8 Hétköznapi Dolog, Amit Valójában Nem Kell Megvennünk, Mert Magunk Is Elkészíthetjük Őket:

Néha rengeteg megtakarítási lehetőség felett elsiklunk, és gyakran nem is vesszük észre, hogy valóban megtehetjük. Még ha a barkácsolás 5-10 percet vesz is igénybe, akkor is bemegyünk egy boltba, és csak megszokásból vásárolunk dolgokat. Pedig ha elkezdjük számolni és összeadni az összes eddigi vásárlásunkat, akkor rájöhetünk, hogy valójában elkerülhettük volna a nagy részét, ha elkészítjük a termékek saját olcsó változatát.

 

Szeretnénk néhány ötletet adni, hogyan takaríthatsz meg egy csomó fölösleges kiadást, mindössze néhány házi praktikával:

 

1. Műanyag fólia

 

A National Geographic szerint a műanyag fólia hozzájárul a környezetszennyezési válsághoz, és nem lehet könnyen újrahasznosítani. Az ételed potenciálisan káros vegyi anyagokkal szennyeződhet, ha a hőmérséklet elég magas. Miért kockáztatnád magad, ha választhatsz környezetbarát csomagolást, ami egy életen át kitart. Készítheted pamutból, vagy választhatsz egy divatos méhviasz csomagolást.

 

2. Papírtörölköző

 

A papírtörlő gyakori vásárlása sok pénzt emészthet fel az idő múlásával, bár lehet, hogy ez nem egyértelmű azonnal. Szerencsére használhatunk környezetbarátabb és olcsóbb változatot is. Készítsünk magunknak “papírmentes” törülközőket, és máris elfelejthetjük a papírvásárlást. Nem kell drága anyagot venned, akár régi ruhák is megteszik!

 

3. Szájvíz

 

Bár megelőzhetik a fogszuvasodást vagy a rossz leheletet, mégis vannak veszélyei. A kereskedelmi forgalomban kapható szájöblítők károsítják a szájüregi mikrobiomot, növelik a fogak érzékenységét, sőt, még fogfoltokat is okozhatnak. A mellékhatásokat elkerülheted, ha természetes összetevőkből magad készíted el a szájvizet, és ez nem kerül egy vagyonodba.

 

4. Arcápoló vattakorongok

 

Bár az eldobható arcpárnák pamutból készülnek, mégis műanyagot tartalmaznak. Ráadásul ha minden nap sminket szedsz le, előfordulhat, hogy hetente veszel egy csomag arcpárnát. Jobb, ha készítesz 4-5 párnát, és addig használod őket, amíg el nem kopnak.

 

5. Állateledel

 

Soha nem tudhatod biztosan, hogy az állateledel tartalma tényleg teljesen ártalmatlan-e négylábú barátodra. Legtöbbször GMO-s, és rengeteg cukrot, mesterséges adalékanyagot és hússzármazékot tartalmaz. A dolgok biztonságosabbá és egyszerűbbé válnak, ha magad készíted el az állateledelt.

 

6. Kenyérmorzsa

 

A zsemlemorzsát nagyon könnyű elkészíteni, de valamiért mégis készen vásároljuk. Pedig 5 perc alatt elkészíthetjük, és több jut belőle, mintha megvennénk. Fogj egy kis szikkadt kenyeret, tépd darabokra, és dobd be az ételfeldolgozóba. Ha nincs kenyérdarálód, akkor pirítsd meg a kenyeret először kenyérpirítóban vagy sütőben, majd reszeld le egy reszelővel.

 

7. Mosogatószivacsok

 

A szivacsok általában egy hét után büdösek és rettenetesen baktériumosak lesznek. Bár ez az újrahasználhatóakra is igaz, de legalább ki lehet mosni őket, és nem kell pénzt pazarolni a súrolószivacsok csomagjaira. Az eldobható szivacsokat nehéz tisztán tartani, hiszen gyorsabban elhasználódnak, és a súroló rész később jön le róluk.

 

8. Intim betétek

 

Az eldobható betétek nem csak a környezetre, de az egészségünkre is veszélyesek lehetnek. Nem ritka, hogy a betétek fehérítés vagy tisztítás után mérgező dioxinokat tartalmaznak. Mi több, titkos mérgező vegyi anyagokat tartalmaznak, amelyek nem szerepelnek a címkéken – aceton, sztirol és egyéb dolgok. Készítsd el magadnak az újrahasználható betéteket, spórolj havonta rengeteg pénzt, és védd az egészségedet.

8 Hétköznapi Dolog, Amit Valójában Nem Kell Megvennünk, Mert Magunk Is Elkészíthetjük Őket

Új Cikkek:

Szerkesztői Válogatásunk

Olvasnál még valami érdekeset? Szerkesztőségünk ezeket a cikkeket találta a leghasznosabbnak, legérdekesebbnek és a leginkább magával ragadónak ebben a hónapban!