7 Árulkodó Jel, Hogy Semmibe Vesznek Téged:

Néhány ember az életünkben szó szerint semmibe vesz minket anélkül, hogy ezt észrevennénk, legyen szó akár egy munkatársról, családtagról, barátról vagy partnerről. Fontos, hogy határokat szabjunk az életünkben, mert ez biztonságban tart minket, és segít abban, hogy szükségleteinket kielégítsük. Ezek a határok lehetnek fizikai, érzelmi vagy romantikus jellegűek, és elszívhatják az időnket és az energiánkat.

 

Összegyűjtöttünk 7 olyan tippet, ami fontos ahhoz, hogy egészséges kapcsolatokat alakítsunk ki:

 

1. Olyan dolgokat kapsz, amiket nem kértél.

 

Fontos, hogy úgy érezd, meghallgatnak és megértenek, például ha a pároddal megegyeztek, hogy spóroltok, és nem vesztek egymásnak drága ajándékokat. Ez fontos része annak, hogy valakivel tiszteletteljes kapcsolatot ápoljunk. Van azonban, hogy a párod elfelejtve az egészet, még is kedveskedni akar neked valami drága ajándékkal, ami viszont elég negatív érzéseket válthat ki belőled. Ettől ugyanis bűntudatot érezhetsz, amiért nem értékeled az ilyen ajándékokat. Itt fontos, hogy tisztázd az érzéseidet, és tudasd vele, hogy nem ebben állapodtatok meg.

 

2. Igazolod a viselkedésüket.

 

Például olyan dolgokat mondasz, mint pl: “Csak akkor viselkedik így, ha stresszes”, vagy “Kigúnyol, de tudom, hogy igazán szeret”. Ehelyett fontos, hogy felismerd az ilyen viselkedést, majd közöld, mit nem értékelsz benne. Állíts fel határt azáltal, hogy közlöd a viselkedésük következményeit, például: “Boldogtalannak fogom érezni magam, ha ezt csinálod”, vagy “El kell menned, ha folytatod”.

 

3. Magadat hibáztatod, ha a dolgok rosszul mennek.

 

Például, ha a családoddal együtt rendeztek egy bulit, előfordulhat, hogy a végén mindent egyedül csinálsz. Amikor elkezd szétesni, magadat hibáztatod, hogy nem vagy elég jó. Ehelyett kulcsfontosságú megérteni, hogy nem te voltál az egyetlen felelős a buliért, és hogy talán azért nem sikerült, mert senki sem segített neked. Ne vedd magadra mások felelősségét – döntsd el a saját hozzájárulásodat, és ragaszkodj hozzá.

 

4. A te döntéseidet nem veszik figyelembe.

 

A partnertől kezdve a családtagokig bárki potenciálisan megbánthat téged. Például a barátod elnyomhat téged azzal, hogy olyan dolgokra kényszerít, amik nem tetszenek neked, vagy a családod nem hallgat rád, amikor azt mondod, hogy “nem”. Ebben az esetben kommunikáld, hogy nem vagy boldog. Használj olyan kifejezéseket, mint például: “Ez nem működik velem”, vagy “Ez nem tetszik nekem”. Ez segíteni fog abban, hogy nyugodtan kommunikálj és visszaszerezd a személyes határaidat.

 

5. Bűntudatot érzel, amiért cserben hagyod az embereket.

 

Ez például abban a helyzetben is megmutatkozhat, amikor a gyerekekkel tervezett szabad estéd van, de a párod folyamatosan hívogat, hogy hiányzol a gyerekeknek, ami miatt bűntudatot érzel, amiért nem vagy ott. De ne feledd, hogy ez a te szabad estéd, és a párod felelőssége, hogy ezt az időt neked adja. Határozottan állítsd fel a határaidat, hogy te a saját dolgaidra koncentrálhass, a partnerednek pedig a sajátjával kell foglalkoznia.

 

6. Gyakran bosszúsnak érzed magad az együtt töltött idő után.

 

Ez akkor fordulhat elő, ha a saját értékeiddel és vágyaiddal ellentétesen jársz el, mivel az érzéseidet mások nem tartják fontosnak. Nagyon fontos, hogy először megértsd, miért érzed magad ennyire dühösnek, hogy aztán határokat szabhass, és elmondhasd nekik, hogyan érzel. Mindig fontos, hogy következetes legyél a határaiddal kapcsolatban, hogy ne legyen félreértés abban, hogy mi az, ami számodra rendben van és mi az, ami nem.

 

7. Észreveszed, hogy nem vállalja a felelősséget a tetteiért.

 

Ez azt jelenti, hogy olyan helyzetben találhatod magad, hogy kételkedsz önmagadban, mivel a másik személy akár odáig is elmehet, hogy letagadja a tetteit. Fontos, hogy egyenesen beszélj a határaidról, világossá téve, hogy mik ezek a határok és mi fog történni ha valaki átlépi őket. Ne feledjük, ha valaki mindig szándékosan átlépi a határokat, akkor lehet, hogy csak az energiánkat pazarolja. Nem kell megjavítanod őket, mert lehet, hogy valójában nem is akarnak megváltozni.

7 Árulkodó Jel, Hogy Semmibe Vesznek Téged

Új Cikkek:

Szerkesztői Válogatásunk

Olvasnál még valami érdekeset? Szerkesztőségünk ezeket a cikkeket találta a leghasznosabbnak, legérdekesebbnek és a leginkább magával ragadónak ebben a hónapban!