6 Gyakori Ok, Ami Miatt Nem Alszol Nyugodtan:

Sokan ismerjük az éjszakai forgolódás bosszantó érzését. Bár az elegendő alvás elengedhetetlen az egészség és az általános jólét szempontjából, sokak számára kihívást jelent, hogy gyorsan elaludjanak és feltöltődve ébredjenek. Mint kiderült, lehet, hogy nem elég nemet mondani egy csésze kávéra késő este, mert néhány ártatlannak tűnő szokásunk megakadályozhatja, hogy jól aludjunk.

 

Végeztünk egy kis kutatást, hogy kiderítsük, mi állhat az alvási problémák hátterében. Itt van 6 dolog, amit érdemes észben tartanod:

 

1. Szőnyegek vannak a hálószobádban.

 

A szőnyegek szép színt adhatnak a hálószobának, és otthonossá tehetik azt, de rengeteg port is összegyűjtenek, és potenciálisan allergiát válthatnak ki. Ez köhögéshez és nehézlégzéshez vezethet, ami viszont megzavarhatja az alvást. Ha nem tudja elképzelni otthonát szőnyegek nélkül, válasszon kisebb méretűeket, amelyek nem gyűjtenek annyi port és könnyebben tisztíthatók.

 

2. Hétvégén sokáig alszol.

 

Ha minden reggel korán kelsz, hogy időben beérj a munkahelyedre, teljesen érthető, hogy hétvégén szeretnél néhány extra órát az ágyban tölteni. De az, hogy hetente néhányszor későn fekszel le, valójában megzavarhatja a cirkadián ritmusodat, és hosszú távon kihathat az alvásod minőségére. Ahelyett, hogy hétvégén későn ébrednél, próbálj meg hasonló időpontokban lefeküdni, és néhány hét múlva talán már nem is lesz szükséged ébresztőre ahhoz, hogy kipihenten ébredj.

 

3. Tejmentes étrendet követsz.

 

Bár a tejmentesség egyesek számára előnyös lehet, ha teljesen kihagyod az étrendedből, az megakadályozhatja, hogy minőségi alvást kapj. A tej az egyik legjobb forrása a melatoninnak, egy fontos alváshormonnak, amely jelzi az agyadnak, ha ideje lefeküdni. A melatonint gyakran használják álmatlanság kezelésére, és ha nincs kedved étrend-kiegészítőket szedni, akkor próbálj meg inni egy pohár meleg tejet lefekvés előtt.

 

4. Bekapcsolod a fűtőtestet.

 

Amikor odakint még hűvös van, természetesen be akarod takarni magad egy nehéz takaróval, még akkor is, ha éppen megy a fűtés. De ha felfrissülve akarsz ébredni, jobb, ha egy enyhén hideg hálószobában alszol. Tanulmányok kimutatták, hogy hidegebb környezetben jobban alszunk, és a hálószoba hőmérséklete még a külső zajoknál is jobban befolyásolja az alvást.

 

5. Engedsz a késő esti nassolnivalóknak.

 

Amikor a nap végén kimerültnek érzed magad, kísértést érezhetsz arra, hogy közvetlenül a lefekvés előtt valami édeset egyél. De a túl késő esti étkezés befolyásolhatja az alvásodat, és megakadályozhatja, hogy minőségi alvást kapj. Ez nem jelenti azt, hogy éhesen kell lefeküdnöd, sőt, ha 4 órával lefekvés előtt étkezel, az még segíthet is gyorsabban elaludni.

 

6. Közvetlenül lefekvés előtt forrón zuhanyozol.

 

Semmi sem hasonlítható egy gőzölgő forró zuhany pihentető érzéséhez, de ha közvetlenül lefekvés előtt veszel egyet, az megakadályozhatja, hogy jól aludj. Amikor a tested elkezd felkészülni a pihenésre, a maghőmérsékleted lecsökken. A késő esti forró zuhanyzás megemelheti a testhőmérsékletedet, és összezavarhatja a szervezetedet.

6 Gyakori Ok, Ami Miatt Nem Alszol Nyugodtan

Új Cikkek:

Szerkesztői Válogatásunk

Olvasnál még valami érdekeset? Szerkesztőségünk ezeket a cikkeket találta a leghasznosabbnak, legérdekesebbnek és a leginkább magával ragadónak ebben a hónapban!