joga-boritokep

8 Jóga Póz, Ami Segít Haladó Szintre Lépni:

Ha már egy ideje jógázol, és az alappózokkal már megbarátkoztál, érdemes megfontolnod, hogy néhány középhaladó pózt is beillessz a gyakorlatodba.

 

Ha még nem érzed magad elég magabiztosnak, akkor nézz rá a korábbi cikkünkre, amelyben összeszedtünk 10 pózt jóga kezdőknek, amik segíteni fognak szilárd alapot lefektetni, vagy ha csak relaxálás céljából vagy itt, akkor nézd meg a relaxáláshoz való jóga pózainkat is.

 

A középhaladó jógapózok elmélyítik az alapgyakorlatot, mivel többet követelnek meg tőled: több erőt, jobb egyensúlyt és fokozott figyelmet.

 

A középhaladó pózok elsajátítása erőt adhat. Akár teljesen a karjaidon egyensúlyozol, akár banyanfaként tornyosulsz a függőleges vonalban, akár szilárdan ülsz csak az ülőcsontjaidon, kizárólag a törzsedre támaszkodva a stabilitás érdekében, büszke lehetsz az elvégzett munkádra, és várhatod a még nagyobb eredményeket, ahogy a gyakorlatod előrehalad.

 

8 középhaladó jógapóz, amivel szintet léphetsz:

 

A jóga egy fokozatos törekvés. Amikor készen állsz, kezdj bele a gyakorlatodba azzal, hogy becsúsztatsz néhányat ezek közül a középhaladó pózok közül, hogy kihasználd a fejlődésedet és kihívást jelentsen számodra a jóga.

 

Ahogy a feszes izmok ellazulnak, és egyre erősebb leszel, olyan pózokkal lepheted meg magad, amelyekről sosem gondoltad volna, hogy képes leszel rá.

Félhold póz

 

A félhold pózban az egyik lábadon állsz és egyik kezeddel billenve, egyik karod az ég felé nyúlva, egyik lábadat teljesen kinyújtva, egyik feled a másik felednek támasztva van a térben.

 

A póz erősíti a combodat, a bokádat, a farizmokat, a gerincet és a hasizmokat, miközben nyújtja a mellkasodat, a hátadat, a válladat, a vádlidat, a combhajlítóidat és az ágyékodat. Az egyensúly érzéked lendületet kap, a stressz-szinted pedig csökken.

 

Ha eleinte nehezen éred el a padlót a karoddal, használj jógablokkot a póz módosításához.

Sas póz

 

A sas póz egy igazi összpontosító ászana.

 

A sashoz hasonlóan hosszú távra tekintesz, miközben az erődet tápláló részletekre összpontosítasz. Stabilan állsz az egyik lábadon, a másik lábadat a vádlid köré tekeredve, mindkét karodat a mellkasod előtt összefonva, kezeidet felfelé tartva, stabilan, nyugodtan lélegzel és kiegyensúlyozottan.

 

A munka, amit az alappózok rugalmasságának javításáért tettél, most erősebb bokákban és vádlikban, jobb koncentrációban és egyensúlyban, valamint a felső hát, a vállak, a csípő és a combok jó nyújtásában térül meg.

 

Dolgozz azon, hogy képes legyél több lélegzetvételig tartani a sas pózt.

Varjúpóz

 

A varjúpóz lenyűgözően néz ki, mert valójában az is.

 

Ahogy extrém dőlést veszel fel, a szőnyegeddel szemben, és a tenyeredre támaszkodva, a térdeidet a karjaid hátuljának stabilizálva, sokkal többet teszel, mint a karjaid és a csuklóid megdolgoztatása.

 

A varjúpóz erősíti a hasizmokat és tonizálja a hasi szerveket, megnyitja az ágyékodat, és nyújtja a hát felső részét.

Vállállás póz

 

A vállállás, mint az összes inverz póz, olyan, mintha nyaralna az agyad.

 

Amikor a lapockáidon egyensúlyozol, a hátadat a karjaid és a kezeid támasztják, a lábaidat pedig egyenesen felfelé nyújtod, egy kicsit szembeszállsz a gravitációval, és ez annyira pihentető. Emellett remek nyak- és vállnyújtást is biztosít.

 

A vállállás egy köztes póz, mert megsérülhet a kényes nyakad, ha nem vagy elég erős vagy óvatos ahhoz, hogy biztonságosan végrehajtsd. Mindig a felső hát és a vállak alá hajtogatott törülköző vagy takaró támogatásával dolgozz, hogy a nyakad ne gyűrődjön össze.

Eke póz

 

Az eke póz egy másik jó közérzetet keltő gyakorlat.

 

Ismét szükséged van egy takaróra vagy törölközőre, hogy megvédd a nyakadat, miközben mindkét karodat a padló mentén oldalra nyújtod; összekulcsolhatod a kezeidet, vagy a tenyeredet laposan a padlóra vagy a szőnyegre helyezheted. A kinyújtott lábaid felemelkednek a fejed fölé, hogy a fejed mögött a padlón pihenjenek, a lábujjaid a padlón, a térdeid lazák, de nem hajlítottak.

 

Lélegezz egyenletesen, ne felszínesen, és lazítsd el magad, miközben nyújtod a vállaidat és a gerincedet, csökkented a stresszt, új energiával töltődsz fel, enyhíted az arcüregek nyomását, és elveszítesz néhány fájdalmat a hátadban és a nyakadban.

 

Ez a póz állítólag a pajzsmirigyedet és a hasi szerveidet is serkenti. Ez a póz középhaladó, mert erőre és rugalmasságra van szükséged ahhoz, hogy a lábaiddal elérd a padlót a fejed fölött anélkül, hogy veszélyeztetnéd vagy összenyomnád a nyakadat.

Csónak póz

 

A csónak póz egyszerűnek tűnhet, de elég nagy kihívást jelent.

 

A farcsontodon és az ülőcsontjaidon egyensúlyozol, a törzsed és a fejed pedig egy fél “v” alakban van elrendezve. A kinyújtott lábaid alkotják a másik felét. A karjaid lehetnek egyenesen kinyújtva az oldalad mentén, a tenyereid a tested felé néznek, vagy teljesen kinyújtva, a tenyereiddel lefelé, a lábaiddal párhuzamosan.

 

Természetesen egyenletesen és lassan lélegzel, a nyakadat és a felső hátadat egyáltalán nem feszíted, mert a törzsed tartja a helyén a gyönyörű hajóformát.

Felfelé néző kutya

 

A felfelé néző kutya azt teszi a gerinceddel, amit a lefelé néző kutya a combizmaiddal. A szőnyeggel szemben állsz, a lábadat kinyújtva, a lábfejedet nem hajlítva. A karjaid fekvőtámasz helyzetben vannak, majd fekvőtámaszt csinálsz, a fejedet magasra nyújtod, a mellkasodat megemeled és kinyomod, a karjaidat teljesen kinyújtod, és a tenyeredet erősen a padlóba nyomod.

 

Tartsd távol a vállakat a füledtől, miközben a törzsedet is igénybe veszed, és igazán érzed a nyújtást a hátrahajlásban. A felfelé néző kutya póz javítja a testtartásodat, miközben megnyitja a tüdődet, a mellkasodat és a vállaidat, erősíti a gerincedet, a karjaidat és a csuklóidat, megfeszíti a fenekedet, és nyújtja a hasadat. Ez egy energizáló, póz, amely boldoggá teszi a feszült hátadat, és segíthet a depresszió leküzdésében.

Tevepóz

 

A tevepóz végrehajtásához nagyon rugalmasnak kell lenned. Azonban ne hagyd, hogy ez megállítson téged.

 

Használhatsz egy jógablokkot vagy egy széket támasztékként. Ebben a pózban a sípcsontod és a lábfejed a padlón nyugszik, és hátranyúlsz, hogy a kezeidet könnyedén a sarkadon vagy a bokádon pihentesd, majd átadod magad egy hosszú, mély hátrahajlásnak.

 

A tevepóz az álladtól a bokáig nyújtja az egész elülső részedet. Megnyitja és ellazítja a mellkasodat, a hasadat, a torkodat és a csípőhajlítóidat. Ugyanakkor megdolgoztatod a hátizmaidat és javítod a tartásodat. Csak addig tartsd a tevepózt, amíg mélyen és egyenletesen tudsz lélegezni, és nem tapasztalsz izomfáradtságot a pozícióban.

8 Jóga Póz, Ami Segít Haladó Szintre Lépni

Új Cikkek:

Szerkesztői Válogatásunk

Olvasnál még valami érdekeset? Szerkesztőségünk ezeket a cikkeket találta a leghasznosabbnak, legérdekesebbnek és a leginkább magával ragadónak ebben a hónapban!