6 Árulkodó Jel, Hogy Kihasználnak Téged:

Ez a cikk különösen neked szól, ha egy született túlteljesítő vagy, és a munkahelyeden mindig a maximumot nyújtod, mert ez a második természeted.

 

Nemcsak azért, mert le akarod nyűgözni a főnöködet, hanem azért is, mert magas követelményeket támasztasz magaddal és a teljesítményeddel szemben. Bár ez pozitív tulajdonság, a hihetetlenül önmotiváltaknál fennáll a veszélye annak, hogy kihasználják őket.

 

Azok, akik nem olyan szorgalmasak vagy lelkesek, kihasználhatnak téged, hiszen tudják, hogy bármilyen projektet, határidőt vagy prezentációt eléd raknak, teljesíteni fogod.

 

Ha valaki folyamatosan kihasznál téged, akkor nem is adja meg neked azt a tiszteletet, ami járna és amivel tartozik neked. Ilyenkor lábtörlőjévé válsz az illetőnek, és az az elvárása, hogy mindig átgázolhat rajtad.

 

Ez a cikk főként a professzionális/munkahelyi jelenségekkel fog foglalkozni, viszont ha inkább a személyes kapcsolatok terén érdekelne a téma, akkor nézd meg a korábbi cikkünket, amelyben sorra vettünk 7 árulkodó jelet, amelyek arra utalnak, hogy semmibe vesznek téged.

 

Íme, egyértelmű jelei annak, hogy kihasználnak téged:

 

Sosem érzed magad elég jónak

 

Miután hetekig szorgalmasan dolgoztál a céged új projektjén, eljön a nagy nap, és minden simán megy, de annak ellenére, hogy mindent beleadtál és túlteljesítetted az elvárásokat, a főnököd nemhogy nem ismeri el a munkádat, de még negatív visszajelzéseket is ad.

 

Valószínűleg azon kapod magad, hogy vakarod a fejed, és azon gondolkodsz, hogy hol hibázhattál, ami rossz hír lehet az önbizalmadnak. Ha sosem érzed úgy, hogy megfelelnél az elvárásoknak, valószínűbb, hogy visszaszorulsz, ahelyett, hogy felemelkednél a karriered következő szintjére.

 

Ez a fajta felsővezetői hozzáállás jól szemlélteti a vezetőd megítélését rólad. Az emberi természetből fakad, hogy vágyunk az elismerésre, így a szóbeli dicséret visszatartása könnyű módja annak, hogy valakit irányítsunk. Ugyanez igaz arra is, ha az erőfeszítéseidre állandóan fanyalognak.

 

Amikor a főnököd felsorolja, mit csináltál rosszul – vagy egyáltalán nem mond semmit -, vegyél egy mély lélegzetet, és kérj visszajelzést. Milyen konkrét feladatokat csinálhattál volna jobban? Hogyan tudnál jobb lenni? Mit gondoltak – és miért?

 

Mindig segítesz másoknak

 

Valakinek segítségre van szüksége egy e-mail szerkesztésében? Te ott vagy. Egy másik személynek szüksége van rád, hogy átvedd azt a feladatot, amit valaki abbahagyott? Megoldod.

 

Bár ezt a segítőkész mentalitást nagyra értékelik, sokak számára az is könnyen előfordulhat, hogy természetesnek vesznek.

 

Az egy dolog, hogy kisegítünk egy munkatársat, aki szorult helyzetben van, de ha ez heti rendszerességűvé válik, akkor az egy jel, hogy kihasználnak bennünket. A legjobb módja a dolog kezelésének, ha közlöd, hogy elfoglalt vagy, és most nem tudsz segíteni.

 

A főnök soha nem vállalja a felelősséget, ellentétben a dicsőséggel

 

Amikor egy hiba bombaként robban – rád marad a kudarc terhe? Vagy amikor minden remekül megy – a te neved valahogy kimarad a nagy, céges bejelentő e-mailből?

 

Ha a vezetőd nem hajlandó felelősséget vállalni a rossz dolgokért, de mindig előáll a dicséretért, akkor hamar egy egészségtelen zsákutcában fogod magadat találni.

 

Lehet, hogy kulturális jelenségnek tűnik, de a felelősségvállalás hiánya nem csak rossz modor, hanem annak a jele is, hogy nem értékelnek.

 

Az a személy, aki kihasználja a helyzetet, általában soha nem vállal felelősséget semmiért a szavaiból, tetteiből és a későbbi eredményekből, ehelyett minden felelősséget a másik félre hárít.

 

Sokkal több munkát végzel, mint amennyiért fizetnek neked

 

Nem számít, milyen iparágban dolgozol, néha mindenkinek van létszámhiánya – akár szabadság miatt, akár azért, mert sokan új lehetőségekért vándorolnak el. Mivel megérted a vállalat szükségleteit, lehet, hogy előlépsz és többletmunkát vállalsz.

 

Bár ez egy üdvözlendő rövid távú megoldás, nem szabad hagynod, hogy ez természetessé váljon… ha csak nem kapsz cserébe fizetésemelést vagy más juttatást.

 

Ha a főnököd nem ismeri el az új, többletfeladatokat, akkor kihasznál, és érdemes lenne elbeszélgetned vele arról, hogyan lehetne kompenzálni az extra segítségét.

 

Mindig bocsánatot kérsz.

 

Egy szó, amely túlságosan is gyakran szerepel a legtöbb szakember (különösen a nők) gyakori szókincsében? “Sajnálom”. És az esetek 99 százalékában nincs okod bocsánatot kérni – csupán azt mutatod ki, mennyire ideges vagy bátortalan vagy a vezetőddel szemben.

 

Kísérletképpen vezess nyilvántartást arról, hányszor engeded el ezeket a szavakat naponta. Valószínűleg meg fogsz lepődni a számon!

 

Ha azon kapod magad, hogy mindig bocsánatot kérsz, különösen, ha csak azért teszed, hogy “fenntartsd a békét” – akkor ne lepődj meg, hogy nem tisztelnek téged. Ez növeli a bocsánatkérést adó fél stressz-szintjét, és tudat alatt növeli az elkötelezettségét is.

 

A megoldás? Ne kérj bocsánatot, hacsak nem szükséges. Ehelyett indokold meg vagy állj ki a döntéseid és a tetteid mellett, megmutatva a vezetődnek vagy a munkatársadnak, hogy van benned tartás, és nem félsz megvédeni a döntéseidet.

 

Az ötleteidet soha nem veszik komolyan

 

Számtalan órát töltesz ötleteléssel, és időt szánsz arra, hogy átgondolt, alapos javaslatokat tegyél, amikor a vezetőd kéri őket … de semmit sem vesznek komolyan. Ez nagyban ronthatja a saját véleményedet a munkádról és a csapathoz való hozzájárulásodról, és egyértelmű jele annak, hogy a főnököd kihasznál téged.

 

Ebben a szélsőséges, ismétlődő esetben talán az lehet az érdeked, hogy új munkahelyet keress, ahol az első naptól kezdve egy tiszteletteljes munkahelyi kapcsolatot alakíthatsz ki.

kihasznalnak-teged-pinterest

Új Cikkek:

Szerkesztői Válogatásunk

Olvasnál még valami érdekeset? Szerkesztőségünk ezeket a cikkeket találta a leghasznosabbnak, legérdekesebbnek és a leginkább magával ragadónak ebben a hónapban!