8 Dolog, Amit Valószínűleg Nem Tudsz A Testedről:

A tudomány megtanított minket arra, hogy testünknek számos olyan aspektusa van, amelyet még mindig nem értünk teljesen. Az emberi test egy összetett gépezet, és rendkívül nehéz lehet megfejteni minden titkát. A kutatók számos kérdés felszínét próbálták már megkarcolni, de mindhiába. A tudatosság például még mindig rejtély. Miközben a tudományos közösség még mindig tanulmányozza ezt a témát, íme néhány lenyűgöző tény, amit a tested titokban tart, de a tudománynak már sikerült feltárnia.

 

Az emberi test kevésbé ismert annál inkább meghökkentő részletei:

 

1. A bőröd másképp néz ki fekete fényben.

 

A bőr fekete fénynek, más néven Wood-fénynek való kitétele alkalmas a bakteriális és gombás bőrfertőzések, valamint a bőr pigmentációjának szabálytalanságainak kimutatására. A Wood-lámpa alatt az egészséges bőr ragyogás nélkül is fényesen ragyog. Fehér foltokat mutathat, ha a bőr vastag, sárga foltokat, ha a bőr zsíros, és lila foltokat, ha a bőr száraz.

 

2. Az agyad lefagy, amikor hirtelen hőmérsékletcsökkenést érzékel.

 

Amikor a szájpadláson hőmérséklet csökkenés következik be, az agy azonnal akcióba lép, hogy megakadályozza a megfagyást. Más szóval, az agy megemeli a vérnyomást, hogy közölje az illetővel, hogy lassítson egy kicsit. Ezt az állapotot nevezik agyfagyásnak. És ez olyasmi, amire mindannyiunknak oda kell figyelnünk a nyári napokon.

 

3. A stressz szó szerint megváltoztathatja a szíved alakját.

 

Talán közhelyesen hangzik, de a stressz szó szerint megváltoztathatja a szíved alakját. A Takotsubo szindróma egy olyan állapot, amelynek következtében a bal kamra megváltoztatja alakját, és nem pumpálja megfelelően a vért. Rövid távú stressz során 2 olyan molekula – amelyekről ismert, hogy stressz és depresszió során szabadulnak fel – befolyásolhatja a szívizomsejtek aktivitását, ami átmeneti leálláshoz vezet. Szerencsére a stressz kezelése, valamint a légzési és meditációs technikák gyakorlása gyógyszeres kezelés nélkül gyógyítja ezt az állapotot.

 

4. A tánc növeli az agyi teljesítményt és a fehérállományt.

 

A fehérállomány az a szövet, amely összeköti a neuronokat, és lehetővé teszi a kommunikációt a különböző szürkeállomány régiók között, valamint a szürkeállomány és a test többi része között. Ahogy öregszünk, a fehérállományunk leépül, ami olyan tünetekhez vezet, mint a memóriavesztés és a problémamegoldási nehézségek.

 

Kutatások azonban kimutatták, hogy a tánc növeli a fehérállományt az agyban, ami fokozza a kognitív funkciókat és formában tartja az agyat. És persze nehéz boldogtalannak lenni, ha táncolunk. Szóval ez egy win-win szituáció.

 

5. A bélrendszeredben lévő baktériumok befolyásolhatják a hangulatodat.

 

Az emberi mikrobiom, más néven a bélkörnyezet egy olyan ökoszisztéma, amely különböző baktériumokból áll, amelyek az emberrel együtt fejlődtek, hogy mind a gazdatest, mind a baktériumok számára előnyösek legyenek. Ezek a baktériumom köztudottan befolyásolják az emberi pszichológiát, mivel sok olyan vegyi anyagot tartalmaznak, amelyeket a neuronjaink a kommunikációra és a hangulat szabályozására használnak, mint például a dopamin és a szerotonin. Ha már itt tartunk, a szervezet szerotonin készletének 95%-a a bélben termelődik.

 

6. Az agyad kisebb, mint az őseidé.

 

Az agy ma kisebb, mint 3000 évvel ezelőtt. Mielőtt feltételeznéd, hogy ez rossz hír, ne feledd, hogy a test és az agy mérete között összefüggés van. Tehát ahogy a test kisebb lett, úgy lett kisebb az agy is.

 

Yuval Noah Harari remekül elmagyarázta ezt a jelenséget: “Kapsz valamit, elvesztesz valamit”. Fejlett kognitív és tervezési képességeinknek köszönhetően az embernek már nincs szüksége nagyobb testre.

 

7. Az agyad eltorzítja az emlékeidet

 

Mindannyiunknak van olyan barátja, aki minden alkalommal ugyanazt a történetet meséli el, más-más részletekkel. Azért csinálják ezt, mert a memóriájuk megtréfálja őket. Gyakran úgy gondolunk az agyunkra, mint egy gépre, amely tárolja és elrendezi helyettünk az emlékeinket, mint egy kamera vagy egy magnó.

 

Míg a valóságban számos tanulmány arra a következtetésre jutott, hogy az emlékek, még a legkedvesebb emlékeink is, képlékenyek és hibásak. A hamis emlékek bárkit érinthetnek, függetlenül attól, hogy az emlék triviális vagy életet megváltoztató.

 

8. A füleid és az orrod idővel megereszkedik.

 

Ahogy öregszünk, a testünk zsugorodik, de az orrunk és a fülünk egyre nagyobb lesz. Ez azért történik, mert a bőrünk kezdi elveszíteni rugalmasságát, és nem tudja megtartani azt a tartást, amit egykor. Ez alól az orr és a fülek sem kivételek. Ezek az mellékszervek a kor előrehaladtával változnak a méretükben, de nem azért, mert növekedünk – hanem a gravitáció miatt.

8 Dolog, Amit Valószínűleg Nem Tudsz A Testedről

Új Cikkek:

Szerkesztői Válogatásunk

Olvasnál még valami érdekeset? Szerkesztőségünk ezeket a cikkeket találta a leghasznosabbnak, legérdekesebbnek és a leginkább magával ragadónak ebben a hónapban!