9 Ételpárosítás, Amit Ha Együtt Tárolsz, Annak Beláthatatlan Következményei Lesznek:

Bár egyes termékek nagyon jól illenek egymáshoz, a tárolás terén valójában nem tudnak együtt létezni. Egyes élelmiszerek etilént bocsátanak ki, amely olyan gáz, amely más termékeket idő előtt érlel. Vannak olyan termékek is, amelyek érzékenyek erre a gázra, és gyorsabban megromlanak, ha ki vannak téve neki. Ezért egyes élelmiszereknél mindenképpen kerülni kell az egymás mellett való tárolást (hacsak nem akarjuk gyorsabban érlelni őket).

 

Ezeket a zöldségeket és gyümölcsöket érdemes távol tartani egymástól.

 

1. Alma és sárgarépa

 

Az alma sok etilént termel, ezért óvatosnak kell lenned, amikor más élelmiszerekkel együtt tárolod. Különösen ne tegyél almát sárgarépa mellé. Ellenkező esetben a sárgarépa már 2 hét után kesernyés ízt kap.

 

2. Uborka és paradicsom

 

Az uborka nagyon érzékeny az etilénre. Jobb, ha nem tárolod őket paradicsommal együtt, bár salátában tökéletes párost alkotnak. Az uborka hamarabb kezd sárgulni, mint kellene. Jobb, ha a hűtőben tároljuk őket, a paradicsomot pedig a pulton.

 

3. Hagyma és burgonya

 

A hagyma gyorsan felszívja a nedvességet, de száraznak kell maradnia, a burgonya pedig túl sok nedvességet ad le, így ebben a csatában nem tudnak együtt létezni. Idővel a burgonya gyökeret növeszt a szemekből, a hagyma pedig zöld hajtásokat.

 

4. Banán és avokádó

 

Ez egy trükkös kérdés, és a céljaidtól függ. Ha az avokádód túlérett, akkor tartsd távol a banántól. Ha azonban azt szeretnéd, hogy gyorsabban érjen, akkor nyugodtan tehetsz egy éretlen avokádót egy papírzacskóba, és tárolhatod a banán mellett.

 

5. Őszibarack és banán

 

Az érett őszibaracknak távol kell maradnia a banántól, mivel a banán által kibocsátott etilén hatására az őszibarack a szokásosnál gyorsabban érik. Minél érettebb egy banán, annál több gáz szabadul fel.

 

6. Padlizsán és dinnye

 

A dinnye miatt a padlizsán gyorsabban megromolhat. Ezért ügyelj arra, hogy ne tárold őket együtt a szekrényben a dinnyével. Ha azonban a padlizsánt a hűtőben akarod tárolni, akkor jobb, ha távol tartod mindenféle gyümölcstől.

 

7. Szőlő és mangó

 

A szőlő nagyon “törékeny és kényes”, ha a tárolásáról van szó. Nem tűrik meg, ha más gyümölcsök vagy zöldségek vannak a közelükben. A mangó túl sok etiléngázt bocsát ki, így az érési és rothadási folyamat gyorsabban zajlik. Emellett az erős szagú zöldségek borzalmas társai a szőlőnek, mivel az utóbbi könnyen magába szívja a szagokat.

 

8. Áfonya és eper

 

Az áfonya klimatikus (etilént bocsát ki), az eper pedig nem klimatikus. Ha együtt tárolod őket, az eper túlérik és hamarabb megromlik, mint kellene. Az éretlen eper és az áfonya együtt tárolása nem baj, azonban ha mindkét bogyós gyümölcsfajta túlérett, néhány napon belül meg fognak romolni.

 

9. Nektarin és káposzta

 

A nektarin sok etilént termel, ezért ha együtt tárolod őket, a káposzta gyorsan megromlik. A káposztát jobb, ha műanyag zacskóban tárolod a hűtőben, akár 2 hétig is, míg a nektarint tálkában vagy műanyag zacskóban.

9 Ételpárosítás, Amit Ha Együtt Tárolsz, Annak Beláthatatlan Következményei Lesznek

Új Cikkek:

Szerkesztői Válogatásunk

Olvasnál még valami érdekeset? Szerkesztőségünk ezeket a cikkeket találta a leghasznosabbnak, legérdekesebbnek és a leginkább magával ragadónak ebben a hónapban!