7 Pszichológiai Trükk, Amit Már Egészen Biztosan Alkalmaztak Rajtad Is:

A mai világban a tökéletes munkavállaló keresése során nem elég egy jelölt önéletrajzát átnézni és egy szokásos interjút lefolytatni vele. Ezért a munkáltatóknak be kell vetniük néhány trükköt, és ezek többsége olyan egyszerű, hogy a pályázó megbukhat az egyik ilyen pszichológiai teszten úgy, hogy észre sem veszi magát a tesztet.

 

Meglepődve tapasztaltuk, hogy egy kávéra vagy teára való felajánlás gyakran olyan része lehet az interjúnak, amely befolyásolhatja a jelölt további sorsát.

 

1. Nem véletlenül kínálják meg egy csésze kávéval.

 

Az utóbbi időben a “csésze kávé” teszt egyre népszerűbb a munkáltatók körében. Az interjú elején a főnök kivezeti a jelöltet a konyhába, és megkínálja egy csésze kávéval. Az interjú után a munkáltató gondosan figyeli, hogy a jelölt mit fog csinálni a csészével – megkérdezi, hogy hova tegye, egyszerűen otthagyja a csészét az asztalon, vagy magától elmosogatja a konyhában.

 

A módszert kidolgozó “Xero Australia” könyvelőszoftver-fejlesztő cég vezetője, Trent Innes szerint ez a trükk többet mond el az illető jelleméről és modoráról, mint a tényleges interjúkérdésekre adott válaszai. Azt is megmutathatja, hogy a jelölt milyen gyorsan illeszkedik majd be a csapatba. A legjobb döntés ebben az esetben az, ha az interjú után kimész a konyhába, és magad mosogatod el a csészét.

 

2. A főnök szándékosan megvárakoztat.

 

A valóságban a “csésze kávé” teszt egy ártatlan trükk. Sokkal nehezebb lehet a helyzet, ha az interjút reggel 9 órára tűzik ki, de amikor a jelölt korán bejön az irodába, a munkáltató még mindig elfoglalt, és az álláskeresőnek 10 percet kell várnia. És aztán még 10 percet. Aztán még 15 percet.

 

Ez a trükk megmutathatja, hogy a jelölt érzelmileg mennyire stabil a stresszhelyzetekben, és hogy általában mennyire szeretné megkapni ezt az állást.

 

3. Az interjúztató hirtelen kiabálni kezd.

 

A hangjuk felemelése, az üvöltözés, sőt a sértő szavak használata is egy újabb módja a stresszhelyzet modellezésének, és egy lehetőség arra, hogy ellenőrizzék a jelölt stressztűrő képességét. A szakértők azt tanácsolják, hogy maradjon nyugodt, és válaszoljon ezekre a kérdésekre a lehető legnyugodtabban.

 

4. Az interjúztató egy furcsa kérést fogalmaz meg.

 

Egy másik kellemetlen meglepetés az álláskereső számára egy különc kérés mögé bújhat – például, hogy ugorj ki az ablakon. Ebben az esetben a munkáltató azt szeretné látni, hogy a jelölt képes-e a megszokott kereteken kívüli gondolkodásra.

 

Ebből a helyzetből a következő kiutat választhatja: felteszed az ellenkérdést, hogy “Milyen haszna lesz a cégnek az én ugrásomból?”.

 

5. A munkáltató hirtelen furcsán kezd viselkedni.

 

Egy másik trükk, amikor az interjúztató elkezd furcsán viselkedni. Előfordulhat, hogy a jelöltet figyelmen kívül hagyja az interjúztató, akár úgy, hogy a számítógép képernyőjét nézi, akár úgy, hogy válaszol egy telefonhívásra, és az interjú közepén elhagyja a szobát.

 

Ez a trükk megmutathatja, hogy a jelölt hogyan fogja az interjúztató figyelmét újra összpontosítani, vagy milyen módszerekkel fog kijutni ebből a helyzetből. Az egyik leghatékonyabb lehetőség, ha megkéri az interjúztatót, hogy tegye át az interjút egy másik napra.

 

6. A jelöltet bemutatják az egész csapatnak.

 

Előfordulhat, hogy a főnök az interjú után felajánlja a jelöltnek, hogy kommunikáljon a potenciális kollégákkal. Ez lehet az irodában vagy munka után. Ez nem egy egyszerű udvarias gesztus – a munkáltató így szeretné megtudni a dolgozói véleményét a jelöltről.

 

7. A főnök a padlóra ejti a tollát.

 

Egy másik teszt, amely segíthet a munkáltatónak kiszűrni a fogékony és jóindulatú jelölteket, ha elejt egy tollat, és figyeli a jelentkező reakcióját. Ha a jelölt ösztönösen lehajol és felveszi a tollat, akkor valószínű, hogy felveszik az állásra. Ha a pályázó hagyja, hogy az interjúztató tegye meg, akkor valószínűleg nem fogják felvenni.

7 Pszichológiai Trükk, Amit Már Egészen Biztosan Alkalmaztak Rajtad Is

Új Cikkek:

Szerkesztői Válogatásunk

Olvasnál még valami érdekeset? Szerkesztőségünk ezeket a cikkeket találta a leghasznosabbnak, legérdekesebbnek és a leginkább magával ragadónak ebben a hónapban!