8 Tudományos Tény, Ahogyan A Víz Hibátlanná Teszi A Bőrünket:

Tudta, hogy a napi elegendő vízfogyasztás javíthatja a bőr megjelenését és textúráját? A víz ivásának számos előnye van a bőr számára. A napi elegendő mennyiségű víz fogyasztása és a hidratáltság megőrzése nemcsak a bőr, hanem az általános egészség szempontjából is fontos, mivel segíti az emésztést és az egészséges keringést.

Miért jó a vízivás a bőrödnek?

Az ivóvíz elengedhetetlen a szervezet optimális működéséhez. Segít abban, hogy a tápanyagok a megfelelő véráramlás révén eljussanak a bőrbe. Emellett segít megtisztítani a szervezetet és hidratálja a testet.

A bőr sejtekből áll, és ezek 60%-a vizet tartalmaz. Ezek a sejtek vizet veszítenek a napozás, a szennyező anyagok, a forró víz használata stb. miatt. Ez száraz bőrt okoz, és felgyorsíthatja a ráncok és az öregedés egyéb jeleinek kialakulását. Az első megfizethető megoldás, amit az eszünkbe juthat az a több víz fogyasztása.

Íme néhány jótékony hatás, amit a vízivás gyakorolhat a bőrre.


1. Javíthatja a bőr tónusát

A vízivás segít kiöblíteni a méreganyagokat a szervezetből, és növeli a bőr vérellátását. A rossz véráramlás befolyásolja a létfontosságú tápanyagok szállítását az egész testben. A ragyogó arcbőrhöz megfelelő tápanyagellátásra és megfelelő vérkeringésre van szükség.

2. Javíthatja a bőr rugalmasságát

A bőr a korral veszít rugalmasságából. Nedvességre van szüksége a sejtműködés fokozásához, ami viszont serkentheti a kollagén és az elasztin működését. Ezért a vízivás elegendő nedvességet biztosíthat a bőrnek. A bőr hámrétege is több nedvességet kaphat a megfelelő vízbevitellel. Ez fokozhatja a bőr rugalmasságát, és potenciálisan csökkentheti a finom vonalak és ráncok megjelenését.

3. Javíthatja a bőr barrier funkcióját

A hámréteg védi a bőrt a kórokozókkal szemben. A bőrgát nem működhet hatékonyan, ha a vízbevitel szegényes. Ez a szervezet vízvesztéséhez és kiszáradáshoz is vezethet. Ezért az elegendő vízfogyasztás javíthatja a barrierfunkciót és megőrizheti a bőr egészségét.

4. Hidratálhatja a bőrt

A megfelelő mennyiségű víz fogyasztása megelőzi a bőr kiszáradását és javítja a bőr működését. Emellett javíthatja a bőr vastagságát és sűrűségét is. A kiszáradt bőr gyakran okoz bőrproblémákat, például ekcémát, hámlást és egyéb allergiákat. Igyon elegendő vizet, miközben követi a rendszeres bőrápolási rendjét.

5. Puhíthatja a bőrt

A megfelelő hidratálás javíthatja a bőr textúráját.  A bőrben lévő enzimek és egyéb összetevők a jobb működéshez folyadékszerű környezetet igényelnek. A stratum corneum (a felhám legkülső rétege) vízmegkötő képessége javulhat a természetes ásványvíz étrendi bevitelével. Ez puhábbá, simábbá, hidratáltabbá teheti a bőrt, és megelőzheti a repedéseket.

6. Segíthet fenntartani a bőr pH-egyensúlyát

A bőr savas kémhatású, pH-értéke 4 és 6,5 között van. Akkor képez gátat a szennyeződésekkel és a mikrobák elszaporodásával szemben, ha pH-ja (egy skála, amely egy oldat savasságát és lúgosságát határozza meg) egyensúlyban van (6). A szervezet elegendő víztartalma segít fenntartani a bőr pH-egyensúlyát.

7. Segíthet megelőzni a pattanásokat

A kiszáradt bőr túlzott olajtermelődést és pattanásokat eredményezhet. A magas víztartalom és az alacsony faggyúkiválasztás kulcsfontosságúnak tekinthető az egészséges bőr szempontjából. A faggyú a faggyúmirigyek által termelt olajos, viaszos anyag. A hidratált bőr egyensúlyban tartja az olaj- és víztartalmat. Megakadályozza a faggyúkiválasztást, és megakadályozza a pórusok eltömődését. Ezért a megfelelő vízbevitel megelőzheti a pattanásokat.

8. Felgyorsíthatja a sebgyógyulást

A nedves környezet csökkenti a sebgyógyuláshoz szükséges időt. Ezért a hidratált bőr gyorsabban gyógyulhat a külső sérülésekből, és kisebb az esélye a gyulladásnak. A bőr elegendő nedvességtartalma megakadályozhatja a hegek kialakulását is – ami elegendő vízfogyasztással érhető el.

Egyértelmű, hogy a vízivás jótékony hatással lehet a bőr egészségére. De mennyi vizet kellene inni naponta? A következőkben kiderül.
Mennyi vizet kellene inni?

Az, hogy mennyi vizet kell meginnod egy nap, függ a fizikai aktivitásod szintjétől és a környezetedtől. A szakértők szerint azonban a 19 és 30 év közötti férfiaknak és nőknek naponta 3,7 liter, illetve 2,7 liter vizet kellene inniuk. Többet kell inni, ha sokat izzadsz, meleg éghajlaton élsz, és erős fizikai aktivitást végzel.

8 Tudományos Tény, Ahogyan A Víz Hibátlanná Teszi A Bőrünket

Új Cikkek:

Szerkesztői Válogatásunk

Olvasnál még valami érdekeset? Szerkesztőségünk ezeket a cikkeket találta a leghasznosabbnak, legérdekesebbnek és a leginkább magával ragadónak ebben a hónapban!