szabotalod_az_onbecsulesed

8 Dolog, Amivel Tudat Alatt Szabotálod Az Önbecsülésed:

Ha azt veszed észre, hogy gyakran hasonlítod magad másokhoz, és úgy érzed, hogy ők jobbak nálad, vagy állandóan félsz hibázni, esetleg kudarcot vallani – ezek annak a jelei lehetnek, hogy alacsony az önbecsülésed. Érdekes módon a gondolataid és a tetteid még öntudatosabbá tehetnek, mint amilyen már voltál. Ha pedig abbahagysz bizonyos dolgokat, észreveheted, hogy valóban elkezded jobban érezni magad.

Reméljük, hogy megtalálod a módját annak, hogy szeresd magad és magabiztosabbá válj.

 

Íme tehát néhány dolog, ami csökkentheti az önbecsülésedet, és amit érdemes elkerülnöd:


1. Mindig görnyedsz.

A stressz hatással lehet a testtartásodra, ami viszont hatással lehet a stressz-szintedre. Kutatások szerint, ha egyenesen ülsz vagy egyenesen állsz, az jobb hatással van az önbecsülésedre és a hangulatodra. Emellett kevésbé érzed magad fáradtnak, és jobban tudod kezelni a stresszt. Ha tehát a testtartásod görnyedt, akkor a végén az ellenkező hatást érheted el, és fáradtnak, kevésbé magabiztosnak és rosszkedvűnek érezheted magad.

2. Halogatod a dolgokat.

Az alacsony önbecsüléssel rendelkező emberek nagyobb valószínűséggel halogatják, mert a feladatok halogatása vagy elkerülése mentségként szolgál, ha az eredmény rossz, és így “védi” az illető önképét. Félnek attól, hogy tökéletlenek lesznek, és nem végzik elég jól a munkájukat, és a halogatás a módszere ennek a félelemnek a kezelésére.

Ez azonban csak még több szorongáshoz és bűntudathoz, valamint alacsonyabb energiaszinthez és alacsonyabb önbecsüléshez vezet. Ha Ön is ilyen ember, próbálja meg elengedni azt a gondolatot, hogy mindent tökéletesen kell csinálnia, és élvezze a folyamatot. Akkor is, amikor valamit csinálsz, próbálj meg nem gondolni azokra a dolgokra, amiket nem szeretsz a feladattal kapcsolatban, és koncentrálj azokra az előnyökre, amiket a feladat elvégzése után kapsz.

3. Olyan szavakat használsz, mint a “kellene” és a “kell”.

Ezeknek a szavaknak nem kell, hogy negatív jelentésük legyen, de akkor válnak problémássá, ha olyan célokat tűzöl ki magad elé, amelyeket nagyon nehéz elérni, és semmi mást nem fogadsz el elég jónak. A szigorú szabályok csak még jobban stresszelnek, és ha nem sikerül betartanod őket, akkor valószínűleg csalódni fogsz magadban. Próbálj úgy változtatni a gondolkodásodon, hogy amikor célokat tűzöl ki, akkor azt is megengedd magadnak, hogy tökéletlen legyél, vagy hibázz.

4. Magadat hibáztatod, amikor nem a te hibád.

Ha azt veszed észre, hogy gyakran érzel bűntudatot valami miatt, próbáld meg megfigyelni, milyen helyzetek okozzák ezt, és milyen gondolatok bukkannak fel a fejedben, amikor ez történik. Gondold át kritikusan, hogy egy megtörtént hiba valóban a te hibád-e, vagy esetleg valójában valaki más hibája, esetleg csak egy baleset volt, és amúgy sem tudtál volna változtatni semmin. Kérdezd meg egy barátodat, mit gondol ugyanerről a helyzetről, és lehet, hogy rájössz, hogy magadat hibáztatod, pedig nem te voltál az, aki elszúrta.

5. Mindig a legrosszabbra számítasz.

Azt gondolhatod, hogy a legrosszabb kimenetelre számítva jobban tudod kezelni a helyzetet, különösen, ha valami rosszul sül el, mert így felkészültél rá. Ha pedig minden jól megy, még meg is könnyebbülsz. Ez a fajta gondolkodás azonban csak megszilárdíthatja a meggyőződésedet, hogy mindig kudarcot vallasz, és hogy soha semmi nem sikerül elég jól.

6. Úgy érzed, hogy mindenért hálásnak kell lenned.

Az alacsony önbecsülés miatt előfordulhat, hogy ritkán kapod meg azokat a dolgokat, amiket igazán szeretnél, és inkább kevesebbel is beéred, legyen szó akár a munkádról, akár a szerelmi életedről. Úgy érezheted, hogy nem érdemelsz többet, és hogy hálásnak kellene lenned azokért a dolgokért, amik már megvannak. De ez nem igaz, ezért ne hagyd, hogy a kétségeid vagy az önutálatod megakadályozzon abban, hogy megkapd, amit szeretnél.

7. Megengeded, hogy mások rosszul bánjanak veled.

Akár csak udvariatlanul, akár egyenesen durván viselkedik veled valaki, előfordulhat, hogy kifogásokat találsz ki a viselkedésére, és elfogadod, ahogyan bánik veled, még akkor is, ha attól, amit mond vagy tesz, kényelmetlenül érzed magad vagy rosszul érzed magad.

Ha azt akarod, hogy mások ne bánjanak így veled, először magaddal kezdj el kedves lenni. Ha szereted és tiszteled magad, nem fogod megengedni, hogy az emberek rosszul bánjanak veled. Az is fontos, hogy tudd, hogyan kell határokat szabni, mert ez tükrözi az önértékelésedet, és megmutatja az embereknek, hogy milyen viselkedést nem tűrsz el.

8. Kerülöd a kockázatot.

A kudarctól való félelem megakadályozhat abban, hogy valami kihívást jelentő vagy akár kockázatos dologba vágj bele, még akkor is, ha az eredmény valójában jobbá változtatná az életedet. Ha folyamatosan kerülöd a kihívásokat, az agyad hozzászokik ahhoz a gondolathoz, hogy nem tudsz megbirkózni semmi távolról sem nehéz dologgal az életedben, nemhogy hibázni vagy kudarcot vallani, ami ronthatja az önbecsülésedet, és még jobban félni fogsz a világtól és a kihívásoktól…

Új Cikkek:

Szerkesztői Válogatásunk

Olvasnál még valami érdekeset? Szerkesztőségünk ezeket a cikkeket találta a leghasznosabbnak, legérdekesebbnek és a leginkább magával ragadónak ebben a hónapban!