6 Párkapcsolati Szituáció, Ami Alapján Felfedheted, Hogy Egészséges, Vagy Toxikus-e A Kapcsolatod:

A kapcsolatok bonyolult világában fontos, hogy vigyázzunk a különböző taktikákkal. Amikor a mérgező kapcsolat szóra gondolunk, olyan dolgok jutnak eszünkbe, mint a kiabálás és a veszekedés, azonban ez nem mindig van így. Egy személy gondoskodó partnernek álcázhatja magát, és elhitetheti a párjával, hogy a viselkedése teljesen normális. Szerencsénkre azonban van rá mód, hogy megkülönböztessük a normalitást egy igazán mérgező kapcsolattól.

 

Felkutattuk a különbséget a szeretetnyilvánítások között, amelyek az egészséges és a mérgező határán mozognak.

 

1. Egészséges: magánéletünk is van

 

Még akkor is, ha ti ketten egy egységet alkottok, a kapcsolatokban mindenkinek joga, és szüksége van a magánéletre. Magánélet nélkül lehetetlen lenne felfedezni, hogy kik vagyunk valójában, távol a társadalmi elvárásoktól. Néha vannak olyan információk, amelyeket nem akarsz megosztani a partnereddel, mert időre van szükséged, hogy feldolgozd, és kitaláld, hogy hogyan tovább, hogyan kezeld. Nincs ezzel semmi baj, és ha van egy kis tér csak magadnak, az elengedhetetlen a személyes fejlődésedhez.

 

Figyelmeztető Jel: titkolózás

 

Titokzatosnak lenni nem ugyanaz, mint a fent említett helyzet. A magánélet és a titkolózás között az a különbség, hogy a titok olyan létfontosságú információ, amelyet félelemből vagy szégyenérzetből rejtegetsz a partnered elől. Minden egészséges kapcsolatnak szüksége van az átláthatóságra. Ezért fontos, hogy megoszd a lényeges információkat, különösen, ha úgy gondolod, hogy az felzaklatná a partneredet. Ha ezt nem teszed meg, az a továbbiakban nehézzé teszi, hogy teljes őszinteséggel navigáld a kapcsolatot.

 

2. Egészséges: rendszeresen beszélgetni és időt szakítani egymásra

 

Ha valaki valóban veled akar lenni, akkor időt fog találni rád, vagy közli az okokat, hogy miért nem tud, ha elfoglalt a napirendje. Ha következetesen kommunikálsz a partnereddel, és rendszeresen találkozol vele, az nagyszerű jel egy kapcsolatban.

 

Figyelmeztető Jel: ragaszkodik ahhoz, hogy állandóan együtt legyetek

 

Ha a partnered rosszul reagál arra, ha nélküle szervezel programokat, és nem bírja elviselni, ha egyedül van, az arról árulkodik, hogy nem tudja kezelni a kellemetlenségeket, és ez birtokló viselkedésként értelmezhető. A személyes tér fontos a kapcsolatokban, különben nem tudsz személyiségként fejlődni a partnereden kívül.

 

3. Egészséges: odafigyel az igényeidre

 

Nem szabad könyörögnöd a partnerednek, hogy figyeljen rád, ugyanis ezt magától kell megtennie. Persze nehéz tudni, hogy pontosan mire van szükséged, ha mindketten a kapcsolatotok kezdeti szakaszában vagytok, ezért mindenképpen ennek megfelelően kommunikáljatok.

 

Figyelmeztető Jel: szerelmi bombázás

 

A love-bombing egy olyan technika, amelyet a kapcsolat korai szakaszában alkalmaznak. Egyszerűbben fogalmazva, túlságosan hamar és nagyon gyorsan elárasztanak téged a figyelmükkel, a jövőről akarnak beszélni, és azt érzik, hogy te vagy az univerzumuk középpontja. Ez azt jelenti, hogy az illető úgy próbál megnyerni téged, hogy extra figyelemmel manipulál téged, ahelyett, hogy őszinte lenne.

 

4. Egészséges: nyíltan beszélni a korábbi kapcsolatokról

 

Lehet, hogy ellentmondásosnak tűnhet, hogy egy új kapcsolatban beszélj az exeidről, de valójában egészséges dolog. A múltbeli tapasztalataink formáltak minket azzá, akik ma vagyunk, és olyan leckéket tanítottak, amelyekből tanulhatunk, így a kapcsolatotok erősebbé válhat, és közelebb kerülhetsz az új partneredhez.

 

Figyelmeztető Jel: csak az “őrült exekről” szóló történetek

 

Minden kapcsolat egy kétirányú utca, ezért nem jó jel, ha a partnered mindig negatívan beszél a korábbi elkötelezettségéről, és úgy festi le minden exét, mint aki “őrült” volt, és az egyetlen ok, amiért szakítottak. Legjobb esetben is, ez az éretlenség jele.

 

5. Egészséges: képesnek lenni nevetni egymáson

 

Mindannyiunknak vannak hibáink, és a legjobb módja annak, hogy együtt éljünk velük, ha nem vesszük magunkat rendkívül komolyan. A nevetés a legjobb gyógyír erre a problémára. Ha te és a párod képesek vagytok könnyedén nevetni egymás tökéletlenségein, az annak a jele, hogy ezek ellenére szerethetőnek találjátok egymást.

 

Figyelmeztető Jel: a sértegetések viccnek álcázása

 

A bizonytalanságaiddal vagy hibáiddal kapcsolatos állandó gonosz viccelődéseket nem szabad félvállról venni, mert ezzel a partnered megpróbálhatja elérni, hogy értéktelennek érezd magad, és hatalmi egyensúlytalanságot teremtsen a kapcsolatotokban. Ha ezt szóvá teszed neki, és ő nem hajlandó meghátrálni, az egy egyértelmű figyelmeztető jel.

 

6. Egészséges: megnyílni a nehéz időkről

 

Az érett partnerek képesek felismerni a saját érzelmeiket, és beszélni mindarról, ami zavarja őket a párjukkal. Emellett, ha a partnered képes nehéz időkben hozzád fordulni és megnyílni a problémáiról, az azt mutatja, hogy bizalmi kapcsolatban vagytok, és általában megbízható embernek tart.

 

Figyelmeztető Jel: elvárja, hogy te legyél a terapeutája, és te vívd meg az összes csatáját

 

A kiegyensúlyozott kapcsolathoz hozzátartozik, hogy a partnered a boldogságáról és a győzelmeiről beszéljen neked, ne csak a nehéz dolgokról, amiken keresztülment. Ha tehát elsősorban panaszforrásként használ téged, akkor az annak a jele, hogy esetleg úgy kezel téged, mint a terapeutáját. Ha erősen rád támaszkodnak, és nincs más támogatójuk, az szintén figyelmeztető jel lehet.

6 Párkapcsolati Szituáció, Ami Alapján Felfedheted, Hogy Egészséges, Vagy Toxikus-e A Kapcsolatod

Új Cikkek:

Szerkesztői Válogatásunk

Olvasnál még valami érdekeset? Szerkesztőségünk ezeket a cikkeket találta a leghasznosabbnak, legérdekesebbnek és a leginkább magával ragadónak ebben a hónapban!