6 Jel, Hogy Állandó Stressz Alatt Állsz, Csak Nem Veszed Észre:

Nem mindig könnyű leülni és kimondani, hogy mi bánt. Lehet, hogy nincs is rá időd, vagy egyszerűen azt hiszed, hogy minden tökéletes az életedben. A tested azonban sosem hazudik, és ha nem hallgatsz rá, akkor “üzeneteket” kapsz. Ezek általában kellemetlenek, de a tested végső megoldásként használja őket, hogy segítségért forduljon hozzád.

Ezek azok a jelek, amelyeket a tested kétségbeesetten küld neked a stressz miatt.


1. Csikorgatod a fogaidat.

A fogcsikorgatás legnagyobb oka a stressz. Előfordulhat, hogy napközben vagy alvás közben tudat alatt harapdálja vagy összeszorítja a fogait. Az egyik árulkodó jele annak, hogy felvetted ezt a szokást, a másnap reggeli fájó állkapocs. Azt is észreveheti, hogy a fogai rövidebbnek tűnnek a szokásosnál. Jó ötlet, ha fogainak védelmére szájvédőt használ, vagy terápiára jár.

2. Mindig túl sokat izzadsz.

Az izzadás több okból is bekövetkezik: edzés, magas hőmérséklet, vagy amikor az agyad fenyegetést érzékel. Ha azonban állandóan izzadsz, az annak a jele lehet, hogy túlságosan szorongsz. A testünknek a bőrön, majd a vesén keresztül kell eltávolítania az összes vizet, hogy ne a védekezés kellős közepén kelljen vécére mennünk. Ennek következtében beindul a harc-vagy-menekülés válasz, ami miatt túlzottan izzadsz.

3. A szokásosnál több hajat veszítesz.

Ha több hajat találsz a fürdőszobában vagy a fésűdön, az a rejtett stressz jele lehet. Még az is előfordulhat, hogy öntudatlanul morzsolod vagy téped ki. Az érzelmi felfordulás megzavarhatja a hajciklus növekedési fázisát. Még ha nem is történt mostanában semmi szörnyűség, ne feledje, hogy a hajhullás általában késleltetett. Így előfordulhat, hogy egy stresszes esemény után 6-12 héttel hajhullást tapasztalsz.

4. Vörös foltok jelennek meg a testeden.

Ha nem szenvedsz allergiától, de mégis kitörnek a pattanások, lehet, hogy érzelmi hullámvasúton mentél keresztül. Mi több, még a szádban is lehetnek piros foltok a stressz miatt. Lehet, hogy érzelmileg olyan nagy hatással volt rád, hogy a tested olyan vegyi anyagokat szabadított fel, amelyek megváltoztatták a tested egyéb funkcióinak reakcióit.

5. A szemed állandóan rángatózik.

A stressz szokatlan jeleket adhat az agyadnak és az arcizmaidnak. Ennek következtében a szemed kontrollálatlanul rángatózik. Észreveheti az alsó szemhéja, vagy ritka esetben a felső szemhéja önkéntelen mozgását. Egyes esetekben a rángatózás hetekig vagy akár hónapokig is eltart.

6. A szája mindig száraz.

Ha állandóan szomjas vagy, és nem ettél semmi sósat, figyelj oda az érzelmi egészségedre. A hosszabb ideig tartó stressz elzárja a nyálmirigyeket, és emiatt száraz lesz a szád. Az is előfordulhat, hogy nehezen nyelsz, mert kiszáradtál.

6 Jel, Hogy Állandó Stressz Alatt Állsz, Csak Nem Veszed Észre

Új Cikkek:

Szerkesztői Válogatásunk

Olvasnál még valami érdekeset? Szerkesztőségünk ezeket a cikkeket találta a leghasznosabbnak, legérdekesebbnek és a leginkább magával ragadónak ebben a hónapban!