8 Dolog, Ami Azt Kiáltja: “Önbizalom Hiányom Van”

A bizonytalan viselkedés mérgező, és megkeserítheti az életünket. Ha nem vesszük észre időben az alacsony önbecsülést, sok lehetőséget elszalaszthatunk, vagy akár egy lefelé tartó spirálba is sodorhat minket. A jó hír az, hogy vannak bizonyos tulajdonságok, amelyek rámutathatnak arra, hogy nem mindig vagy eléggé magabiztos.

Ismerjük meg az alacsony önbizalom 8 jelét, hogy legyőzzük, mielőtt még bajt okozna:


1. Túlságosan pozitív vagy.

Bár nagyszerű dolog pozitívnak maradni, néha az emberek érzelmi bizonytalanságukat a mosolyuk mögé rejthetik. Néha az emberek ezt arra használják, hogy eltereljék a figyelmüket valami rosszról. Például amikor felhívod a barátodat, akinek nehéz napja volt – ha elég magabiztos, akkor őszintén beszél a gondjairól. Ha nem, akkor a jó dolgokra koncentrálnak, ami történt, elterelve ezzel a figyelmet a valódi problémákkal való foglalkozásról.

2. Minden alkalommal tökéletes eredményt akarsz.

A perfekcionizmus az alacsony önbecsülés következménye lehet. Az a személy, aki sosem érzi magát elégedettnek önmagával, nem tudja elfogadni a kapott eredményeket, és hosszú időre megrekedhet egy feladatnál, miközben az ideális eredményt próbálja elérni.

Az alacsony önbecsüléssel rendelkező személy például szorong attól, hogy a szoba nem lesz elég tiszta, és a vendégek nem lesznek elégedettek. Így ahelyett, hogy 30 percet töltenének takarítással, ezek az emberek órákat töltenek azzal, hogy minden ragyogjon.

3. Nem tudod elfogadni a visszajelzéseket.

Ha bizonytalan vagy, amikor valaki értékeli a munkádat, azt gondolhatod, hogy a visszajelzés személyesen rólad szól, nem pedig az elvégzett feladatról. Ennek következtében a visszajelzéseket nagyon nehéz lehet elfogadni. Legközelebb, amikor valaki visszajelzést ad neked, próbálj meg azokra az értékes információkra összpontosítani, amelyeket kaptál, például arra, hogy milyen dolgokat lehet jobban csinálni. És ügyelj arra, hogy ne tagadd meg az érdemeid, amikor valaki megdicsér.

4. Fontos, hogy megoszd az eredményeidet.

Életünk pozitív oldalának megosztása különösen könnyűvé vált a közösségi hálózatok segítségével. De ne feledd, ha azt látod, hogy valaki aktívan mutatja be a jó dolgokat az életében, lehet, hogy csak jóváhagyást és elfogadást keres – és az érzései függnek ettől.

Bár az rendben van, hogy megosztod a jó dolgokat másokkal, nem szabad, hogy ez növelje az önértékelési érzéseidet. A családunk és a barátaink a legutóbbi előléptetésünktől, divatérzékünktől és hobbijainktól függetlenül szeretnek minket.

5. Nem tudsz nemet mondani.

Ez a fajta ember nem gondolkodik azon, hogy felpattanjon egy buszra a város másik végébe, hogy vigyázzon a barátja gyerekére, még egy hosszú, megerőltető munkanap után sem. Nagyszerű, ha segíteni akarsz másoknak, de ha az emberek kihasználnak, itt az ideje, hogy de leállj.

Minden alkalommal, amikor valaki másnak segítesz a magad kárára, az elméd azt gondolja, hogy amit te akarsz, az nem fontos. Képzeld el, hogyan változna meg az életed, ha nem mennél bele ezekbe a felesleges szívességekbe. Nemcsak az emberek kezdenének el tisztelni téged és a határaidat, hanem az önértékelésed is javulna. Ráadásul gondolj bele, mennyi plusz szabadidőd lenne arra, hogy élvezd azokat a dolgokat, amelyeket szeretsz és megérdemelsz.

6. Mindenben megnyugtatásra van szükséged.

Vannak, akik nem tudják kezelni a rövid távú szorongást, ezért állandóan mások jóváhagyását és támogatását kérik. Néha ez enyhítheti az aggodalmaidat, de hosszú távon azt jelzi, hogy egyedül nem tudod kezelni a dolgokat. Ha például valaki most vásárolt új ruhákat, és késztetést érez arra, hogy képeket osszon meg másokkal, hogy megkérdezzék, hogyan néz ki benne, az az alacsony önbecsülés jele lehet.

7. Gyakran folyamodsz katasztrofális gondolkodáshoz.

Mindannyiunknak van olyan barátja, aki túlgondolkodik a dolgokon, és irracionálisan aggódik a legrosszabb forgatókönyv szerinti helyzeteken. Lehet, hogy a párja egyszerűen csak 30 percet késik a munkából, de a bizonytalan ember máris azt képzeli, hogy esetleg megcsalja, vagy hogy autóbalesetet szenvedett. A katasztrofális gondolkodás nagyon mérgező tulajdonság, amelyet kezelni kell. Először kezdjen el a legjobb forgatókönyvekre gondolni, és próbálja meg felmérni a kevésbé kívánatos kimenetel valószínűségét.

8. Hajlamos vagy másokat hibáztatni.

Úgy gondoljuk, hogy fontos a kritikusság, de ügyelj arra, hogy ne arra használd a kritikát, hogy jobban érezd magad. A jóllét érzésének az egészséges fejtéren kell alapulnia. Ha olyan személy felé használod a kritikát, aki nem érdemli meg, hosszú távon bűntudatot fogsz érezni, ami csak rontja a bizonytalanságot.

Új Cikkek:

Szerkesztői Válogatásunk

Olvasnál még valami érdekeset? Szerkesztőségünk ezeket a cikkeket találta a leghasznosabbnak, legérdekesebbnek és a leginkább magával ragadónak ebben a hónapban!