8 Pszichológiai Trükk, Amivel Meggyőzhetsz Bárkit Bármiről:

Bárki értékelné és felnézne egy olyan személyre, aki jó képességekkel rendelkezik. Ha jobban belegondolunk, mindennapi beszélgetéseink valamilyen módon az emberek meggyőzéséről szól. Beszélgetéseink magukban foglalják egy adott dologgal kapcsolatos ötleteinket, nézeteinket, véleményünket és érzéseinket. Gondolj bele egy percre: valahányszor bármilyen vitában részt veszel, a végén mindig más lesz a véleményed az adott vitatémáról. Vagy megváltoztatod a véleményedet, vagy még határozottabban fogod azt képviselni.

 

A jó és hatásos meggyőző képességek fontos megkülönböztető jegyet jelentenek egy sikeres és egy középszerű ember között. Az emberek meggyőzése pszichológiai jellegű. Alapvetően a szociálpszichológia egyik ágába tartozik.

 

Íme néhány pszichológiai trükk, amellyel meggyőzheted az embereket:

 

1. Legyél magabiztos. Beszélj gyorsan.

 

Bármely egyén nagyobb valószínűséggel hallgatja meg és tesz eleget annak a személynek, aki magabiztos (vagy legalábbis annak látszik) beszéd közben, és tudja, mit beszél. A hallgatóság azt feltételezi, hogy a magabiztos beszélő nagyobb tudású és megbízhatóbb, ami előnyként hat a beszélő számára, mivel növeli annak az esélyét, hogy a hallgatóságot meggyőzi. (Erősítési hipotézisnek hívjuk ezt a jelenséget)

 

2. Döntsd el, mikor beszélsz gyorsan és mikor lassan.

 

Előfordulhat olyan helyzet, amikor úgy érzed, hogy a közönség kihívást fog jelenteni. Azokban az esetekben, amikor a közönség nehezen oldódik, beszélj gyorsan. Ez megnehezíti számukra, hogy rámutassanak a hibákra, és ténylegesen meghallgassák, amit mondasz. Hasonlóképpen, amikor a közönség kedvel, beszélj lassan. Adj nekik időt, hogy elfogadják, amit mondasz.

 

3. Kölcsönösség.

 

Ez azon a tényen alapul, hogy általános emberi hajlam, hogy viszonozzuk a mások által tett szívességet és kéréseket. Egy egyetemi környezetben például előfordulhat, hogy az egyik diák megkéri a barátját, hogy adjon neki jegyzeteket, viszonzásul egy szívességért, amit korábban tett a barátjának.

 

4. Hízelgés.

 

A hízelgés akkor működik igazán jól, ha valakit meg akarunk győzni. Nagyon egyszerű, feltéve, ha jól csináljuk. Ha olyan valakinek próbálunk hízelegni, aki nagyra tartja magát (magas önbecsülés), akkor nagyobb valószínűséggel működik, mert megerősítjük a saját magáról alkotott nézeteit, ami harmóniában tartja a kognitív egyensúlyát.

 

Ha viszont hízelegsz valakinek, akinek alacsony az önbecsülése, akkor valószínűleg egyáltalán nem fog működni, mivel amit mondasz, egyáltalán nem egyezik azzal, amit az illető gondol magáról.

 

Fontos azonban, hogy a hízelgés ne legyen túl gyakori, erőltetett és túlságosan átlátszó, mert akkor az ellenkező eredményt érjük el vele.

 

5. Tükrözés.

 

Ez ismét az önmagunkról szóló gondolatok érvényesítésének elvén működik. A neve eléggé magától értetődő. A valakivel folytatott beszélgetés során figyeld meg a testbeszédét, a gesztusait és a testtartását. Tükrözd őket. Másold le a kézmozdulataikat beszéd közben. Ezáltal az illető jobban meg fog kedveli, ami segít a meggyőzésben.

 

6. Bólints.

 

Ez a trükk igazán egyszerű, mégis hatékony. A bólintás alapvetően azt jelenti, hogy azt mondod a másiknak, hogy egyetértesz vele. Ez pszichológiai hatást gyakorol arra a személyre, akit meg akarsz győzni. Amikor meg akarsz győzni valakit, bólints időnként, miközben beszélsz. Ők is bólogatni fognak, és bizonyos értelemben egyetértenek azzal, amit mondasz.

 

7. Láb az ajtóban technika.

 

Ezt a technikát az egyén arra használja, hogy először egy kisebb kéréssel induljon, majd a tényleges nagyobb kéréssel meggyőzzön és rábeszéljen egy másik személyt. Ha valakihez egy kéréssel mész, vagy ha valakit meg akarsz győzni, akkor először egy kisebb szívességet kérsz, és amikor a másik személy elfogadja ezt a kérést, akkor utána kérheted a nagyobb (tényleges) kérést, amit végig akartál. Például: “Kölcsönkérhetem az autót, hogy elmenjek a boltba?”, majd ezt követi a “Kölcsönkérhetem az autót a hétvégére?”. Az illető valószínűleg elfogadja a második nagyobb kérést, mivel az elsőt elfogadta, és bizonyos értelemben kötelességének érzi, hogy a második kérést is elfogadja.

 

8. Ajtó az arcba technika.

 

Ez a láb az ajtóban technika ellentéte. Ebben az ember egy ésszerűtlen és nagyobb kéréssel kezd (amiről tudja, hogy nem fogják elfogadni), majd egy kisebb és ésszerű kérésig jut el (amit valójában ő akart). Az a személy, akit meg akarsz győzni, automatikusan eleget fog tenni, mert a kérésedet a túl ésszerűtlenről az elfogadhatóra csökkentetted. Ez a technika ismerős lehet, mert gyakran alkalmazzák az üzleti életben (piaci alkudozástól kezdve nagyvállalatokig)

Új Cikkek:

Szerkesztői Válogatásunk

Olvasnál még valami érdekeset? Szerkesztőségünk ezeket a cikkeket találta a leghasznosabbnak, legérdekesebbnek és a leginkább magával ragadónak ebben a hónapban!