7 Házi Módszer, Amivel Megszabadulhatsz A Rossz Lehelettől:

Emlékeztek még az ikonikus összebújós jelenetre Jack és Rose között az 1998-as Oscar-díjas Titanic című filmben? Képzeld el, hogy Jacknek rossz a lehelete. Undorító, nem igaz? Bizonyára senki sem szeretne ilyen helyzetbe kerülni. Pedig egy felmérés szerint a világon az emberek 35-45%-a szenved a nap folyamán valamikor rossz leheletétől.

 

7 egyszerű módszer, amelyekkel természetes módon küzdheted le a rossz leheletet

 

Használj természetes szájvizeket és leheletfrissítőket.

  • A mentalevelek segítenek a rossz lehelet megszüntetésében, és felfrissítik a szádat.
  • Az olyan fűszerek, mint a szegfűszeg, a kardamom és az édesköménymag kiválóan harcolnak a szájszag ellen.
  • A szódabikarbóna egy másik természetes szájvíz, amely könnyen elérhető. Egyszerűen oldjon fel egy teáskanál szódabikarbónát egy csésze vízben, és öblítse ki vele a száját. Alternatívaként nedves fogkeféjét is belemárthatja szódabikarbónába, és azzal tisztíthatja fogait.
  • A görögszénalevelekből készült tea remek antibakteriális szájfrissítő. Kezdje a napját egy csésze teával.

 

Igyál naponta legalább 2 liter vizet.

 

A hidratáltság megőrzésének számos egészségügyi előnye van, és a rossz lehelet elkerülése csak egy ezek közül. A nyál megakadályozza a baktériumok elszaporodását, és vízre van szükség ahhoz, hogy a nyálmirigyek hatékonyan működjenek. A vízfogyasztás kiemelkedő fontosságú, amikor a baktériumok szaporodásának és a szájban lévő elégtelen nedvesség és nyál okozta rossz lehelet megelőzéséről van szó. Kerülje az éjszaka a cukros gyümölcsleveket, mivel ezek elősegíthetik a baktériumok felszaporodását az éjszaka folyamán.

 

Figyelj oda, hogy mit eszel!

 

Egyes ételek köztudottan rossz leheletet okoznak, ezért jobb, ha kerülöd őket, ha azt szeretnéd, hogy a szád friss illatú legyen. A hagyma és a fokhagyma a leggyakoribb bűnösök, ha rossz lehelet okozásáról van szó. Aazt se felejtsd el, hogy ne hagyd el teljesen a hagymát, mivel kutatások szerint a hagyma mértékletes fogyasztása 4 különböző baktériumtörzset öl meg, amelyek fogszuvasodást és ínybetegséget okozhatnak. Kerülje továbbá a magas fruktóz- vagy savtartalmú ételeket, mivel ezek elősegítik a baktériumok szaporodását.

 

Ha éhes vagy, próbálj meg almát vagy joghurtot enni. Az alma heteropoliszacharid pektint tartalmaz, amely köztudottan serkenti a nyáltermelést, míg a joghurtban lévő aktív hatóanyagok segítenek csökkenteni a baktériumokat a szájban.

 

Tisztítsd le a nyelvedet.

 

A nyelved a baktériumok táptalaja lehet. Fogmosás után a fogkefével kapard le a nyelvedről a baktériumokat, a baktériumok melléktermékeit vagy a lepedéket. Ehhez használhatsz nyelvkaparót is.

 

Naponta kétszer moss fogat.

 

Moss fogat naponta kétszer 2 percig, és legalább egyszer használj fogselymet. Egy tanulmány szerint a nőknek csak alig több mint 55%-a mos fogat naponta kétszer, a férfiak aránya pedig még ennél is alacsonyabb, mindössze 49%. A fogmosás és a fogselyem segít eltávolítani a szájban megrekedt ételt és a szagokat okozó baktériumokat.

 

Tartsd egészségesen az ínyedet.

 

A baktériumok a fogak tövében lévő zsebekben gyűlnek össze, és szagot okoznak. A fogínybetegségek köztudottan rossz leheletet okoznak. Az íny egészségének megőrzése érdekében válasszon fluoridot tartalmazó fogkrémet. Emellett hagyjon fel a dohányzással, mivel a dohányzás gyengíti az immunrendszert, és erősen összefüggésbe hozható az ínyproblémák kialakulásával.

 

Emellett a dohányzás megnehezíti az íny gyógyulását, ha az már egyszer károsodott.

 

Rágj gyümölcshéjat.

Öblítsd le egy citrusféle, például citrom vagy narancs héját, majd vedd a szádba és rágcsáld, mint egy rágógumit. Ettől nemcsak a leheleted lesz friss, de a benne lévő citromsav a nyálmirigyeket is arra ösztönzi, hogy több nyálat termeljenek, ami a száj természetes védekező eszköze a rossz lehelet és a fogszuvasodást okozó lepedékes savak ellen.

7 Módszer A Száj Tisztítására És A Rossz Lehelet Megszüntetésére

Új Cikkek:

Szerkesztői Válogatásunk

Olvasnál még valami érdekeset? Szerkesztőségünk ezeket a cikkeket találta a leghasznosabbnak, legérdekesebbnek és a leginkább magával ragadónak ebben a hónapban!