7 Módszer, Amivel A Bőrstressz Hatását Semmisé Tehetjük:

Öregedni és bölcsebbé válni az életünk velejárója, viszont a “méltóságteljes öregedésért” már komolyan meg kell dolgoznunk. Mi a kulcsa a jó öregedésnek? Nézd meg a stresszt! A stressz minden fajtája – mentális, fizikai, érzelmi – öregíti a sejtjeinket, és lelassítja szervezetünk egészségmegőrző képességét. Ahogy öregszünk, úgy csökken a javítási és regenerálódási képességünk, és az ellenőrizetlen stressz még nagyobb sarcot szed a testünkön.

 

7 bőrstresszt okozó szituáció és a megoldás ezekre a problémákra:

Milliószor hallottuk már, hogy étkezzünk helyesen, mozogjunk, és kezdjünk el meditálni a stressz kezelésére. De íme néhány olyan dolog, ami stresszel (értsd: öregíti) a tested és a bőröd, és ezek olyan dolgok amikre talán nem is gondoltál.

 

1. Nap (ultraibolya sugárzás)

 

Nem meglepő – a nap nem a bőröd barátja. Amikor az átlagember 40 éves koráig élt, a napra szükség volt a D-vitamin-termeléshez és a hormonháztartás egyensúlyához. Most, hogy sokkal, de sokkal tovább élünk, ennek a káros sugárzásnak a hosszú távú hatásai sokkal nyilvánvalóbbá és aggasztóbbá váltak.

Mivel a bőrünk óriási szerepet játszik abban, hogy megvédje a szervezetünket a külső méreganyagoktól és fertőzésektől, ezért kulcsfontosságú, hogy megvédjük bőrünket a krónikus sugárzás okozta károsodástól, amely tönkreteszi ezt a gátat, és lebontja a bőrünkben lévő támogató kollagént és elasztint. A krónikus napkárosodás eredménye a szárazság, az elszíneződés, a mély ráncok, a megereszkedés, valamint a fertőzések és a rák fokozott kockázata.

 

Mit kell tennie?

 

Nem kell világmegváltó több hónapos kezelésekben és módszerekben gondolkodni, mindössze viseljen kalapot és ruházatot első védelmi vonalként, tervezze meg a tevékenységeit reggel és este, valamint használjon naptejet minden nap, mielőtt elhagyja a házat! (És eszébe se jusson szoláriumba menni.) A bőrkárosodás megelőzése mellett a napvédő krémek szünetet biztosítanak a bőrnek, így az védekezés helyett a javításra fordíthat energiát.

Minden nap vegyszermentes, ásványi alapú, széles spektrumú, az UVB- és UVA-sugarakat blokkoló fényvédő krémet kell viselned, SPF30+ vagy magasabb faktorszámmal. Ne feledkezz meg a lábfejedről, a nyakadról és a kézfejedről sem.

 

2. Kollagénveszteség

 

Ahogy öregszünk, a szervezetünk kevesebb kollagént termel. Ez rossz hír, mert a kollagén a bőröd szerkezeti támasza. A gravitáció plusz a csökkent kollagén egyenlő azzal, hogy a bőr elkezd megereszkedni, üregesnek tűnik, és ráncosodni kezd.

 

Mit kell tenni?

 

Kezdd a napodat egy kollagén- vagy csontleves lattéval. A kollagén egészségének optimalizálása érdekében az abszolút legjobb dolog, amit tehetsz, hogy kerülöd a cukrot!

A véráramban keringő cukor a fehérjékhez, például a kollagénhez és az elasztinhoz kötődik, AGE-ket (Advanced Glycation End Products) képezve, ami merev, ráncos bőrt eredményez. Ez a folyamat visszafordíthatatlan, ezért minden alkalommal, amikor elgondolkodsz azon, hogy mit teszel a szádba, céltudatosan döntsd el, hogy javítja vagy károsítja-e a bőrödet. Ezen felül kipróbálhatja a derma rollingot is; ez serkentheti a véráramlást és a kollagéntermelést.

 

3. Anyagcsere-feszültség

 

A sejtjeink rengeteg munkát végeznek az anyagcsere-folyamat során, amikor a táplálékot energiává alakítják. Amikor az anyagcserénk zavartalanul működik, mindent megtesz a cukor lebontásától és a zsírégetéstől kezdve az egészséges DNS támogatásáig, a szabad gyökök méregtelenítéséig és a bőrünk regenerálódásához szükséges lipidek előállításáig.

 

A túl sok étel fogyasztása (több energiát veszünk magunkhoz, mint amennyit felhasználunk), az alkoholfogyasztás, a vegyszerekkel teli, feldolgozott élelmiszerek fogyasztása és az időzónaváltás mind-mind stresszt jelentenek a sejtjeink számára, és túlórázásra késztetik őket. Lehetetlen azonban megszabadulni az összes anyagcsere stressztől – és nem is kell. Csak okosan kell meghozni a döntéseket, hogy optimalizáljuk az anyagcserénket, és ne fárasszuk el.

 

Mit kell tenned?

 

Amikor a szervezetem stresszes, vény nélkül kapható étrend-kiegészítőket szedek, hogy támogassam a sejtek egészségét, és segítsek a szervezetemnek kezelni az anyagcsere stresszt. Az időszakos böjtölés is hasznos lehet abban, hogy a sejtek feltöltődjenek és szünetet tartsanak az anyagcsere stresszben.

 

4. Alváshiány

 

Ez egy másik nem-gyakorlati kérdés: Az alvás elengedhetetlen az egészséges, jól működő szervezethez. Ilyenkor pihentetjük az agyunkat, javítjuk a sejteket, és öblítjük ki a méreganyagokat a májunkból, a vesénkből és a bőrünkből (nem véletlenül reggel első dolgunk pisilni!). A sejtek javítása és megújulása alvás közben történik. A kipihenten ébredés arra is ösztönöz, hogy egészségesebben étkezzünk, aktívabbak legyünk és jobb legyen a hangulatunk. Nem tudjuk elégszer elmondani: Ne spórolj az alvással!

 

Mit kell tenned?

 

Állítsd be az éjszakai rutinodat úgy, hogy legalább 7 órát aludj. Adj magadnak képernyős kijárási tilalmat, próbálj ki egy Espom sófürdőt alvásindukáló illóolajokkal, vagy szedj melatonin-kiegészítőt. A melatonin segíthet jetlag esetén vagy alkalmi használatra. Fontos, hogy a legjobb alvási szokások érdekében próbálj meg ragaszkodni a rendszeres rutinhoz.

 

5. Gyulladás

 

A heveny gyulladás a szervezet természetes válasza a fertőzés elleni védekezésre és a gyógyulásra. Ha a szervezet gyulladásos válasza elhúzódik, az krónikus gyulladáshoz vezethet, ami annak a jele, hogy az immunrendszer túlhajtásba került. Ez mindenféle problémához vezethet, beleértve a felgyorsult öregedést is.

 

Mit kell tenni?

 

Először is, ne dohányozzon. Komolyan. Csökkentsd a gyulladást okozó élelmiszerek, például a finomított cukor és az alkohol fogyasztását. Ezután kezdjen el olyan gyulladáscsökkentő ételeket, mint a gyömbért, a kurkumát és a probiotikumokat hozzáadni az étrendjéhez. Minél több jó baktériumod van, annál nagyobb a védekezésed a rossz baktériumokkal szemben, így csökkentve a gyulladások és fertőzések előfordulását.

 

6. Szabad gyökök

 

Gondolj a szabad gyökökre úgy, mint a szervezet természetes kémiai folyamatai során keletkező salakanyagokra. A töltés nélküli, erősen reaktív molekulák oxidáció útján keletkeznek – ez akkor következik be, amikor a szervezeted lebontja az ételt, vagy napfénynek, illetve olyan külső méreganyagoknak van kitéve, mint a cigarettafüst, a szennyezés és a sugárzás. Ha felhalmozódnak, és a szervezet nem tudja semlegesíteni őket, bőrkárosodást okoznak, és az új sejtek helytelen növekedését idézhetik elő, ami hozzájárul az öregedéshez.

 

Mit kell tenni?

 

Gondoskodjon arról, hogy bőrápolásához és étrendjéhez antioxidánsokat adjon. Ezek a kis szuperhősök természetes, növényi eredetű vegyületek, amelyek megvédik sejtjeinket a szabad gyökök által okozott károktól, és minimalizálják azokat. Az antioxidánsok, mint például az E-vitamin és a C-vitamin különösen hasznosak a napsütés által károsított bőr és a ráncok helyreállításában. Táplálkozzunk antioxidánsokban gazdag ételekkel, például sok áfonyával és zöld teával.

 

7. Ismétlődő mozdulatok

 

Az apró, mindennapi cselekvések összeadódnak. Gondolj arra, hányszor pislogsz a szemeddel naponta! (Tipp: ez majdnem 30 000.) Nem hagyhatjuk – és nem is akarjuk – abba a pislogást, mosolygást és nevetést csak azért, hogy elkerüljünk néhány ráncot. A jó hír az, hogy néhány egyszerű változtatás a napi rutinban idővel pozitív összeadódást eredményezhet.

 

Mit tegyünk?

 

Viseljen napszemüveget, hogy elkerülje a hunyorgást. Ne használjon többé szívószálat. Nemcsak a környezetre nézve borzalmasak, de hozzájárulnak a száj körüli ráncok kialakulásához is. Cserélje le a pamut párnahuzatot szaténra vagy selyemre, hogy elkerülje a ráncosodást, és próbáljon meg a hátán aludni, hogy elkerülje az egyik arcán lévő ráncokat.

7 Módszer, Amivel A Stressz Bőrünkre Gyakorolt Hatását Semmisé Tehetjük

Új Cikkek:

Szerkesztői Válogatásunk

Olvasnál még valami érdekeset? Szerkesztőségünk ezeket a cikkeket találta a leghasznosabbnak, legérdekesebbnek és a leginkább magával ragadónak ebben a hónapban!