6 Tuti Tipp, Hogy Mindig Hibátlan Legyen A Bőröd:

Ahhoz, hogy megfelelően ápolhasd, fontos tudnod, hogy a bőrérzékenység nem bőrtípus, hanem bőrprobléma. A bőrtípus egy száraz-zsíros skálán való elhelyezést jelent, vagyis azt, hogy a bőröd magától mennyi olajat termel – ez nagyban befolyásolja azt, hogy milyen állagú termékek között javasolt kutakodnod. A bőrtípushoz pedig aztán különféle gondok járulhatnak: ráncok, pigmentfoltok, pattanások, mitesszerek vagy jelenleg bőrérzékenység. A gondok az adott formula összetételét és hatóanyag-tartalmát befolyásolják.

Tudnod kell hogyan ápold bőrödet

És akkor itt jön gond. Egyrészt, honnan tudhatod pusztán abból a megjelölésből, hogy “érzékeny bőrre” azt, hogy ezt a terméket száraz vagy jelenleg kombinált bőrre szánták? De ha erre rá is legyintesz, akkor jön a következő probléma, méghozzá az, hogy sajnálatos módon rengeteg “érzékeny bőrre” való, illetve “hipoallergén” termék tartalmaz olyan összetevőket, amiknek valójában semmi keresnivalójuk egy valóban szenzitív bőrre szánt formulában. Ennek az oka, hogy nincs szabályozva, hogy milyen termékekre szabad és nem szabad ezeket a dolgokat ráírni. Szóval, ha valamire rá van írva, az jó kiindulás, méghozzá arra, hogy tüzetesebben megvizsgáld, mit is tartalmaz adott termék, és valóban Neked szánták-e.

Az érzékeny bőr:

A bőrérzékenység mögött számos dolog állhat. Az egyik, hogy az érzékenység “csak” egyfajta tünet, ami valami komolyabb, bőrgyógyászati jellegű problémát kísér. Tipikusan érzékeny például a rosaceás, az ekcémás, a szeborreás dermatitises bőr, de érzékeny például a pattanásokra hajlamos, problémás bőr is.

Persze érzékenységet ezeken kívül is rengeteg dolog okozhat: genetikai hajlam (például valami nem megy teljesen flottul a keramid szintézissel nálad), irritáció, összetevő-allergia, valamiféle gyulladás, hőmérséklet ingadozás, tartósan alacsony páratartalom.

A legjobbat úgy tehetsz magaddal, hogy megfejted a kiváltó okokat és teszel is ellenük, de amit bőrápolás szempontjából javasolt tudnod, az, hogy az érzékenység egyfolytában a bőr barrier funkciójának, vagyis a védőrétegének a sérülésével jár együtt.

 
pattanas_ellen

6 Bőrápolási Hiba, Ami Miatt Pattanásos Lesz Az Arcod:

Az pattanások megjelenésében az öröklött hajlamnak nagy szerepe van, de ha a következő bőrápolási hibákat nem követed el, akkor nagyon nagy az esélyed a gyönyörű, tiszta bőrre.

1. Túl sok hajápolási terméket használsz.

Sajnos a hajápolási termékek egy része a hajnak jó, de az arcbőrnek nem. Ha a hajad kibontva hordod, és gyakran hozzáér az arcodhoz, akkor a samponban, balzsamban vagy hajformázóban lévő anyagok akár a pattanás okozói is lehetnek. Érdemes erre gondolni akkor is, ha a bőröd elsősorban a hajvonalon és/ vagy a homlokon problémás.

2. Nem cserélsz arcmaszkot elég gyakran.

Sajnos a maszkviselés olyanoknál is pattanások, aknék kialakulásához vezet, akik korábban nem küzdöttek ilyen problémával. Hogy ezt megelőzd, a következő dolgokra javasolt odafigyelni.

– Könnyű anyagból készült maszkot használj (pamutot, szatént, selymet).

– Ha egész nap maszkot hordasz, másnap vegyél fel tisztát. A használt maszkon lévő szennyeződések és baktériumok bajt okozhatnak.

– A maszkhoz mindig tiszta, fertőtlenített kézzel nyúlj hozzá.

3. Testmozgás után nem tisztítasz arcot.

Ha edzés után nem fordítasz gondot az arc megtisztítására, az pattanások kialakulásához vezethet. Az izzadságból származó baktériumok a nyitott pórusokba bekerülve bajt okoznak. Érdemes arctisztító kendővel áttörölni az arcod edzés után.

 

4. Nem tisztítod meg a szemüveged.

Ha elsősorban a szemüveg környékén alakulnak ki pattanások a bőrödön, valószínűleg nem tisztítod meg elég gyakran az okulárét. Az is lehet, hogy a tisztításból kihagyod a hidat vagy a szár belső részét – ezt naponta egyszer javasolt megcsinálni.

5. Zuhanyozás közben mosol arcot.

Az arcot kifejezetten arctisztításra való termékkel javasolt megmosni, nem pedig tusfürdővel. A másik gond az, hogy a legtöbben túl forró vízzel zuhanyoznak – márpedig a forró víz károsítja a bőr védőrétegét, kiszárítja és érzékennyé teszi a bőrt.

6. Túl gyakran mosol arcot.

Az arctisztítás nagyon fontos, ha meg szeretnéd előzni az aknék kialakulását, de ha túlzásba viszed, az ellenkező hatást váltod ki. Ha túlzásba viszed a zsíros, problémás való termékek használatát, azzal a bőrt kiszárítod, amivel a faggyúmirigyeket még több faggyú termelésére ösztönzöd, és ez még több pattanás kialakulásához vezet – holott ezt szeretted volna elkerülni.

Új Cikkek:

Szerkesztői Válogatásunk

Olvasnál még valami érdekeset? Szerkesztőségünk ezeket a cikkeket találta a leghasznosabbnak, legérdekesebbnek és a leginkább magával ragadónak ebben a hónapban!