6 Ok, Amiért Az Életkor, Amit Érzel Az Többet Jelent, Mint A Tényleges Születési Dátumod:

Az öregedés természetes emberi folyamat. És annak ellenére, hogy idővel sokan közülünk egyre jobban félnek attól, hogy elfújják a gyertyákat a születésnapi tortán, a tudósok felfedezték, hogy az öregedés egyben egy mentális dolog is. Már nem csak egy számról van szó, vagy arról, hogyan nézünk ki a tükörben, hanem arról, hogyan érezzük magunkat belül. Az, hogy fiatalabbnak érezzük magunkat egészségügyi előnyökkel jár és érdekes módon segíthet abban, hogy tovább éljünk.

Szerettük volna felfedezni a teljesebb és hosszabb élet titkát.

Ezért különböző tanulmányokat néztünk meg, hogy bebizonyítsuk, minden azon múlik, hogyan érzed magad, és kortól függetlenül mindig örökké fiatal maradhatsz. Ráadásul a végére némi inspirációt is tartogatunk neked.

Mit árulhat el rólad a szubjektív életkor

Ha valaki fiatalabbnak vagy idősebbnek érzi magát, az sokat elárulhat a személyiségéről. A tényleges szám helyett az egyén által érzékelt életkort nevezzük “szubjektív életkornak”. Weiss és Lang pszichológusok szerint pedig ezt a mentális kort úgy fogadjuk el, hogy így küzdünk meg az öregedés okozta stresszel.

Tanulmányok kimutatták, hogy az alacsonyabb szubjektív életkorral rendelkező emberek extrovertáltabbak és nyitottabbak az új tapasztalatokra, szemben a lakosság többi részével. A fiatalabb szellemiség azonban nem egyenlő az éretlenséggel. Az emberek az élettapasztalatok révén bölcsességre tesznek szert, a különbség az, hogy más pozitív perspektívából és önkontrollal reagálnak a helyzetekre.

A harmincas éveinkre már fiatalabbak szeretnénk lenni.

A serdülőkorban legtöbbünkben él a vágy, hogy gyorsabban öregedjünk. Az igazság azonban az, hogy 30 éves korban körülbelül 70%-unk elkezdi csökkenteni szubjektív életkorát. Anna Kornadt pszichológus azt is megállapította, hogy életünk különböző aspektusaiban másképp érezzük magunkat.

Amikor olyan témákról van szó, mint a pénzügyek, amelyekhez sztereotip módon negatív konnotáció kapcsolódik, az emberek hajlamosak úgy reagálni, mintha fiatalabbak lennének, hogy így távolítsák el magukat a tényleges korosztályuktól. Ha például 50 évesen azt mondjuk, hogy 45 évesek vagyunk, az egy módja lehet annak, hogy nagyobb önuralmat és kevesebb aggodalmat fejezzünk ki a munkahelyi teljesítményünkkel kapcsolatban.

A fiatalosság érzése önvédelemként hat, ami viszont optimistább jövőterveket, valamint egészségügyi előnyöket biztosít számunkra.

Mit jósolhat meg a szubjektív életkorod az egészségedről

Minél fiatalabbnak érzi magát, annál jobban megérti a jólétet. Az Amerikai Pszichológiai Társaság által közzétett tanulmány kifejti, hogy minél fiatalabb a szubjektív életkorod, annál alacsonyabb a stressz-szinted.

Mit tehet érted, ha 36 évesen 22-nek érzed magad? Jobb kognitív funkciókat, kevesebb stressz okozta gyulladást, alacsonyabb kockázatot jelenthet a betegség miatti kórházi kezelésre és hosszabb életet jelenthet azokkal szemben, akik idősebbnek érzik magukat.

Segíthet megelőzni a depressziót.

Beszéltünk már arról, hogy a stressz-szintek arányosan csökkennek a szubjektív életkor csökkenésével és ezzel együtt úgy tűnik, hogy a depresszió kockázata is alacsonyabb.

A Montpellier-i Egyetem több mint 17 000 középkorú és idősebb ember adatait követte nyomon, akik különböző demográfiai tényezőkkel rendelkeztek. A résztvevők többsége 8 évvel fiatalabbnak érezte magát a tényleges koránál. A többiek, akik úgy érezték, hogy gyorsabban öregedtek, körülbelül 8-13 évvel többet, 18-25%-kal nagyobb volt a kockázata annak, hogy valamilyen betegségben vagy depresszióban szenvednek.

Szellemileg fiatalabb, fizikailag erősebb

Valószínűleg emlékszik arra, hogy gyerekkorában hány órán át bírta a ház körüli rohangálást vagy játékot anélkül, hogy elfáradt volna. És ahogy telt az idő, a fizikai tevékenységek kissé fárasztóvá váltak. A szubjektív életkor másik titka, hogy a fizikai aktivitás mintáit is előre jelzi.

Ha fiatalabbnak érzi magát, az még nagyobb örömöt okozhat a fizikai tevékenységekben, például a testmozgásban, egy új hobbi elsajátításában, az utazásban, a táncban és általában a mozgásban. Több ideje lesz arra, hogy élvezze mindazt, ami gyermekként boldoggá tette.

Aki fiatalabbnak érzi magát, szebb jövőt tud elképzelni.

A test azt valósítja meg, amit az elme hisz, és a szubjektív öregedési mechanizmus mindkét irányba mehet, amennyire az illető szeretné. Ha kényelmetlenül érzi magát, sebezhetőnek vagy feledékenynek, nagyobb az esélye annak, hogy idősebbnek érzi magát, és ezért rosszabb az egészsége.

6 Ok, Amiért Az Életkor, Amit Érzel Az Többet Jelent, Mint A Tényleges Születési Dátumod

Új Cikkek:

Szerkesztői Válogatásunk

Olvasnál még valami érdekeset? Szerkesztőségünk ezeket a cikkeket találta a leghasznosabbnak, legérdekesebbnek és a leginkább magával ragadónak ebben a hónapban!