7 Fontos Döntés, Amit Meg Kell Hoznod Gyerekvállalás Előtt:

Egy tanulmány szerint az önbecsülés, a karrier és a házastársak közötti pszichológiai problémák nagyban befolyásolhatják az újszülötteket. Fontos tehát, hogy ezeket a problémákat fejben kezeld, mielőtt gyermeket vállalsz.

Bemutatunk néhány kulcsfontosságú pszichológiai problémát, amelyekkel jobb, ha még a szülővé válás előtt foglalkozol:


1. Már van gyereked, de még többet szeretnél.

Egy nő megosztotta a babafüggőségének részleteit. Már 5 gyermeke van, és tisztában van vele, hogy túl idős ahhoz, hogy újabbakat szüljön, de nem tud nem gondolni rá. Kiderült, hogy egy belső űr betöltésének vágya és egy boldogtalan gyermekkorból származó veszteség lehet a fő oka. Tehát az egyre több és több gyermeket akarni nem mindig jó, és ez olyan probléma lehet, amelyet szakemberrel kell feldolgozni.

2. Azt várja, hogy a gyermekvállalás megmenti a kapcsolatát.

A párok 67%-a számolt be arról, hogy az első gyermek megszületése után csökkent a párkapcsolati elégedettség. A csökkenés általában a nőknél 6 hónap, a férfiaknál 9 hónap között jelentkezik, miután a baba megjelenik. Ha tehát így akarod megmenteni a házasságodat, nem jó ötlet.

3. A karriered a legfontosabb prioritásod.

A szülő munkamániája nemcsak magára a szülőre, hanem a gyermekeire is negatívan hat. Ők általában érzelmileg elhanyagolttá válnak, és “láthatatlannak” érzik magukat. Ennek következtében a gyerekek bűntudatot és alacsony önbecsülést kezdhetnek érezni.

4. Nem elégedett a saját életével.

A Michigani Állami Egyetem szerint a kisgyerekek a szüleiket másolva tanulnak. Ez azt jelenti, hogy a gyermeked sokban hasonlítani fog rád, ezért fontos, hogy önbizalommal teli, célokkal és vágyakkal rendelkező emberként jelenj meg előtte. Ellenkező esetben az életben való bizonytalanságodat utánozhatják, ami megakadályozhatja a gyerekeket abban, hogy a jövőben elérjék a céljaikat.

5. Te magad is még mindig gyereknek érzed magad.

A pszichológusoknak még egy külön kifejezésük is van, az “infantilizmus”, amely azt a személyt írja le, aki felnőttként is főként gyermekként viselkedik. Ezeket az embereket hajlamosak az érzelmeik irányítani, és nem az eszük. A szülői magatartás kitartást és önkontrollt igényel, a gyerekek pedig hajlamosak lemásolni a körülöttük lévő emberek viselkedését – ehhez egy érzelmileg stabil személy példájára van szükségük.

6. Stresszel és szorongással küzdesz.

A tanulmányból kiderült, hogy a szülők negatív érzelmei rossz hatással lehetnek a gyermekeik fejlődésére. A szakértők úgy vélik, hogy különösen erős hatás jelentkezik a baba első életévében. Ennek következtében lehetséges, hogy a gyerekek átveszik a szüleik negatív viselkedését és negatív hangulatát. A szabály tehát egyszerű: a te boldogságod boldoggá teszi a gyermekedet.

7. Tökéletességet vársz el az élet minden területén.

A perfekcionizmus hátterében gyakran a kudarctól való félelem, a méltatlanság érzése, az alacsony önbecsülés és a gyermekkori kedvezőtlen élmények állnak. A szülőknek ezt a pszichológiai problémát magukban kellene kezükbe venniük, mert a gyerekeik néha nem engedelmeskednek nekik, és nem akarják megcsinálni a házi feladatot. Csak készüljenek fel arra, hogy néha többször is el kell majd ismételni valamit, és le kell mosni az ételt a falról. És ez így van rendjén!

Új Cikkek:

Szerkesztői Válogatásunk

Olvasnál még valami érdekeset? Szerkesztőségünk ezeket a cikkeket találta a leghasznosabbnak, legérdekesebbnek és a leginkább magával ragadónak ebben a hónapban!