6 Fogmosási Hiba, Ami Miatt Sosem Lesz Vakítóan Fehér Mosolyod:

A fogkefén több mint egymillió baktérium található, és bár a legtöbbjük ártalmatlan, néhányuk mégis károsíthatja a fogakat. Bár a napi fogmosás elengedhetetlen a fogak egészségének megőrzéséhez, néhány hiba, amit tudtodon kívül elkövethetsz, többet árthat, mint használ.

 

Ebben a cikkben inkább hétköznapi fogápolással kapcsolatos szokásokkal foglalkozunk, amelyeknél az ördög a részletekben rejlik. Ha a fogfehérítésről szeretnél többet megtudni, akkor ajánljuk figyelmedbe egy korábbi cikkünket, amelyben körbejártunk mindent amit a házi fogfehérítésről tudni kell.

 

Kiderítettük, hogy milyen gyakori hibákat kell elkerülnünk ahhoz, hogy fogaink csúcsformában maradjanak.

 

1. Fogmosás után kiöblíted a szádat.

 

Bár lehet, hogy megszoktad, hogy fogmosás után azonnal kiöblíted a szádat, ha így teszel, valójában kevésbé lesz hatékony a fogmosás. Mivel a víz felhígítja a fogkrémben lévő koncentrált fluoridot, megakadályozhatja, hogy annak minden előnyét kiaknázd. Ha megszokásból mégis úgy érzed, hogy ki kell öblítened a szádat, használjon fluoridos szájvizet, hogy zománcot megvédjed.

 

2. Nem mosod meg a nyelvedet.

 

Ha valaha rossz leheletet vettél észre, függetlenül attól, hogy milyen alaposan mosod a fogaidat, akkor érdemes elkezdened a nyelvedet is mosni. Az ízlelőbimbóid tökéletes környezetet biztosítanak a baktériumoknak a szaporodáshoz, és ha kihagyod a nyelved, az végül a leheleted kárára fog válni.

 

3. Túl sokat használsz fogselymet.

 

Bár a fogselyem a szájhigiéniai rutin alapvető része, és létfontosságú az ínyed számára, valójában túlzásba is viheted a használatát. Nincs szükség arra, hogy naponta egynél többször használj fogselymet, mivel a káros baktériumoknak 4-12 órára van szükségük ahhoz, hogy kifejlődjenek.

 

Míg a helyes fogselyemhasználat megelőzheti az ínybetegségeket, a helytelenül végzett fogselymezés éppen ellenkezőleg működhet, és akár ínykárosodáshoz is vezethet.

 

4. Folyton a régi fogkefédet használod.

 

Bár könnyű ragaszkodni a megszokott régi fogkefédhez, ha túl sokáig használod, az szuvasodáshoz vezethet és károsíthatja az ínyedet.

 

A sörték között mindig marad néhány ételmaradék, és ha folyamatosan ugyanazt a fogkefét használod, újra és újra kiteszed magad ugyanazoknak a baktériumoknak.

 

Ha pedig párás fürdőszobában tartod a fogkefét, akkor penészedni kezdhet, ezért ha fekete foltokat észlelsz a sörtéken, akkor érdemes azonnal lecserélni a fogkefét.

 

5. Nem váltogatod a fogkrémeidet.

 

Amikor végre találsz egy fogkrémet, ami csodákat művel a fogaiddal, logikusnak tűnhet, hogy csak azt használod. A szádban élő mikroorganizmusok azonban hozzászokhatnak egy adott fogkrémhez, így a fogmosás kevésbé lesz hatékony.

 

Jobb, ha 2-3 havonta váltogatod a fogkrémeket, sőt egyes fogorvosok azt javasolják, hogy reggel és este más-más típusú fogkrémet használj.

 

6. Rögtön evés után fogat mosol.

 

Bár a fogmosás étkezés után segíthet távol tartani a káros baktériumokat, ha közvetlenül étkezés után csinálod, az valójában gyengítheti a fogzománcot.

 

Ajánlott 30-60 percet várni evés után a fogmosással, hogy megőrizd fogaid egészségét.

6 Fogmosási Hiba, Ami Miatt Sosem Lesz Vakítóan Fehér Mosolyod

Új Cikkek:

Szerkesztői Válogatásunk

Olvasnál még valami érdekeset? Szerkesztőségünk ezeket a cikkeket találta a leghasznosabbnak, legérdekesebbnek és a leginkább magával ragadónak ebben a hónapban!