6 Tudatalatti Ok, Amiért Az Emberek A Kapcsolataikról Posztolnak A Közösségi Médiában:

Pszichológusok által a közelmúltban végzett tanulmányok szerint a kapcsolatainkkal kapcsolatos dolgok online közzététele (fényképek, kapcsolati státusz stb.) az, amit a pszichológusok “dyadikus megjelenéseknek” neveznek. A dyadikus kijelentések olyan megnyilvánulások vagy viselkedések, amelyekkel az emberek azt kommunikálják, hogy jelenleg romantikus kapcsolatban élnek. Az eredmények azt mutatják, hogy ennek bizonyos tudatalatti okai vannak.

 

Szívesen ásunk mélyebbre, hogy megosszuk, hogy a tanulmányok szerint miért hajlamosak egyes emberek megosztani online a kapcsolatuk minden egyes rezzenését.

 

1. A párok nagyon elégedettek a kapcsolatukkal

 

Egy tanulmány szerint azok a személyek, akik elégedettebbek a kapcsolatukkal, nagyobb valószínűséggel posztolnak magukról és a párjukról képeket fő profilképként. Az elégedettebb párok nagyobb valószínűséggel posztolnak dyadikus profilképeket – a Facebook-profiljukat látva ilyenkor eszükbe juthat a boldog kapcsolatuk, és még elégedettebbnek érezhetik magukat.

 

2. Elkötelezettek a kapcsolatuk iránt

 

A kutatók azt is kiderítették, hogy azok a felhasználók, akik láthatóvá teszik kapcsolatukat az interneten, erős elkötelezettséget éreznek a partnerük iránt, ami a kötődéssel kapcsolatos. Ráadásul ez növeli annak valószínűségét, hogy hosszabb ideig együtt maradnak. Ennek oka az, hogy a látható jelzések (fotók, státuszok, közös posztok) valószínűleg arra késztetik az embereket, hogy egy romantikus egység részeként érzékeljék magukat, és ezzel megszilárdítják a kapcsolatot.

 

3. Egyesek bizonytalannak érezhetik a kapcsolatukat

 

Egy tanulmány szerint azok az emberek, akik a Facebookon posztolták a kapcsolati státuszukat, romantikusan bizonytalannak érezhetik magukat. Ennek lehetséges magyarázata, hogy bizonyos társadalmi elvárások miatt az emberek olyan dolgokat is posztolhatnak, amelyek nem mindig igazak, hogy másoknak azt mutassák, hogy boldogok. Ez a tanulmány tényleges bizonyíték arra, hogy nem szabad bízni a közösségi médiában, és hogy azok az emberek, akik felvágnak, a való életben nem biztos, hogy boldogok.

 

4. Szorongó kötődési stílusuk van

 

Az egyik lehetséges oka annak, hogy egyesek miért teszik láthatóvá a kapcsolataikat az interneten, a szorongó kötődési stílusukban rejlik. Az ilyen emberek általában alacsony önbecsüléssel rendelkeznek, és erősen félnek az elutasítástól vagy az elhagyástól. Tehát minél bizonytalanabbnak érzik magukat a partnerük érzéseivel kapcsolatban, annál valószínűbb, hogy megosztják kapcsolatukat a közösségi médiában. Valószínűleg ez az egyik módja annak, hogy jól érezzék magukat a bőrükben.

 

5. Motiváltak, hogy megvédjék a kapcsolatukat

 

Az egyik lehetséges oka annak, hogy egyesek miért osztanak meg fotókat a párjukról, az, hogy meg akarják védeni a kapcsolatukat. Ezzel azt mutatják, hogy a partnerük hozzájuk tartozik, hogy elkerüljék a másik fél romantikus közeledését. És a gyakorlatban ez működik is – a kutatók kimutatták, hogy azok az emberek, akik egy párkapcsolati státuszú felhasználói profilt látnak, úgy érzékelik, hogy az illető jó kapcsolatban él, és nem fogékony mások romantikus közeledésére.

 

6. A partnerük mutogatása növeli az önbecsülésüket

 

Néha a párkapcsolati státuszuk megmutatása magabiztosabbá teheti az embereket. Egyesek számára a “bekerített” egyének nagyobb valószínűséggel tűnnek vonzónak és szimpatikusnak a tömeg számára, akik azt hiszik, hogy valaki más is elkötelezte magát egy kapcsolatban mellettük. Tehát lehet, hogy van olyan barátod, akinek szüksége van arra, hogy a kapcsolatuk nyilvánosan is rendben legyen, hogy jól érezzék magukat a bőrükben.

6 Tudatalatti Ok, Amiért Az Emberek A Kapcsolataikról Posztolnak A Közösségi Médiában

Új Cikkek:

Szerkesztői Válogatásunk

Olvasnál még valami érdekeset? Szerkesztőségünk ezeket a cikkeket találta a leghasznosabbnak, legérdekesebbnek és a leginkább magával ragadónak ebben a hónapban!