8 Kommunikációs Trükk, Amivel Leszerelheted A Rosszindulatú Embereket:

A mi társadalmunkban a sértegetés az egyik személy értékének csökkentésére, míg a másik értékének emelésére szolgál. Alapjuk a harag, amelyet valaki a társadalmi státusza miatt érez, és amelyet igyekszik másokon levezetni. Azonban csak azért, mert ők dühösek, nem jelenti azt, hogy neked is dühöt kell mutatnod feléjük. Ugyanakkor nem kell hallgatnod sem, mert ők ebből táplálkoznak, és folytatják a sértegetéseiket.

 

Szeretnénk megosztani néhány nagyszerű kommunikációs trükköt, amitől szóhoz sem fogna jutni a sértegetőid.

1. Egy szimpla “köszönöm”.

 

Ahelyett, hogy dühbe gurulnál és veszekedésbe kezdenél a másik személlyel, egyszerűen fejezd be az interakciót azzal, hogy hűvösen azt mondod: “köszönöm”. Ez valószínűleg váratlanul fogja érni őket, és nem lesz más mondanivalójuk, ha az volt a céljuk, hogy összevesszenek veled. Ez azt mutatja nekik, hogy elfogadod a megjegyzését, és tovább akarsz lépni, mintha mi sem történt volna. Ez persze abban az esetben igaz, ha a sértés nagyon enyhe.

 

2. Nyugodt maradhatsz, és lehetsz gúnyos is.

 

Könnyű azt tanácsolni valakinek, hogy válassza a helyes utat, de néha úgy érzi az ember, hogy vissza kell válaszolnia, miután hallott egy sértést. Ezt sikeresen megteheted, ha olyan választ találsz, amely sértő a másik számára, de mégis elég vicces és csipkelődő. Nem kell egyformán bántó szavakat használnod, de egy szellemes visszavágás megteszi a hatását, és ráébreszti a másikat, hogy nem vagy bokszzsák.

 

3. Elismerheted a kritikájuk egy részét.

 

Lehet, hogy a másik személy nem is annyira negatívan áll hozzád, és csak egy gyenge pontodat akarja tudatni veled. Lehet, hogy a szándékaik jók, de egyszerűen nem tudják, hogyan fejezzék ki helyesen az érzéseiket. Ebben az esetben elfogadhatod a kritikájuk egy részét, de tudasd velük, hogy a szavait jobban meg kellett volna fontolnia.

 

4. Humorosan is állhatsz a dolgokhoz.

 

Vannak, akik csak bántani akarnak másokat, míg mások egyszerűen nem tudják, hogyan fejezzék ki magukat megfelelően. Bármi is legyen a helyzet, hagyhatod a sértést elsiklani, és reagálhatsz rá vicces és humoros módon. Nem kell kimutatnod, hogy mennyire sértőnek érezted, hanem egyszerűen nyugodtan reagálhatsz rájuk. A viselkedéseddel talán ráébreszted őket, hogy az ilyen típusú megjegyzések nem túl hatásosak veled szemben.

 

5. Visszahelyezheted rájuk a nyomást.

 

Amikor valaki reflektorfénybe helyez,  úgy érzed, hogy nyomás alatt állsz, és gyorsan kell válaszolnod. Azonban remek lecke lenne számukra, ha ugyanilyen nyomás alá helyeznéd őket, és megnéznéd, hogyan érzik magukat. Nem csak ez, de azzal, hogy ilyen helyzetbe hozod őket, több időd lesz átgondolni a válaszodat. Ez alatt az idő alatt a másik személy kénytelen lesz megmagyarázni a viselkedését neked, és beszélni magáról.

 

6. Változtathatsz témát.

 

Ha valaki olyasmit mond, amitől kellemetlenül érzed magad, egyszerűen találhatsz valami mást, amiről beszélgethetsz. Ez általában akkor jó megoldás, ha egy megjegyzés nem feltétlenül bántó vagy sértő, hanem inkább tolakodóbb és túl személyes ahhoz, hogy beszélgessetek róla. A másik személy valószínűleg követni fogja a példádat, és új beszélgetést kezd valami másról. Így megőrizheted a lelki békédet, és elkerülheted, hogy nézeteltérésbe kezdj.

 

7. Te is sértegetheted őket.

 

Az rendben van, ha mások megkérdezésünk nélkül elmondják a véleményüket, de ha a hangnemük elítélő, akkor a véleményük nem kívánatos. A legjobb válaszod az, ha nyugodt maradsz, és magabiztos hangnemben elmondod nekik, hogy a véleményük számodra semmit sem ér. A mondat végén egy nagyon apró mosolyt is hozzátehetsz, hogy megmutasd, mennyire nem hat meg a durvaságuk.

 

8. Szembesítés.

 

Azok az emberek, akik másokat sértegetnek, vagy nem veszik észre, hogy bunkók, vagy nem számítanak arra, hogy szembesítik őket vele. Ha egyenesen megmondod nekik, hogy bunkók és elítélőek, arra kényszeríted őket, hogy vagy magyarázatot adjanak a viselkedésükre, vagy bocsánatot kérjenek tőled. Így tiszteletet parancsolsz, és világossá teszed, hogy nem hagyod, hogy bárki is lábtörlőként kezeljen.

 

8 Kommunikációs Trükk, Amivel Leszerelheted A Rosszindulatú Embereket

Új Cikkek:

Szerkesztői Válogatásunk

Olvasnál még valami érdekeset? Szerkesztőségünk ezeket a cikkeket találta a leghasznosabbnak, legérdekesebbnek és a leginkább magával ragadónak ebben a hónapban!