7 Edzőtermi Szabály, Amit Be Kell Tartanod, Ha Tényleg Formálni Szeretnéd A Testedet:

Annyi hibát követhet el valaki edzés előtt, közben és után, hogy nehéz azt hinni, hogy mindent tudsz. Egyesek például elfelejtenek bemelegíteni edzés előtt, ami sérülésekhez vezethet. Emellett fontos tudni, hogy milyen cipőt kell viselni attól függően, hogy milyen gyakorlatokat végzünk. A lényeg az, hogy az edzőterem egy olyan hely, amit először tanulmányoznod kell, mielőtt úgy döntesz, hogy csatlakozol hozzá.

 

7 gyakori edzőtermi hiba, amelyeket sokan elkövetnek:

1. A rossz lábnyomás alkalmazása a guggolásnál

 

Guggolás közben 3 pont van a lábfejeden, amelyre a legnagyobb nyomást szeretnéd gyakorolni. Ez a 3 pont közvetlenül a nagylábujjad előtt, közvetlenül a kislábujjad előtt és maga a sarkad. Ha nehezedre esik megérteni, hogy megfelelő nyomást gyakorolsz-e ezekre a pontokra, akkor egyszerűen vedd le a cipődet. Így sokkal könnyebben érezheted a nyomást, a talajtól egyenesen a lábadig.

 

2. Rossz cipőt viselsz lábnapon

 

A legjobb cipő, amit súlyemeléshez viselhetsz, természetesen a súlyemelő cipő, mint amilyet a profi sportolók hordanak. Azonban egy lapos talpú cipő is megteszi, ha nincs ilyen, vagy nem tudsz külön pénzt költeni rá. A mezítlábas súlyemelés is nagyon népszerűvé vált az utóbbi időben. A gyakorlói szerint segít a stabilitásban és az egyensúlyban.

 

3. Rossz padfogásod van

 

A padfogást 6 különböző módon végezheted, de ezek közül az egyik egyszerűen rossz és veszélyes. Ez az, amikor a hüvelykujjad a súlyzó alá kerül ugyanazon az oldalon, mint az ujjaid. Ezáltal sokkal könnyebben csúszhat, és az arcodra vagy a mellkasodra eshet, és megsérülhetsz.

 

Nyugodtan fogd a súlyzót, és döntsd el, hogy szoros, közepes vagy széles fogást szeretnél. Ez attól függ, hogy a karod melyik részére szeretnél leginkább koncentrálni. A másik 2 fogás, amit kipróbálhatsz, a fordított fogás és a semleges fogás, amelyeket általában a svájci rúdnál használnak.

 

4. Húzódzkodási hiba

 

Az egyik nagy hiba, amit e gyakorlat során elkövethetsz, hogy a vállad előre dől, és az állad a fogantyú fölé kerül. Ami itt előfordulhat, az egy vállrotátor-sérülés, mivel túl nagy terhelés éri ezt a területet. Ehelyett a mellkasodat inkább döntsd hátra, és próbáld meg elérni vele a fogantyút. Ezáltal a vállad hátrahúzódik, és szép ívet ad a hátadnak, miközben az állad a fogantyú szintjén marad.

 

5. Rossz testtartás palánk közben

 

A palánk egy olyan gyakorlat, amit vagy szeretsz, vagy utálsz, de a legtöbb edzésprogram tartalmazza. Az egyik hiba, amit elkövethetsz, hogy a fenekedet felhúzod, a hasad pedig mélyen lóg. Ez általában azzal jár, hogy az ember felemeli a fejét, és felfelé néz, ahelyett, hogy lefelé nézne.

 

Fontos, hogy a fejedet lent tartsd, és egyenes testtartást tarts. A hátadat se görbítsd meg, mert ez túlságosan megterheli a gerincedet. Csak húzd be egy kicsit a fenekedet, és szorítsd össze a farizmaidat.

 

6. Nem hozod ki a legtöbbet az oldalemelésekből

 

Ha azt gondolod, hogy a testednek és a karjaidnak tökéletesen egyenesnek kell lenniük, akkor 100%-ban tévedsz. A könyöködnek 20-30 fok között kell hajlítva lennie, és a súlyokat nem szabad a válladnál magasabbra emelned. A térdeidnek is hajlékonyaknak kell lenniük, a törzsednek pedig enyhén meg kell dőlnie. Kerüld, hogy a súlyokat a vállad fölé és a fejedhez közel emeld, mert ezzel többet ártasz, mint használsz.

 

Egy másik hasznos tipp az, hogy tarts egy kis szünetet, amikor eléred a mozdulat csúcsát. Ez az apró részlet segít abban, hogy a felső hátadban lévő trapézizomról a válladra helyezd át a hangsúlyt.

 

7. Rosszul csinálod a fekvőtámaszokat

 

Ez a gyakorlat elég népszerű, és szinte mindenki, akár edz, akár nem, ismeri. Azonban vannak módok, amelyekkel elronthatod, és akár sérülést is okozhatsz vele. A leggyakoribb hiba, hogy a karjaidat túl távol tartod a tested többi részétől, ami megterhelheti az izmaidat és az ízületeidet. A könyököd legjobb elhelyezése a törzsedtől 45 fokos szögben van.

 

7 Edzőtermi Szabály, Amit Be Kell Tartanod, Ha Tényleg Formálni Szeretnéd A Testedet

Új Cikkek:

Szerkesztői Válogatásunk

Olvasnál még valami érdekeset? Szerkesztőségünk ezeket a cikkeket találta a leghasznosabbnak, legérdekesebbnek és a leginkább magával ragadónak ebben a hónapban!