joga_poz_alvashoz

8 Indiai Jóga Póz, Ami Segíteni Fog Az Elalvásban:

A jóga egy igazi indiai kincs, amely számos előnnyel büszkélkedhet. Több tanulmány is kimutatta, hogy a jóga jelentősen javítja az alvást és enyhíti a stresszt a nőknél, akár terhesek, akár nem, az időseknél, sőt még az ASD-s gyermekeknél is. Már 10 perc jóga is csodákra képes hosszú távon.

 

Íme 8 ősi indiai jógapóz, amelynek gyakorlása segít az elvalvásban:

indiai_joga_poz_1

1. Supta Baddha Konasana

Ülj le, hajlítsd be a térdeidet, és húzd a sarkadat a medencéd felé. Engedd a térdeidet oldalra, dőlj hátra, és a kezeidet támaszd a tested mentén. Ügyelj arra, hogy a gerinced megnyúlt legyen, és a hátad természetes alsó íve megmaradjon. Maradjon ebben a pózban körülbelül 10 percig. Az ászana javítja a vérkeringést, valamint enyhíti a fejfájást.

indiai_joga_poz_1

2. Uttanasana

Állj egyenesen, a lábaidat összefogva, a karjaidat pedig az oldalad mentén. Lassan kezdj el előrehajolni – fej, felsőtest, majd az alsótest. A tenyereddel érintsd a padlót, a térdeiddel pedig a homlokodat. Győződjön meg róla, hogy a lábai és a karjai egyenesek.
Maradj ebben a pózban 30 másodperctől 2 percig, attól függően, mennyire érzed magad kényelmesen. A póz javítja az emésztést és égeti a hasi zsírt.

indiai_joga_pozok_3

3. Utthan Pristhasana

Lépjünk a lefelé néző kutyából a pozícióba. Lépj előre a lábaddal a kezedhez. Engedd le az egyik térded, a másikat hajlítsd be, ügyelve arra, hogy a térded pontosan a bokád fölött legyen. A csípődben lévő súlynak egyenletesnek kell lennie.
Ha elég hajlékony vagy, az alkarodra is leereszkedhetsz. Maradj ebben a pózban 5-10 lélegzetvételig.

indiai_joga_pozok_4

4. Viparita Karani

Feküdj le néhány centire a faltól, arccal a fal felé. Állítsd be a pozíciódat úgy, hogy a feneked közel legyen a falhoz, és a tested 90 fokos szöget zárjon be. Ha kényelmesen elhelyezkedtél, engedd szét a karjaidat, lazítsd el a hátadat és a vállaidat, és kezdj el figyelni a légzésedre. Tartsd a pózt 3-15 percig.

indiai_joga_pozok_5

5. Paschimottanasana

Ülj le a földre, a lábaidat magad elé téve. Lélegezz be és nyújtsd a karjaidat a fejed fölé. Kilégzéskor lassan hozd magad előre, és próbáld megragadni a lábujjaidat a kezeiddel. Ne felejtsd el egyenesen tartani a hátadat.
A lényeg itt az, hogy a combjaidat a hasaddal, a térdeidet pedig a homlokoddal érintsd össze. Maradj ebben a pózban addig, amíg kényelmesnek érzed.

indiai_joga_pozok_6

6. Savasana

Feküdj le egy kemény felületre. Tedd szét a lábaidat és a karjaidat, teljesen ellazítva őket. Tartsd a karjaidat felfelé fordítva. Lélegezz mélyen és lassan, kerüld az elalvást.
A pózt körülbelül 10-12 percig tarthatod. Ha végeztél, gurulj az egyik oldaladra, maradj itt egy percig, majd térj vissza ülő helyzetbe.

indiai_joga_pozok_7

7. Supta Matsyendrasana

Feküdj a hátadra, és hajlítsd be a térdeidet. Fordítsd a csípődet az egyik oldalra, nyújtsd ki az egyik lábadat, majd keresztbe a másik oldalra. Nyújtsd ki az ellenkező karodat oldalra, és fordítsd a fejedet a kinyújtott lábaddal ellentétes irányba. Tartsa a pózt 30 másodperctől 1 percig.
Végezze ugyanezt a másik oldalon is.

indiai_joga_pozok_8

8. Malaszana

Állj egyenes háttal és csípőszéles lábakkal. Hajlítsd be a térdeidet, és ereszkedj guggolásba úgy, hogy a lábujjaid kifelé mutassanak, a lábfejed pedig maradjanak laposan a padlón. Hajolj előre a combjaid és a térdeid között, és nyomd a könyököd a térdeidhez. Maradjon ebben a pózban 30-60 másodpercig.

Ha még nem ismernéd a jóga legalapvetőbb pózait, vagy egyszerűen csak könnyebb gyakorlatok érdekelnének az alábbi ajánlott cikkünkben részletesen bemutatjuk az alapokat és a kezdő pózokat.

8_indiai_joga_poz

Új Cikkek:

Szerkesztői Válogatásunk

Olvasnál még valami érdekeset? Szerkesztőségünk ezeket a cikkeket találta a leghasznosabbnak, legérdekesebbnek és a leginkább magával ragadónak ebben a hónapban!