8 Tudományos Módszer, Amelyekkel Megszabadulhatsz Még A Mély Ráncoktól Is:

Mindannyian tudjuk, hogy az öregedés elkerülhetetlen, és a ráncok természetesek. De ha Ön is azon sokak közé tartozik, akik rettegnek a mély ráncok kialakulásától, számos módja van a kezelésüknek.

Hogyan alakulnak ki a ráncok?


Ahogy öregszünk, bőrünk természetes módon veszít rugalmasságából és szárazabbá válik, ami megnehezíti a bőr számára, hogy kivédje a károsodásokat. Ha ehhez hozzávesszük az érés során bekövetkező zsírvesztést, az arc ráncai még kifejezettebbé válnak.

Az ismétlődő arcmozgások, például a mosolygás, a homlokráncolások és a hunyorgás szintén ráncokat képezhetnek a bőrünkön. Ezek többek között ajakráncok, glabellaráncok (vagy “tizenegyes ráncok”) és nevetőráncok formájában jelentkezhetnek.

Életmódunk is befolyásolhatja a ráncok kialakulását. A dohányzás és az erős alkoholfogyasztás közvetlen hatással van a testünkre, és ez a bőrünkre sincs másképp. A dohányzás felgyorsíthatja az öregedési folyamatot, az ivás pedig kiszárítja a bőrt, ami kifejezettebb ráncokhoz vezet. A napon töltött élet sem tesz jót, mivel a napsugarak lebontják a bőr mélyebb rétegeiben lévő kollagént és elasztint. Ha nem tudod megállni, hogy ne kapd el a napsugarakat, győződj meg róla, hogy minden nap viselsz fényvédő krémet (komolyan gondoljuk).

Sosem késő egészségesebb döntéseket hozni a bőröd érdekében. De ha zavar néhány mély ránc, akkor íme, hogyan kezelheted őket.

Retinoidok


A retinoidok az aranyszabvány, ha az öregedésgátló összetevőkről van szó. Az A-vitamin származékai, a retinoidok a sejtek cseréjének serkentésével és a kollagéntermelés fokozásával hatnak, ami csökkentheti a ráncok megjelenését. A retinoidok emellett halványíthatják az öregségi foltokat, visszafordíthatják a nap okozta károsodásokat és javíthatják a bőr textúráját, ami frissebb, fiatalabbnak tűnő arcbőrt eredményez. A retinoidok vényköteles termékek formájában, mint például a tretinoin vagy a tazarotén, vagy vény nélkül kapható termékekben retinol formájában.

Hogyan kell használni a retinoidokat:

A retinoidok minden tekintetben közönségkedvencek, de van egy kikötés: rendkívül erősek, ami azt jelenti, hogy irritációt, szárazságot, bőrpírt és hámlást okozhatnak, különösen, ha helytelenül használják őket. Fontos, hogy a retinoidokat lassan vezesse be a bőrébe, ami azt jelenti, hogy csak heti két-három alkalommal használja. Néhány hét múlva adjon hozzá egy újabb napi használatot, és így tovább, amíg el nem éri a napi használatot (ha a bőre bírja). Kipróbálhat egy pufferelésnek nevezett technikát is, ami azt jelenti, hogy a retinoidot hidratáló krémmel keveri össze, hogy csökkentse annak erejét. A retinoidokat mindig éjszaka használja, és jó hidratáló krémmel kövesse. Ha retinoidot használ, használjon fényvédőt, mivel a retinoidok érzékenyebbé teszik a bőrét a napra.

Legyen türelmes:

Hat hónaptól egy évig is eltarthat, mire a retinoidok használatának jelentős eredményei láthatóvá válnak. Ha néhány hónapja használ retinoidot, de nem járt szerencsével, tartson ki mellette. Ha már egy éve nincs eredmény, beszéljen bőrgyógyászával az adagolás növeléséről.

 

 

C-vitamin


Az öregedésgátlás másik szupersztárja, a C-vitamin egy erős antioxidáns, amely semlegesíti a szabad gyököket és fokozza a kollagéntermelést, ami viszont csökkenti a ráncok megjelenését. Bónuszként a C-vitamin nagyszerűen védi a bőrt a nap okozta károsodástól, ami finom vonalakat és mély ráncokat okoz. A hiperpigmentáció, az aknés hegek, a fakóság és a kitágult pórusok ellen is fellép. Kombinálja egy jó fényvédővel, és a bőre készen áll a korai öregedés elleni küzdelemre.

Íme, hogyan építsd be a C-vitamint a rutinodba:

Amikor a C-vitaminról van szó, érdemes egy hatásos szérumot keresni, hogy a legtöbbet hozza ki az összetevőből. Olyan termékeket keress, amelyek körülbelül 15%-os koncentrációban tartalmaznak aszkorbinsavat, mivel ez az a százalékos arány, amelynél a leghatékonyabb. Győződjön meg róla, hogy átlátszatlan vagy sötét üvegben van, hogy megakadályozza az oxidációt. A C-vitamin szérumot száraz bőrre vigye fel, mielőtt folytatná a bőrápolási rutin többi részével. Ezzel az összetevővel is lassan kezdj, és fokozatosan növeld a használatát, ahogy a bőröd kialakítja toleranciáját. Amikor olyan hatóanyagokat használ, mint a C-vitamin, mindig gondoskodjon arról, hogy fényvédőt viseljen.

 

 

Kémiai hámlasztás


A kémiai hámlasztás a bőr külső rétegének hámlasztásával működik. Az eljárás alkalmazása után a bőr lehámlik (innen a neve), és alatta simább, kevésbé ráncos bőr láthatóvá válik. A kémiai hámlasztások erőssége változó, és különböző savak, például glikolsav, tejsav és szalicilsav kombinációját használhatják. A finom vonalak, a kitágult pórusok, az aknés hegek és az öregségi foltok ellen is alkalmazhatóak.

Íme néhány példa a mély ráncok kémiai hámlasztására:

Micropeel Plus 20 oldat

Ez a hámlasztás tökéletes azok számára, akik finom vonalakkal és mély ráncokkal küzdenek. Úgy működik, hogy eltávolítja a bőr felső rétegét, hogy alatta sima, egészséges bőrt tárjon fel. A Micropeel Plus 20 Solution 20%-os szalicilsavat, glikolsavat és alkoholt használ, amelyek behatolnak és hámlasztják a felhámot és a dermis felső rétegeit. Az egyenetlen bőrtónus, a pattanások és pattanásos hegek, valamint a fakóság ellen is hat.

Perfect Derma Peel

A Perfect Derma Peel az erős antioxidáns Glutation és olyan savak, mint a TCA, a retinsav, a szalicilsav és a kojinsav kombinációját használja a bőr felső rétegeinek eltávolítására. Az eredmény simább, ragyogóbb bőr, kevésbé látható finom vonalakkal és ráncokkal.

 

 

Botox


Amikor ráncokról van szó, a legtöbbünknek a botoxra első vonalbeli kezelésként és megelőző intézkedésként egyaránt gondolunk. A botox a botulinum toxin különböző formáiból áll, amely az izomba fecskendezve megakadályozza annak összehúzódását. Ez pedig lágyítja a ráncokat és a ráncokat.

A botox azonban nem minden ráncra hat…

A dinamikus ráncok, vagyis az ismétlődő izommozgások, például a mosolygás, a homlokráncolás vagy a hunyorgás által okozott ráncok esetében a botox nagyszerű megoldás. A botox alkalmazható a szarkalábak, homlokráncok, mosolyráncok és más ráncok kisimítására. A statikus ráncokat viszont a napsütés, a dohányzás és a bőr általános kollagén- és rugalmasságvesztése okozza. A botoxnak nem sok hatása van az ilyen típusú ráncokra.

Milyen érzés botoxot kapni?

Az eljárás meglehetősen egyszerű: a Botox-szolgáltató egy tű segítségével Botoxot fecskendez egy adott izomba. Egyes szolgáltatók helyi érzéstelenítést alkalmaznak, mielőtt Botoxot fecskendeznének be. A beavatkozás mindössze néhány percet vesz igénybe, és csak minimális kellemetlenséggel jár.

Ki kaphat Botoxot?

Botoxot bárki kaphat, akit zavar a dinamikus ráncok megjelenése. Nincs “megfelelő életkor” a botoxkezelés megkezdéséhez. Megelőzésképpen is kaphat Botoxot, hogy a ráncok egyáltalán ne alakuljanak ki.

Mik a mellékhatások?

A botoxinjekciók viszonylag biztonságosak. Mint minden másnak, ezeknek is vannak azonban kockázatai. Néhány enyhe mellékhatás közé tartozik a fájdalom vagy véraláfutás az injekció beadásának helyén, a szemhéjak lógása, a ferde mosoly, a nyálfolyás, a fejfájás vagy az influenzaszerű tünetek.

Bőrfeltöltő anyagok


A bőrfeltöltő anyagok olyan gélszerű anyagok, amelyeket a bőrbe fecskendeznek a ráncok kisimítására. A bőrfeltöltő anyagok kiválóan alkalmasak az arc térfogatvesztéséből adódó ráncok kezelésére. Visszaállíthatják az elvesztett térfogatot és feldúsíthatják az arcot, hogy fiatalosabbnak tűnjön. A botoxszal ellentétben a bőrfeltöltő anyagok a kollagén-, rugalmasság- és zsírvesztés, valamint a gravitáció és a nap okozta statikus ráncok kisimítására használhatók.

A bőrfeltöltő anyagok típusai:

Hialuronsav: A bőrben természetesen előforduló anyag, a hialuronsav segít a sejteknek megtartani a nedvességet, ami egészséges, dús bőrt eredményez.
Kalcium-hidroxilapatit: A kalcium-hidroxilapatit egy olyan anyag, amely természetes módon a csontjainkban fordul elő. Ez a típusú töltőanyag kiválóan alkalmas a mély ráncok és az elveszett térfogat kezelésére.
Poli-L-tejsav: A poli-L-tejsav biokompatibilis, biológiailag lebomló szintetikus anyag, amely a bőr természetes kollagén-újjáépülésének elősegítésével simítja a vonalakat és ráncokat.
Polimetil-metakrilát: A ráncok tartósabb megoldása, a polimetil-metakrilát egy biokompatibilis szintetikus anyag, amely egy apró gömb vagy “mikrogömb” formájában a bőr alatt marad, hogy támogatást és struktúrát biztosítson.

A hialuronsavas töltőanyagok azonban a legnépszerűbbek, mivel minden bőrtípushoz kiválóan alkalmazhatók, gyors eredményt hoznak, és könnyen visszafordíthatók. Ha valaki elégedetlen a hialuronsavas töltőanyaggal, az hialuronidáz injekcióval feloldható.

Microneedling


A kollagénindukciós terápiaként is ismert microneedling egy olyan eljárás, amely apró tűkkel szúrja a bőrt. Ez a kollagéntermelés fokozását szolgálja, csökkentve a ráncok megjelenését és javítva a bőr általános textúráját. A mikronedling segít az aknés hegek, a hiperpigmentáció, az érdes bőr és a kitágult pórusok kezelésében is.

Mire számíthat a microneedling eljárás során:

Helyi érzéstelenítőszert alkalmaznak a bőrön. Ezután egy apró tűkkel ellátott eszközzel mikroszúrásokat ejtünk a bőrön, amelyek a szervezetet több kollagén és elasztin termelésére késztetik. Ezen a ponton a bőre egy kicsit vérezhet. Ezután szérumot lehet felvinni a bőrre.

Otthon is el lehet végezni a microneedlinget?

Bizonyára Ön is észrevette, hogy egyre népszerűbbek a házilag is használható mikronedling készülékek. A mi tanácsunk? Ne használja őket. Nemcsak kevésbé hatékonyak, de azt is kockáztatja, hogy károsítja vagy megfertőzi a bőrét. Ha mikronézésről van szó, a legjobb (és legbiztonságosabb) eredmény érdekében a legjobb, ha szakemberekre bízza.

Fraxel lézeres kezelés


A finom vonalak és ráncok kezelésére szolgáló Fraxel egy mikroszkopikus lézer, amely behatol a bőrbe, hogy fokozza a bőr kollagén- és elasztintermelését. A Fraxel kezeli a napkárosodást, a hiperpigmentációt és az aknés hegeket is. A Fraxel úgy működik, hogy mikro-sérüléseket hoz létre a bőrben, amelyek serkentik a kollagén és elasztin növekedését.

A Fraxel lézerkezelés igényel állásidőt?

Az egyik fő oka annak, hogy a Fraxel olyan népszerű, az, hogy minimális állásidőt igényel. Számítson körülbelül egy hét (többé-kevésbé) állásidőre. Bőre először vörös és duzzadt lesz, mielőtt elkezd hámlani és hámlani. Fontos, hogy ne piszkálja és ne húzza a hámlásokat, különben a bőr hegesedését kockáztatja.

Azonnali eredményre azonban ne számítson…

A mély ráncok esetében csalódottan tapasztalhatja, hogy körülbelül három-öt kezelésre van szüksége, körülbelül négyhetes időközönként, hogy a ráncokat teljesen célba vegye. A Fraxel sem olcsó, és kezelésenként 1500 dollár körüli összegbe kerülhet.

Rádiófrekvenciás kezelések


A rádiófrekvenciás kezelések alacsony energiájú sugárzással melegítik a dermiszt, ami serkenti a kollagén- és elasztintermelést, és csökkenti a finom vonalak, ráncok és a megereszkedett bőr megjelenését. Mivel a rádiófrekvencia csak a dermiszt célozza meg anélkül, hogy a felső réteget károsítaná, az eljárás után nincs állásidő, bár a bőr egy kicsit piros lehet. A kezelés után bőre új kollagént kezd termelni, ami feszesebb, feszesebb bőrt eredményez.

Íme egy példa a rádiófrekvenciás kezelésre:

Az FDA által engedélyezett kezelés, az eMatrix Sublative Rejuvenation kétpólusú rádiófrekvenciát használ, hogy behatoljon a bőrbe, és fokozza a kollagén- és elasztintermelést, valamint serkentse a sejtek növekedését, javítva a ráncok, a bőr textúrájának és a hiperpigmentációnak a megjelenését. A hatás már öt nappal a kezelés után látható. Az eljárás mindössze 30 percet vesz igénybe, és az eredmények két-öt hónapig tartanak.

A megelőzés a kulcs


A napsugárzás okozta károsodás, vagyis a foto-öregedés a korai öregedés egyik fő oka, amely finom vonalakhoz és mély ráncokhoz vezet. Bár az öregedést nem lehet megállítani, a napkárosodás okozta idő előtti öregedést megelőzheti.

Soha nem késő elkezdeni az SPF hozzáadását a bőrápolási rutinjához. A legdrágább, leghatékonyabb kezelések sem számítanak, ha nem használsz fényvédőt a bőröd védelmére. A fent felsorolt kezelések többsége érzékenyebbé teszi a bőrt a napra, így még fontosabb, hogy megvédje bőrét a napsugaraktól. Győződjön meg róla, hogy legalább 30-as fényvédő faktorú fényvédő krémet használ, és körülbelül fél teáskanálnyi mennyiséget kenjen az arcára, akár esik, akár fúj. A bőröd (és a jövőbeli éned) meg fogja köszönni.

8 Tudományos Módszer, Amelyekkel Megszabadulhatsz Még A Mély Ráncoktól Is

Új Cikkek:

Szerkesztői Válogatásunk

Olvasnál még valami érdekeset? Szerkesztőségünk ezeket a cikkeket találta a leghasznosabbnak, legérdekesebbnek és a leginkább magával ragadónak ebben a hónapban!