnni, mert a zománc mögötti sárga dentin jobban láthatóvá válik. Egyes esetekben ennek ínyvisszahúzódás lehet a vége.

 

8. A víz a legjobb ital a fogaid számára

 

A nyálhoz hasonlóan a víz fogyasztása is tisztán tartja a szádat. A gyümölcslevekkel, üdítőkkel vagy sportitalokkal ellentétben nem csak a vacsorádat öblíti le, de nem hagy nem kívánt cukrot a fogaidon. A víz a szádban lévő baktériumok által termelt savakat is hígítja. A megfelelőbb tisztítás érdekében akár használhatunk valamilyen vizes fogselymet is, ami hatékonyabb, mint bármelyik mai megszokott fogselyem.

 

9. Együnk több ropogós ételt

 

A friss és ropogós ételek sok egészséges rostot tartalmaznak, és egyszerűen a legjobb választás a fogaid számára. Közülük a rostban gazdag nyers gyümölcsök, zöldségek és diófélék foglalják el az első helyet. Ezek tisztítják a fogakat, serkentik a nyáltermelést, hidratálják a szájat és csökkentik a baktériumok szaporodását is.

9 Fogápolási Tipp, Amiről Valószínűleg Még Nem Hallottál

Új Cikkek:

Szerkesztői Válogatásunk

Olvasnál még valami érdekeset? Szerkesztőségünk ezeket a cikkeket találta a leghasznosabbnak, legérdekesebbnek és a leginkább magával ragadónak ebben a hónapban!