7 Gyakori Hiba, Ami Korai Öregedést Eredményez:

Valószínűleg mindannyian ismerünk olyan 90 éveseket, akik még mindig futnak és vezetnek, és ismerünk olyan 50 éveseket, akik alig tudnak mozogni. Ha növelni akarod az esélyét, hogy az előbbi legyél, kerüld ezt a 7 dolgot, amelyek felgyorsítják az öregedési folyamatot.

 

7 dolog, amitől a testünk gyorsabban öregszik

 

Rossz ételválasztás

 

Akár kizárólagosan a rossz ételeket fogyasztod, akár a jó ételeket, de túl sokat, a rossz táplálkozás szinte biztos garancia arra, hogy gyorsabban öregszel, mint ahogy az kőbe lenne vésve.

 

A kalóriák korlátozásához és a több tápanyag beviteléhez törekedj arra, hogy olyan élelmiszereket fogyassz, amelyek még közel olyan állapotban vannak, mint amilyenben betakarították őket, például gyümölcsöket, zöldségeket, teljes kiőrlésű gabonaféléket és húsokat.

 

Korlátozd a feldolgozott élelmiszereket, amelyek tele vannak sóval, cukorral, adalékanyagokkal és tartósítószerekkel, amelyekre egyszerűen nincs szüksége a szervezetednek.

 

Rossz alvás

 

Ha nem alszol rendesen vagy eleget, az egész tested szenvedni fog. Az alvás az egészséges, boldog, produktív élet egyik legkritikusabb összetevője. Az alvás segít az agyadnak új kapcsolatokat kialakítani, emellett pedig feltölti a tested rendszereit is.

 

Az alvás szűkössége bizonyítottan növeli a súlygyarapodás, a rák és gyakorlatilag minden elképzelhető egészségügyi probléma kockázatát. Ez talán túlzásnak hangzik, de több évtizedes orvosi szakirodalom támasztja alá ezeket a megállapításokat.

 

Stressz

 

Az alkalmi stressz jót tesz neked. Motiváló hatású. Egy kis stresszlökés beindítja az embert azáltal, hogy olyan hormonok felszabadulását váltja ki, mint az adrenalin. Ez a régi evolúciós “harcolj vagy menekülj” válaszreakció.

 

A stressz és az azt követő hormonrohamok azonban sok fejfájást (akár migrént is) és szívfájdalmat okozhatnak nekünk. Idővel a krónikus stressz hatására idősebbnek tűnhetünk és annak is érezzük magunkat, és egy egész sor problémához járulhatunk hozzá.

 

Tétlenség

 

A lustaság a hét halálos bűn egyike, ráadásul nem is szórakoztató. A kutatások szerint a “halálos” részt szó szerint kell venned. Az ülés kikapcsolja az alsótest vázizmait, ami negatív anyagcsere-folyamatokat indít el.

 

Soha nem késő változtatni. Mit tehet tehát egy irodai dolgozó? Álljon fel gyakrabban. Állj fel az íróasztalodtól, és mozogj többet a munkahelyeden. Tervezz sétálós megbeszéléseket, és próbálj meg mozogni a konferenciahívások alatt is.

 

Mérgek

 

Szándékosan nem nyelnél le valami mérgezőt, de lehet, hogy lassan megmérgezed magad a mindennapi életed folyamán. A tudósok már régóta tudják, hogy a nagy mennyiségű méreganyagnak, például ólomnak, higanynak vagy arzénnek való kitettség megölhet.

 

Most azonban a kutatások arra is utalnak, hogy a viszonylag kis mennyiségű mérgező vegyi anyagoknak való krónikus kitettség is pusztítást végezhet az egészségünkön. Ezek az anyagok felhalmozódhatnak a vérben, a testzsírban vagy más szövetekben, ahol megzavarhatják a hormonokat és más testrendszereket.

 

Függőség

 

Ha el tudod kerülni az alkoholizmust, a dohányzást és a drogozást, nagy szívességet teszel a szervezetednek. Ezek a vétkek ugyanis gyorsabban okoznak kárt a szervezetedben, mint gondolnád.

 

A Chemical Research in Toxicology című szaklapban megjelent tanulmány szerint mindössze 15 perc kell ahhoz, hogy a cigarettázás károsítsa a DNS-edet, ezért vedd célul, hogy még ma leszokj a dohányzásról. A túlzottan sokat ivó vagy dohányzó embereknél körülbelül háromszor nagyobb a kockázata annak, hogy egy adott időszak alatt meghalnak, mint azoknál, akik nem fogyasztanak.

 

A kockázati tényezők figyelmen kívül hagyása

 

Ha a magas vérnyomás, a magas vércukorszint vagy a magas koleszterinszint észrevétlenül marad, akkor ezek a dolgok csendben tönkreteszik a szervezetedet. A baj az, hogy az emberek néha nem is tudják, hogy egyáltalán vannak ilyen problémáik, amíg nem kapnak szívrohamot vagy sztrókot, és addigra már lehet, hogy túl késő. Kérdezd meg orvosodat a szűrővizsgálatokról, és tartsd nyitva a szemedet a baj jeleire.

7 Gyakori Hiba, Ami Korai Öregedést Eredményez

Új Cikkek:

Szerkesztői Válogatásunk

Olvasnál még valami érdekeset? Szerkesztőségünk ezeket a cikkeket találta a leghasznosabbnak, legérdekesebbnek és a leginkább magával ragadónak ebben a hónapban!