memoria-trukkok

7 Memória Javító Trükk, Amivel Lényegesen Javíthatsz Az Emlékezeteden:

Ha akár a nevekre, fontos dátumokra, akár arra, hogy miért mentél a konyhába, nehezen emlékszel, akkor ezek a memória trükkök segíthetnek.

 

Számomra az öregedés egyik legfrusztrálóbb aspektusa az a felismerés volt, hogy a memóriám már nem olyan éles, mint régen. De a memóriaproblémák nem kizárólag az idősebb felnőtteket érintik – minden korosztályban előfordulhat, hogy az emberek nehezen emlékeznek dolgokra!

 

Bár könnyű frusztráltnak érezni magunkat, amikor a memóriánk cserben hagy, még ne adjuk fel a reményt, mert van néhány egyszerű és hatékony trükk, amivel javíthatjuk a memóriánkat, és megállíthatjuk a feledékenységet!

 

Ma 7 olyan memória trükköt osztok meg veled, amivel szinte bármire jobban emlékezhetsz! Kezdj el gyakorolni néhányat ezek közül a memória trükkök közül, és biztos vagyok benne, hogy meg fogsz lepődni, milyen hatékonyak tudnak lenni. Ezek után pedig megosztok néhány bónusz tippet, hogy az elméd (és így a memóriád) éles maradjon, mint a kés 🙂

7 egyszerű trükk, amivel javíthatod a memóriádat

 

1. Vizualizáld a célodat

 

Meg sem tudom számolni, hányszor mentem már be egy másik szobába, hogy elhozzak valamit, csak azért, hogy azonnal elfelejtsem, miért is mentem be oda. Úgy tűnik, van valami abban, hogy egy másik térbe lépünk át, ami törli a rövid távú memóriánkat, de a vizualizáció gyakorlásával megvédheted magad ezektől a memória-törlésektől.

 

Mielőtt elhagynád a helyiséget, amelyben vagy, állj meg egy pillanatra, és képzeld el magad előtt, hogy mi a célod. Képzeld el, hogy felveszed azt a tárgyat, vagy megteszed azt a dolgot, amit nem akarsz elfelejteni. Ha tiszta mentális képed van a célodról, sokkal nehezebb lesz elfelejtened, amint elhagyod a szobát.

 

2. Használj a zenei memóriát

 

Neveket, számokat, dátumokat és más információkat könnyű elfelejteni, mégis úgy tűnik, hogy nem okoz gondot nekünk, hogy emlékezzünk a gyerekkorunkból származó dalokra és gyerekdalokra. Ennek mi lehet az oka?

 

A rímek és dalok zeneisége, ami miatt könnyen megjegyezhetőek, és ezt a tudást kihasználhatod, ha kitalálsz egy dalt valamiről, amire emlékezni szeretnél. A zenei memória idegen nyelvek tanulásában is hasznos lehet – kövess végig egy idegen nyelvű zenei videót feliratozva, és meglepődhetsz, hogy mennyi mindenre képes vagy emlékezni!

 

3. Ismerkedj meg valakivel

 

Rengeteg olyan helyzet van, amikor bosszantó lehet valamit elfelejteni, de kevés olyan kínos, mint elfelejteni valakinek a nevét. Mentségünkre szóljon, hogy nehéz bármilyen tényt megjegyezni valakiről, akit nem ismerünk túl jól, ezért a trükk az, hogy emlékezetes kapcsolatot teremtsünk a név és a személy között.

 

Próbálj meg ránézni az illetőre, miközben újra és újra elismétled a nevét a fejedben. Egy másik megközelítés az, hogy bemutatod az illetőt valaki másnak, ami arra kényszeríti, hogy hangosan elismételje a nevét. Amikor pedig véget ér a beszélgetés egy új személlyel, búcsúzáskor mindig elismételheted a nevét.

 

4. Emlékeztető képek készítése

 

Amikor valami fontos dologra kell emlékezned, próbálj meg egy gazdag mentális képet alkotni arról a dologról, és minél több érzékszervet tudsz bevonni, annál jobb! Ha például arra kellene emlékezned, hogy este 10-ig be kell nyújtanod egy pályázatot, akkor úgy rögzítheted a memóriádban, hogy elképzeled azt a dokumentumhalmazt, amelynek tetején egy csörgő ébresztőóra mutatja, hogy este 10 óra van.

 

Az óra, az idő és a dokumentumok, valamint az ébresztőóra csörgésének hangjának elképzelése gazdag mentális támpontot jelent, amely javítja a határidő emlékezetedet, így sokkal könnyebben megjegyezheted azt.

 

5. Emlékeztető eszközök használata

 

Többféle mnemotechnikai eszköz létezik, amelyek segíthetnek javítani a memóriádat. Az ilyen emlékezetes mnemotechnikai eszközök létrehozása segíthet mindenféle fontos információra emlékezni! A mnemotechnikai eszközökről részletes leírást és példát IDE kattintva találsz.

 

6. Összefoglalni

 

Nem véletlen, hogy a tanárok miért írattak veled olvasónaplót az általános iskolában – mert ha összefoglalót írsz valamiről, amit olvastál, sokkal könnyebb megjegyezni! Az összegzéshez az kell, hogy elolvass valamit, elemezd, és elég mélyen megértsd ahhoz, hogy képes legyél saját szavaiddal írni róla.

 

Az összegzés hasznos lehet, ha egy dokumentumot vagy könyvet olvasol a munkádhoz, és nehezen tudod megjegyezni az információkat. Csak tarts szünetet minden egyes bekezdés után, és jegyezz le egy rövid összefoglalót a margóra vagy egy külön füzetbe, hogy azonnal javítsd az olvasottak emlékezetét.

 

7. Tedd érdekessé

 

Mindannyian jobban emlékszünk azokra a dolgokra, amelyek érdekelnek minket. Biztos vagyok benne, hogy neked sem okoz gondot megjegyezni annak a személynek a nevét és arcát, akibe az általános iskolában bele voltál zúgva, igaz ;-). Ha olyasmire kell emlékezned, ami egyszerűen nem annyira érdekes számodra, valószínűleg nehezebben fogsz megmaradni. A trükk itt az, hogy legyél kreatív, és találj ki valamit, amivel összekapcsolhatod az emlékezni kívánt információt valami olyasmivel, ami valóban érdekel téged.

 

Bónusz tippek az agyad (és ezáltal a memóriád) karbantartásához:

  • Rendszeres testmozgás: Az aerob testmozgás és a kéz-szem koordinációt igénylő fizikai tevékenységek egyaránt jót tesznek az agynak. Bármi, ami felpezsdíti a vérkeringést, segíthet az agyadnak új erőre kapni!
  • Aludj jól: Az agyad nem tud a legjobban működni, ha álmos vagy! Ügyelj a rendszeres alvási időbeosztás betartására, és csökkentsd a koffein fogyasztását, ha ez problémát jelent számodra.
  • Meditálj: A mindfulness meditáció a gondolatok, az érzések és a test tudatosságának fejlesztése. Egy 2010-es tanulmány szerint mindössze 4 nap gyakorlás javította a résztvevők figyelmét és munkamemóriáját, még akkor is, ha korábban nem volt tapasztalatuk a meditációval kapcsolatban.
  • Folytasd a tanulást: Bármilyen tevékenység, amely kihívást jelent az elmédnek, segíthet élesben tartani a memóriádat. Szakíts időt az olvasásra, sakkozásra vagy a rejtvényfejtésre. Elmehetsz egy tanfolyamra is valamiről, vagy megtanulhatsz egy új készséget!
  • Étkezz egészségesen! Az agyadnak üzemanyagra van szüksége a megfelelő működéshez, ezért gondoskodj róla, hogy a lehető legjobb üzemanyagot kapja! Ügyelj arra, hogy sok gyümölcsöt és zöldséget egyél, korlátozd a telített zsírok bevitelét, és zsíros halakból származó omega-3 zsírsavakat fogyassz.

 

7 Memória Javító Trükk, Amivel Lényegesen Javíthatsz Az Emlékező Képességeden

Új Cikkek:

Szerkesztői Válogatásunk

Olvasnál még valami érdekeset? Szerkesztőségünk ezeket a cikkeket találta a leghasznosabbnak, legérdekesebbnek és a leginkább magával ragadónak ebben a hónapban!