onkontroll_fejlesztese

8 Egyszerű Módszer Az Önkontroll Fejlesztésére:

A pszichológusok szerint az önkontroll alapvető definíciója “az a képesség, hogy valaki hosszú távú célok elérése érdekében képes irányítani az impulzusait, érzelmeit és viselkedését”. Az önkontroll hiánya, különösen az érzelmek (az intenzívektől a pusztán enyhén bosszantóig) kontrollálása terén azonban sokkal gyakoribb, mint gondolnánk, és sok ember nap mint nap szembesül ezzel a problémával. A jó hír az, hogy könnyen megtanulhatod, hogyan irányítsd az érzelmeidet, mert az önkontroll az egyik legfontosabb készség, amit valaha is megtaníthatsz magadnak.

Íme a mi listánk azokról a dolgokról, amelyek segíthetnek abban, hogy uralni tudd az érzelmeidet, visszanyerd az önkontrollt, és a saját életed urává válj.


1. Ne felejts el mosolyogni!

Egy nemrég készült tanulmány szerint egy mosoly határozottan messzire vezet. A mosolygás, még akkor is, ha egyáltalán nincs kedved hozzá, képes becsapni az agyadat, hogy azt higgye, boldog vagy. Az is magától értetődő, hogy a mosolygástól vonzóbbnak tűnsz mások szemében, hiszen senki sem szebb, mint amikor mosolyog! A mosoly erejéről szóló videónkat megnézheted.

2. Koncentrálj a légzésedre

Megtanulni, hogyan irányítsd a légzésedet, az egyik legfontosabb lecke, amit megtanulhatsz. Talán könnyebb mondani, mint megtenni, de Eckhart Tolle spirituális tanító szavaival élve a belső átalakulás kulcsa a jelen pillanatban való élet. Csukd be a szemed, és figyelj a légzésedre, amikor úgy érzed, hogy túlterhelt vagy. Tolle azt mondja, hogy amikor tudatában vagy a légzésednek, teljesen jelen vagy, és ez megállítja az elméd száguldását.

3. Kezdj el naplót írni

Ahogy a régi közmondás tartja, egy levél nem pirul el. A naplóírás erőteljes önfeltáró eszköz, amely a legjobb barátoddá és legmegbízhatóbb bizalmasoddá válhat, ha úgy döntesz, hogy elkötelezed magad mellette. Amikor nemkívánatos érzelmeket tapasztalsz, írd le mindet a naplódba, és hagyd, hogy a napló tegye a dolgát. Sokkal mélyebb szinten leszel képes megérteni önmagadat anélkül, hogy valaha is úgy éreznéd, elítélik vagy félreértik csendes, de örökké hűséges barátodat.

4. Cseréld le a negatív szokásokat pozitívakra

Egy negatív szokást könnyen lecserélhetsz annak pozitív alternatívájára. Például, ha nehéz érzelmek hatására kedved támad édességet majszolni, elmehetsz az edzőterembe, és kiizzadhatod magadból a stresszt (nézd meg a videós edzésünket némi inspirációért). Vagy ha úgy érzi, hogy felesleges dolgokra szeretne pénzt költeni, menjen el egy hosszú sétára a természetbe, ahol nem lesz lehetősége arra, hogy nehezen megkeresett pénzét esztelen fogyasztásra költse.

5. Hozz létre egy olyan rutint

Lehet, hogy a rutin nem a legdivatosabb és legelbűvölőbb szó a modern lexikonban, de az öngondoskodásod szempontjából abszolút létfontosságú, különösen, ha az érzelmeid és a modern élet vad hangulatváltozásait kell kordában tartanod. A rutinok elősegítik a mentális jólétet azáltal, hogy segítenek pozitív napi szokások kialakításában. Kötelezze el magát például arra, hogy naponta elmegy egy esti sétára, vagy korlátozza napi 30 percre az online tevékenységét, és azonnal látni fogja, hogy jobban érzi magát.

6. Készítsen egy tennivalólistát.

A fenntartható és élvezetes rutin kialakításához kezdjünk el szoktatni magunkat a teendőlisták írására. Attól függően, hogy milyen környezetben találod magad, az életben minden múlandó és megfoghatatlan. Ezért nem mindig elég a jó szándék.

Éppen ellenkezőleg, nagyon fontos, hogy emlékeztesse magát arra, hogy mik a céljai, mert különben nagyon könnyen előfordulhat, hogy már nem látja az erdőt a fák mögött, ahogy ez a tanulmány is mutatja. Nagyon hasznos, ha számon tartod, hogy mit kell tenned, ha földön akarsz maradni, és uralni akarod az érzelmeidet. A legjobb tipp: írj egy listát azokról a dolgokról, amelyeket ébredés után meg akarsz tenni.

7. Adj magadnak egy kis “én időt”.

Gyakran mi vagyunk a saját magunk legkeményebb kritikusai, és bár tudjuk, hogy mindig kedvesnek kell lennünk másokkal, nem szabad elfelejtenünk, hogy önmagunkkal szemben is fontos, hogy kedvesek és megbocsátóak legyünk. Elvégre a kedvesség is egy készség! A hiteles erőnk abból fakad, hogy elfogadjuk magunkat olyannak, amilyenek vagyunk.

Ennek legjobb módja, ha elengedünk mindent, időt szakítunk magunkra, és egyszerűen csak lazítunk. Csinálj valamit, ami valódi örömet okoz neked, legyen az egy hangszeren való játék, rajzolás, éneklés vagy tánc, mintha senki a világon nem nézne téged.

8. Tanulj meg meditálni.

Végül, a meditáció olyasmi, amit mindenki elsajátíthat, hogy egy kis erőfeszítéssel örökké zenné váljon. A számos spirituális hagyományban gyakorolt módszer az elme edzésére szolgál, hogy tudatosabbá váljon önmagával szemben. A híres Twin Peaks rendezője, David Lynch 1973 óta naponta kétszer meditál, minden nap. Azt mondja, hogy ez adta meg neki “az erőfeszítés nélküli hozzáférést az energia, a kreativitás és a boldogság korlátlan tartalékaihoz mélyen belül”.

Új Cikkek:

Szerkesztői Válogatásunk

Olvasnál még valami érdekeset? Szerkesztőségünk ezeket a cikkeket találta a leghasznosabbnak, legérdekesebbnek és a leginkább magával ragadónak ebben a hónapban!