7 Káros Gondolkodásmód, Amiket Ha Nem Hagysz Hátra, Akkor Sosem Leszel Igazán Magabiztos:

Néha saját gondolataink komolyan károsíthatják mentális egészségünket, önbecsülésünket és általános jólétünket. Ezért fontos, hogy felismerjünk bizonyos gondolatmeneteket, amelyek nem tesznek jót nekünk. Ha például valaki megdicsér minket az eredményeinkért, ne söpörjük le, és ne mondjuk, hogy ez nem olyan nagy dolog. Ehelyett el kell fogadnunk a bókot, és be kell ismernünk magunknak, hogy valóban megérdemeltük.

 

Saját gondolataink sokkal erősebbek lehetnek, mint gondolnánk, ezért összeszedtünk 7 káros gondolatmenetet, amiket jobb ha elkerülsz:

 

1. Szélsőségekben gondolkodsz.

 

A szélsőségekben való gondolkodást nevezzük mindent vagy semmit gondolkodásnak. Úgy érzed, tökéletesnek kell lenned: vagy sikeres vagy a munkában, vagy teljes kudarcot vallasz. Otthon a lehető legjobb anyának vagy feleségnek kell lenned, és ha ezeknek a szerepeknek akár csak egy apró aspektusa is van, amit nem teljesítesz, bűntudatot és csalódottságot kezdesz érezni magadban.

 

Engedd meg magadnak, hogy tökéletlen legyél, kezdve azzal, hogy többé nem használsz fekete-fehér fogalmakat. Ha például önbizalmad van a táncolással kapcsolatban, amikor mások is jelen vannak, ne azt gondold: “Szörnyű táncos vagyok. Mindenki engem fog bámulni, és azt fogja gondolni, hogy hülyén nézek ki”. Ehelyett gondolj inkább arra, hogy “Szeretek táncolni, úgyhogy jól fogom érezni magam. És valószínűleg úgysem látom többé ezeket az embereket, szóval nem számít, mit gondolnak.”

 

2. Túlságosan általánosítod a dolgokat.

 

Néha egy-két negatív kimenetel miatt azt gondolhatod, hogy minden, ami utána következik, ugyanolyan szerencsétlen lesz. Ha például több egymást követő állásinterjú után nem kapsz állásajánlatot, azt gondolhatod: “Lúzer vagyok. Soha nem fogok munkát kapni.”

 

Ehelyett próbáld meg reálisabban látni magadat és a körülötted lévő világot. Fogadd el, hogy a kudarcok megtörténnek, és hogy nem ezek határozzák meg, hogy ki vagy, vagy mi fog történni ezután. Ne feledd, hogy a képességeid értékesek, és hogy az elutasítások ellenére is értékes ember vagy.

 

3. Nem fogadod el a pozitív visszajelzéseket.

 

Úgy érezheted, hogy nem érdemled meg, ha valaki megdicséri a munkádat. Így amikor valaki azt mondja: “Nagyszerű munkát végeztél!”, azt mondod: “Köszönöm, de ezt bárki ugyanolyan jól meg tudta volna csinálni”. Vagy csak köszönetet mondasz, de azt gondolod: “Csak azért mondja, hogy kedves legyen, de valójában nem gondolja komolyan”. És azzal, hogy ezt gondolod, megerősíted azt a meggyőződésedet, hogy nem vagy méltó a dicséretre.

 

Tanuld meg elfogadni a pozitív visszajelzéseket, és ne értékeld le az önértékelésedet. Ahelyett tehát, hogy gondolatban állandósítanád a negatív önképet, bízz abban, hogy aki megdicsért, az tényleg komolyan gondolta, és próbáld meg jól érezni magad emiatt.

 

4. Hagyod, hogy az érzelmeid irányítsák a döntéseidet.

 

Az, hogy az érzelmek alapján vonsz le következtetéseket magadról vagy a körülötted lévő dolgokról, egy másik gondolkodásmód, amely visszatarthat attól, hogy azt tedd, amit szeretnél, és elérd a céljaidat. Például szeretnél vállalkozást indítani, de attól félsz, hogy nem fog működni, és úgy érzed, túlterhelt az egész folyamat. Így azt gondolhatod, hogy ha már így is félsz és összezavarodtál, akkor tényleg nem üzletembernek vagy üzletasszonynak szántak.

 

Azonban az, ahogyan valamit érzel, nem mindig az, ami valójában van. Ha már a kezdetektől fogva negatívan gondolkodsz, akkor a kudarcra készíted fel magad. Ezért fontos, hogy leszámolj ezekkel az aggodalmakkal, nézz szembe a félelmeiddel, és gondolkodj pozitívabban a képességeidről vagy az adott helyzetről.

 

5. Gyakran hibáztatod magadat.

 

Mindannyian szeretnénk úgy érezni, hogy mi irányítjuk az életünkben zajló eseményeket, ezért amikor valami nem úgy történik, ahogyan azt vártuk, előfordulhat, hogy magunkat hibáztatjuk, még akkor is, ha nem mi vagyunk a felelősek. Ha például a gyermeked rossz jegyeket kap az iskolában, lehet, hogy azt gondolod, hogy rossz szülő vagy. Vagy ha asztalt foglaltál egy étteremben magadnak és a barátaidnak, de amikor odaértek, nem volt feljegyzés a foglalásról, elkezded magadat hibáztatni, amiért nem voltál elég felelősségteljes ahhoz, hogy kétszer is ellenőrizd, hogy a foglalás átment-e, és úgy gondolod, hogy az összes barátod is téged hibáztat, amiért elrontottad az estéjüket. Miközben a valóságban valószínűleg egyáltalán nem a te hibád volt – lehet, hogy a foglalásokat ellenőrző személy csak nem vette észre, vagy a rendszer hibásodott meg.

 

Ahelyett tehát, hogy ostoroznád magad, és azt gondolnád: “Ez mind az én hibám, ezt meg tudtam volna előzni”, fogadd el, hogy vannak dolgok, amiket egyszerűen nem tudsz befolyásolni, és nem te vagy a felelős, ha valami rosszul sül el.

 

6. Olyan szavakat használsz, mint “kell”, “kellene” és “kéne”.

 

Bizonyos helyzetekben e szavak használata irreális célok kitűzését jelenti. Ha pedig nem éred el őket, rosszul érzed magad emiatt, és kudarcosnak látod magad. Például azt gondolod magadban, hogy “heti ötször kellene edzenem”. És ha ezt nem teszed meg, akkor nagyon bűntudatod van miatta, és azt gondolod, hogy soha nem lesz elég akaraterőd hozzá.

 

Ehelyett gondolj arra, hogy “választhatom, hogy heti ötször edzek”. Ha ezeket a szavakat használod, nem fogod magad annyira korlátoltnak érezni a tetteidben. Nagyobb szabadságot adsz magadnak, hogy eldönthesd, mit tudsz és mit akarsz megtenni. És nem fogod rosszul érezni magad, ha úgy döntesz, hogy egy bizonyos napon nem edzel.

 

7. Elhamarkodott következtetéseket vonsz le.

 

Soha nem tudhatod igazán, hogy valaki más mit gondol. Azonban néha a szorongás vagy a bizonytalanság arra vezethet, hogy feltételezéseket teszel arról, hogy mások mit gondolnak rólad, és ez ritkán valami pozitív dolog a fejedben.

 

Például önbizalom hiányosnak érezheted magad, ha észreveszed, hogy valaki megbámul téged. Azt gondolod, talán van valami a fogaid között, vagy furcsán néz ki a hajad. Holott a valóságban lehet, hogy az illető egyáltalán nem is téged bámul. Lehet, hogy csak a távolba néz, mélyen elgondolkodva. Ha pedig tényleg téged néz, akkor talán meg akarja dicsérni a ruhádat, de túl szégyenlősnek érzi magát ahhoz, hogy ezt megtegye.

 

Ne hagyd, hogy a szorongás irányítsa a gondolkodásodat és az érzéseidet. Amikor észreveszed, hogy az agyad elkezd negatív irányokba kalandozni, és csak a legrosszabb forgatókönyveket választja ki arról, hogy mások mire gondolhatnak, állj meg ott, és képzeld el helyette a legjobb forgatókönyvet.

7 Káros Gondolkodásmód, Amiket Ha Nem Hagysz Hátra, Akkor Sosem Leszel Igazán Magabiztos

Új Cikkek:

Szerkesztői Válogatásunk

Olvasnál még valami érdekeset? Szerkesztőségünk ezeket a cikkeket találta a leghasznosabbnak, legérdekesebbnek és a leginkább magával ragadónak ebben a hónapban!