6 Változás, Ami A Párkapcsolatodban Történhet Az Első Baba Után Közvetlenül:

A legtöbb újdonsült szülő egyetért abban, hogy a gyermekek sok stresszt jelentenek mindkét partner és a pár, mint egység számára. A párkapcsolaton belüli elégedettségi szint meredeken csökken, és a veszekedések is fokozódhatnak. Ez nem csak a házaspárokat érinti, hanem minden olyan párt, akik együtt fogadnak gyermeket. A probléma ráadásul egyetemesnek tűnik, minden társadalmi-gazdasági osztályból származó partner érintett.

6 nagyon gyakori probléma, amelyekkel a párok szülés után szembesülnek, és ezen problémák megoldása:


1. Gyakrabban veszekedtek a plusz feladatok miatt.

A baba érkezése előtt nagy valószínűséggel mindkét partner teljes munkaidőben dolgozott. Most azonban egyikőtöknek kell a fő gondozónak lennie, ami azt jelenti, hogy a házimunka nagy része rád hárul. A partnered munka után hazaérkezik, és nem sok energiája van arra, hogy segítsen neked, ami aztán stresszel és feldühít.

A megoldás: Ahelyett, hogy veszekednél és veszekednél emiatt, kedvesen megkérheted a párodat, hogy csináljon valami konkrét dolgot. Azzal, hogy megemlíti az összes házimunkát, amit meg kell csinálni, nem feltétlenül fogja a partnerét arra késztetni, hogy önként jelentkezzen az elvégzésükre. Ha világos utasításokat adsz neki, hogy mit és hogyan kell tennie, valószínűleg pillanatok alatt elintézi. Miután végeztek, próbáld meg azt mondani, hogy “köszönöm”, de ne úgy, hogy gratulálj nekik, hanem úgy, hogy ezzel kifejezd a megbecsülésedet.

2. Különbözik a nevelési stílusotok.

Párként talán megszoktátok, hogy nem értetek egyet a hétköznapi dolgokban, például a falak színében. De most már van egy kisbaba a házban, és az ő számára a döntések meghozatala trükkös lehet. Te és a párod 2 különböző ember vagytok, és természetes, hogy időnként nem értetek egyet.

A megoldás: Fontos, hogy leüljetek és meghallgassátok egymás véleményét. Nincs “helyes” vagy “helytelen”, és a gyermeke számára legjobb döntéseket aszerint kell meghoznia, hogy mi a legjobb a gyermekének. Az egótokat tegyétek hátrébb, és adjatok teret az építő jellegű kritikának. Tartózkodjon attól, hogy a gyermeke előtt oldja meg a nézeteltéréseit, mivel ez olyan dolog, amely vegyes jeleket küld neki.

3. Nincs szabad időtök magatokra vagy a kapcsolatotokra.

Mielőtt gyermeketek született volna, volt időtök arra, hogy kimozduljatok és jól érezzétek magatokat. Most azonban a baba minden időtöket és figyelmeteket igényli. Elfelejtetek magatoknak szabadidőt adni a háztartáson kívül, és a kapcsolatotok sem olyan szoros, mint régen.

A megoldás: Amire mindkét partnernek szüksége van, az az, hogy külön töltsenek egy kis időt, hogy megőrizzék a józan eszüket. Keressetek egy olyan tevékenységet, amit mindig is szerettetek, és havonta egyszer-kétszer térjetek vissza hozzá. Valószínűleg azonban csökkentenie kell az elvárásait, és kevesebb ideig kell hódolnia a kedvenc tevékenységének, mint korábban.

Párként is törekedjenek arra, hogy amikor csak lehet, együtt töltsenek el egy estét. Egyszerűen kérjetek meg egy családtagot vagy közeli barátot, hogy vigyázzon a babára, amíg ti egy kis levegőn vagytok, amire nagy szükségetek van. Ha azonban azt veszitek észre, hogy az intimitásotok kezd eltűnni, próbáljátok ki a párterápiát, mielőtt túl késő lenne.

4. Sokat aggódtok a pénz miatt.

A pénzügyi szorongás már a terhesség első napjaiban elkezdődhet, és a gyermek születése után még évekig fokozódhat. Nem vagytok hozzászokva ahhoz, hogy egy másik embert kell etetnetek, és az összes kiadás gondolata és kiszámítása rengeteg stresszt okozhat nektek és a párodnak.

A megoldás: Ha van partnered, már a szülés előtt kezdjetek el spórolni, és döntsétek el, ki lesz a fő gondozó. Azt is el kell dönteni, hogy kettejük közül valamelyikük mennyi ideig lesz távol a munkahelyétől. Mindenképpen nézzen utána, hogy mennyi ideig veheti ki a szülési szabadságot, valamint és minden egyéb állami támogatást, amire jogosult lehet.

Megpróbálhatjátok azt is, hogy a szülés előtt egy ideig egy jövedelemből éljetek, és a második jövedelmet félretehetitek. Ez felkészíti Önt a gyermekgondozással járó többletköltségekre, és megakadályozza, hogy olyan dolgokat vásároljon, amelyekre nincs szüksége. Ha viszont egyedülálló szülő vagy, számold ki, mennyi időt tudsz a munkahelyedtől távol tölteni. Ha a szüleid vagy egy barátod tud vigyázni a babára, amíg te dolgozol, akkor sok pénzt spórolhatsz.

5. A párod anélkül hoz döntéseket, hogy veled konzultálna.

Ha komoly kapcsolatban élsz, a döntéseid hatással vannak a partneredre is. És természetes, hogy sokkal több döntést kell meghoznod, ha megérkezik a baba. Mindkettőtöknek sok kompromisszumot kell kötni, most jobban, mint valaha. Sok párban azonban a 2 partner közül az egyik egyedül hoz döntéseket a másik megkérdezése nélkül, és ez gyakran konfliktusokat okoz.

 

A megoldás: A közös döntések meghozatalának 3 kulcsa a kommunikáció, a tisztelet és a bizalom. Beszélned kell a partnereddel, és meg kell értened az álláspontját. És amikor ezt megteszed, tiszteletben kell tartanod azt, és nem szabad kritizálnod. Az is fontos, hogy bízz a partneredben, amikor egyedül kell döntenie, és ne ítélkezz állandóan felette.

6. Lehet, hogy a barátaid már nem látogatnak vagy nem hívnak fel túl gyakran.

 

A legtöbb ember, akit eddig minden nap magad körül tudtál látni, mostantól másképp fog bánni a kapcsolatoddal. Rájönnek, hogy a gyermeked az elsőbbséged, és lehet, hogy emiatt visszalépnek tőled. Emellett már nem tudsz ugyanannyi időt szánni rájuk, és tudtodon kívül lehet, hogy egyre távolabb kerülsz tőlük.

 

A megoldás: Ha továbbra is szeretnéd és szükséged van rá, hogy melletted legyenek, akkor ezt világossá kell tenned számukra. Mondja el nekik, hogy pontosan miben van szüksége segítségre. Ha úgy tűnik, nem értik, miért nem hívod őket állandóan, beszélgess velük.

 

Ha nekik maguknak nincs gyerekük, lehet, hogy nem fogják fel, mennyire megváltozik az életed a gyermekvállalás után. És nem szeretnéd, ha mindenki eltávolodna tőled, hiszen nagyon fontos, hogy legyen egy támogató rendszered.

Új Cikkek:

Szerkesztői Válogatásunk

Olvasnál még valami érdekeset? Szerkesztőségünk ezeket a cikkeket találta a leghasznosabbnak, legérdekesebbnek és a leginkább magával ragadónak ebben a hónapban!