8 Jele Annak, Hogy Valaki Manipulál Téged:

A tudósok 30 olyan jellemzőt találtak, amelyekkel egy manipulátor gyakran rendelkezik. Ez azonban nem jelenti azt, hogy bárki, aki a listáról egy-két jellemzőt megtalál a viselkedésében, az a manipuláció mestere. Valójában akár 10 is lehet belőlük, és még mindig ártatlannak tekinthető, figyelembe véve, hogy melyik 10 tulajdonságról van szó. Ezzel együtt mindannyiunknak figyelnünk kell az ilyen tulajdonságokra, hogy elkerüljük, hogy manipuláljanak minket anélkül, hogy észrevennénk.

 

8 tulajdonság, amely minden igazán manipulatív emberben megtalálható:

 

1. Apróságokon veszekednek.

 

Gyakori viselkedés, hogy a manipulátorok a kapcsolat elején kedvesek és megértőek, de aztán olyan dolgokon kezdenek el vitatkozni, amelyek nem is számítanak. Alapvetően tisztában vannak azzal, hogy az emberek igyekeznek elkerülni a konfliktusokat, ezért agresszivitásukkal elérik, hogy könnyen feladd. Az ilyen emberek mindig irányítani akarnak, még az életed legapróbb dolgaiban is.

 

Amit tehetsz: Mindig emlékezz arra, hogy te irányítod az életedet, és gondoskodj arról, hogy legyen lehetőséged kiválasztani, mi a jó neked. Állítsd fel a határaidat, és ne hagyd, hogy bárki is megsértse őket.

 

2. Úgy érzed, hogy nem hallgatsz az intuíciódra.

 

Ha folyamatosan úgy érzed, hogy olyasmit teszel, amit inkább nem tennél, akkor lehet, hogy manipulálnak. Ebben a helyzetben fontos, hogy figyelj magadra, és megértsd, hogy pontosan mi az, ami nem tetszik neked, és miért győzködöd inkább magad, hogy minden rendben van, ahelyett, hogy megpróbálnál foglalkozni a problémával. Lehet, hogy azért, mert nem akarsz problémát okozni, vagy félsz attól, hogy elutasítanak.

 

Amit tehetsz: Mindig bízz a megérzéseidben, és ne félj elmondani másoknak, hogy szeretnéd, ha a dolgok másképp lennének. Ha valóban értékelnek téged, akkor ezt a beszélgetést higgadtan fogják lefolytatni, és képesek lesztek megtalálni a közös hangot.

 

3. Csalinak használják a kapcsolatokat.

 

A manipulatív emberek azt fogják éreztetni veled, hogy folyamatosan bizonyítanod kell, hogy szereted őket (persze úgy, hogy pontosan azt teszed, amit ők akarnak). Olyan mondatokkal, mint “Ha szeretnél engem, akkor…”, próbálnak meggyőzni arról, hogy nem teszel eleget értük, és bűntudatot kellene érezned emiatt.

 

Amit tehetsz: Győződjön meg róla, hogy a saját igényei és szükségletei ugyanolyan fontosak, mint a partnere, rokona vagy barátja igényei és szükségletei. Ha pedig úgy érzi, hogy az egyensúly megbomlott, változtasson a dolgokon.

 

4. Nem mondják meg közvetlenül, hogy mit akarnak.

 

A manipulatív taktikát alkalmazó emberek szeretnek elmejátékokat játszani. Kiforgatják, amit mondasz, szavakat adnak a szádba, vagy egyenesen hazudnak neked. A kommunikációnak ez a módja azt az érzést adja nekik, hogy intellektuálisan fölényben vannak másokkal szemben. Ráadásul, ha nem kommunikálsz közvetlenül, könnyebb meggyőzni az embereket arról, hogy nem mondtál semmit, vagy hogy a másik egyszerűen félreértett téged.

 

Mit tehetsz: Ragaszkodj a világos és őszinte kommunikációhoz, ahelyett, hogy célozgatsz dolgokra, és megpróbálsz olvasni a gondolataikban.

 

5. Elveszíted a magánéleted.

 

Nem ritka, hogy a manipulátorok kétségbe vonnak mindent, amit mondtál és tettél. Például felhívhatnak, hogy ellenőrizzék, ott vagy-e, ahol lenned kellene, vagy akár elkezdik követni a telefonos tevékenységedet, elolvassák az e-mailjeidet stb. Itt kettős mércét vehetsz észre, mert az ilyen emberek gyakran titkolóznak, és hajlamosak sok mindent eltitkolni előled.

 

Amit tehetsz: Ez is egy olyan szempont, ahol szükség van a határok felállítására és őrzésére. Győződjön meg róla, hogy a magánéletét tiszteletben tartják, ahogy azt kell is.

 

6. Megalázva érzed magad.

 

Ez egy másik dolog, amit a manipulátorok tesznek – megpróbálják elhitetni veled, hogy ők jobbak nálad, hogy azt hidd, nagyobb szükséged van rájuk az életedben, mint valójában. Az ilyen viselkedés egyik formája a kegyetlen humor: megpróbálnak lekicsinyelni téged, és bizonytalanná tenni, hogy a pszichológiai felsőbbrendűség érzését keltsék benned.

 

Amit tehetsz: Ne feledd, hogy nem kell elviselned a kegyetlen humort, mert “ez csak egy vicc”. Győződj meg róla, hogy a körülötted lévő emberek megbecsülnek és tisztelnek téged, és ha ez nem így van, minden jogod megvan ahhoz, hogy elsétálj.

 

7. Kevesebb időt tölt a családjával és a barátaival.

 

A manipulatív emberek nem igazán törődnek a jóléteddel (még akkor sem, ha nagyon igyekeznek ennek ellenkezőjét elhitetni veled), ezért mindent megtesznek, hogy távol tartsanak azoktól az emberektől, akik valóban törődnek veled. Ebben az esetben annyit avatkozhatnak bele a boldogságodba, amennyit csak akarnak, és a szeretteid nem szólnak rá emiatt.

 

Mit tehetsz: Ha úgy érzed, hogy ez történik, tegyél meg mindent, hogy újjáépítsd a barátságokat, és vedd fel a kapcsolatot a családtagjaiddal. Ha mindannyian azt mondják, hogy valaki nem jó neked, akkor lehet, hogy érdemes hallgatni rájuk.

 

8. Hajlamosak túlzásokba esni.

 

A manipulátorok szeretnek nagy szavakat használni. Például olyanokat mondhatnak, mint például: “Az egész világon senki sem szeret engem”. Az ilyen szavak célja, hogy bűntudatot vagy sajnálatot ébresszenek benned, és ne vegyél tudomást a beszédükben lévő cselekménybeli lyukakról és gyenge érvekről.

 

Amit tehetsz: Gondoskodj róla, hogy a kommunikációd ezzel a személlyel a lehető legközvetlenebb és legvilágosabb legyen – így a manipulációs kísérleteik teljesen kudarcot vallanak.

8 Jele Annak, Hogy Valaki Manipulál Téged

Új Cikkek:

Szerkesztői Válogatásunk

Olvasnál még valami érdekeset? Szerkesztőségünk ezeket a cikkeket találta a leghasznosabbnak, legérdekesebbnek és a leginkább magával ragadónak ebben a hónapban!