toxikus_baratsag

7 Jel, Hogy Egy Barátság Toxikus És Negatív Hatással Van Rád:

E tanulmány szerint azoknak az embereknek, akiket a barátainknak tekintünk, csak 50%-a gondolja ugyanezt cserébe. Ezek az emberek talán azért töltenek velünk időt, mert szeretnének tőlünk valamit kapni, vagy mert úgy gondolják, hogy a sok barát jót tesz az imázsuknak. De még ha a barátságunk kölcsönös érdeklődéssel kezdődött is, ez idővel teljesen mássá változhat. Természetesen félreértések és veszekedések még a legkedvesebb barátok között is előfordulhatnak, de ha ezek a kapcsolatok rendszeresen kellemetlen érzéseket okoznak, és gyakran felzaklatnak, talán itt az ideje elgondolkodni azon, hogy folytatni kell-e őket.

A továbbiakban összefoglaljuk a mérgező barátságok jeleit, és azt, hogy hogyan változtathatsz a helyzeten:


1. A barátod arra kényszerít, hogy versenyezz a többi barátjával.

A barátod mindig elmondja neked, hogy a többi barátjuk mennyivel érdekesebb nálad, és mennyire jól érezték magukat együtt, amivel féltékennyé és unalmassá tesz téged.

2. A legtöbbször a találkozóitok során a barátod ügyeiről beszélsz, de őt nem érdeklik a te problémáid.

A barátod szenvedélyesen mesél neked az újdonságairól, de amint megpróbálsz magadról beszélni, kap egy sürgős üzenetet, amire válaszolnia kell, vagy más okot találnak arra, hogy ne hallgassanak rád.

3. A barátod lekezelően kritizál, de nem fogadja el a kritikádat.

Az őszinteség a kapcsolatokban nagyon fontos, az építő kritika meglehetősen hasznos lehet. De egy mérgező barát nem kíméli az érzéseidet, amikor azt mondja, hogy el kéne menned edzőterembe vagy jobb frizurát kellene vágatnod. Nem az a céljuk, hogy igazat mondjanak neked, hanem az, hogy megalázzanak. De ez a barát igazán felháborodhat, ha te is megpróbálod ugyanezt tenni.

4. Te gyakrabban kezdeményezel találkozókat, mint a barátod.

Úgy tűnik, nem érdekli őket a veled való kommunikáció, és nem járulnak hozzá a kapcsolatotokhoz. Az ellenkezője lehet az a probléma, amikor a barátod túlságosan ragaszkodó és minden idődet követeli, ami szintén nem túl jó.

5. A barátod úgy gondolja, hogy meg kell változnod.

Amikor összevesztek, a barátod azt gondolja, hogy mindig te vagy az, aki rosszul viselkedsz, hogy lehetnél lágyabb vagy kevésbé impulzív, vagy valami más. De persze ettől függetlenül jó, bármi is legyen.

6. Mindig félsz az érzelmi kilengésektől – a barátod vagy nyitott és barátságos, vagy hideg és közömbös.

A barátod viselkedésének következetlensége és kiszámíthatatlansága mindig váratlanul ér téged. Tegnap még jól elbeszélgettetek telefonon, ma pedig már nem vesz rólad tudomást, és folyton azt kérdezed magadtól, hogy mit rontottál el.

7. Mindig óvatos vagy, nehogy valami rosszat mondj, ami kiválthatja a barátod haragját.

A barátod gyakran megsértődik és haragszik rád, ezért mindig feszültnek érzed magad a jelenlétében, és félsz, hogy valami rosszat mondasz.

Miért olyan nehéz megválni egy mérgező baráttól?

Úgy tűnik, könnyű lenne véget vetni olyan kapcsolatoknak, amelyeket nem élvezel, de kiderül, hogy ez nem mindig ilyen egyszerű.

  • A mérgező barátoknak is lehetnek pozitív tulajdonságaik. Yan Yager pszichológus When Friendship Hurts című könyvében azt írja, hogy a mérgező jelek csak időnként mutatkoznak meg, és a fennmaradó időben a barátod készen áll arra, hogy segítsen és vigasztaljon. Ebben az esetben mérlegelje ezeknek a kapcsolatoknak minden előnyét és hátrányát. Ha ez a személy mindig megszegi az ígéreteit, elveszi és nem adja vissza a dolgaidat, kihasználja a segítségedet, vagy elárulja a titkaidat másoknak, akkor talán nem is olyan fontos a készsége, hogy moziba vagy kávézóba menjen veled.
  • A megalázó megjegyzéseket gyakran viccként tálalják, és mosolyogva mondják, mondván, hogy “mindig arra gondolok, hogy neked mi a jobb”. Ha egy sértésnek úgynevezett barátságos csomagolása van, sokkal nehezebb megkülönböztetni, de ne hagyja magát becsapni.
  • Félünk egyedül maradni. Ez a félelem az egyik legelterjedtebb oka annak, hogy az emberek készek elviselni egy barát rossz hozzáállását. De ha nyitott és barátságos vagy, az új kapcsolatok mindig megtalálnak.
  • Kapcsolatai hosszú távúak és meleg emlékeket hordoznak magukban. Még ha egy régi barátság az irritáción kívül nem is hoz semmit, a közös múltad miatt kétségek merülhetnek fel benned a kapcsolat felbontására vonatkozó döntésedben. Ez a szakítás hasonlíthat a szerelemmel való szakításhoz. Csak annyit tehetsz, hogy türelmes leszel és túléled.
  • Nem értheted meg az érzéseidet. Az érzelmek széles skáláját élheted át ezzel a személlyel szemben: szeretetet, haragot és ingerültséget. Neked kell eldöntened, hogy mely érzelmek vannak túlsúlyban, és döntened kell, hogy folytatni akarod-e ezt a kapcsolatot vagy sem.
  • Úgy gondolod, hogy megérdemled azt amit jelenleg kapsz. Néha megpróbálsz kifogásokat találni a mérgező barátod hozzáállására, és azt gondolod: “Lehet, hogy igazuk van, és én vagyok túlságosan sértődékeny?”. De ha tökéletesnek kell lenned ahhoz, hogy kedvesen bánjanak veled, akkor ez tényleg barátság?

Új Cikkek:

Szerkesztői Válogatásunk

Olvasnál még valami érdekeset? Szerkesztőségünk ezeket a cikkeket találta a leghasznosabbnak, legérdekesebbnek és a leginkább magával ragadónak ebben a hónapban!