egeszseges_parkapcsolat

5 Tipp Egy Egészséges Párkapcsolat Kialakításához:

Minden romantikus kapcsolat átmegy hullámvölgyeken és hullámvölgyeken, és mindegyikhez munka, elkötelezettség és hajlandóság kell, hogy alkalmazkodjon és változzon a partnerével együtt. De akár most kezdődik a párkapcsolatod, akár már évek óta együtt vagytok, vannak lépések, amelyeket megtehetsz az egészséges kapcsolat kiépítése érdekében. Még akkor is, ha a múltban sok sikertelen párkapcsolatot éltél át, vagy korábban küzdöttél azért, hogy a jelenlegi kapcsolatodban újra fellobbanthassa a romantika tüzét, megtalálhatod a módját annak, hogy párkapcsolatban maradj, kiteljesedj, és tartósan élvezd a boldogságot.

 

 

Mitől lesz egészséges egy párkapcsolat?


Minden párkapcsolat egyedi, és az emberek sokféle okból jönnek össze. Az egészséges kapcsolatot részben az határozza meg, hogy közös célt tűztök ki magatok elé, hogy pontosan mit szeretnétek, milyen legyen a kapcsolatotok, és hová akarjátok eljuttatni. Ezt pedig csak úgy tudhatod meg, ha mélyen és őszintén beszélsz a partnereddel.

Vannak azonban olyan jellemzők is, amelyek a legtöbb egészséges kapcsolatban közösek. Ezeknek az alapelveknek az ismerete segíthet abban, hogy a kapcsolatotok értelmes, teljes és izgalmas maradjon, bármilyen célokért is dolgoztok, vagy bármilyen kihívásokkal is nézzetek szembe együtt.

Tartalmas érzelmi kapcsolatot tartotok fenn egymással. Mindketten éreztetitek a másikkal, hogy szeretik és érzelmileg kiteljesedtek. Különbség van a szeretve lenni és a szeretve érezni magad között. Amikor szeretve érzed magad, akkor úgy érzed, hogy a partnered elfogad és értékel, hogy valaki igazán megért téged. Egyes párkapcsolatok megrekednek a békés egymás mellett élésben, de anélkül, hogy a partnerek érzelmileg igazán kapcsolódnának egymáshoz. Bár a felszínen stabilnak tűnhet az unió, a folyamatos bevonódás és érzelmi kapcsolat hiánya csak arra szolgál, hogy távolságot növeljen két ember között.

Nem félsz a (tiszteletteljes) nézeteltérésektől. Egyes párok csendben megbeszélik a dolgokat, míg mások felemelik a hangjukat, és szenvedélyesen nem értenek egyet. Egy erős párkapcsolatban azonban az a kulcs, hogy ne féljünk a konfliktusoktól. Biztonságban kell érezned magad, hogy a megtorlástól való félelem nélkül kifejezheted azokat a dolgokat, amelyek zavarnak, és képesnek kell lenned a konfliktusok megoldására megalázás, lealacsonyítás vagy az igazadhoz való ragaszkodás nélkül.

Életben tartod a külső kapcsolatokat és érdeklődési köröket. A romantikus regények vagy filmek állításai ellenére egyetlen ember sem képes kielégíteni minden igényedet. Sőt, ha túl sokat vársz el a partneredtől, az egészségtelen nyomást gyakorolhat a párkapcsolatra. Ahhoz, hogy ösztönözze és gazdagítsa a romantikus kapcsolatát, fontos, hogy a kapcsolaton kívül is fenntartsa saját identitását, megőrizze a családjával és barátaival való kapcsolatokat, valamint a hobbiját és érdeklődési körét.

Nyíltan és őszintén kommunikálsz. A jó kommunikáció minden párkapcsolat kulcsfontosságú része. Ha mindkét fél tudja, mit akar a kapcsolattól, és nyugodtan kifejezi igényeit, félelmeit és vágyait, az növelheti a bizalmat és erősítheti a köztetek lévő köteléket.

 

 

Szerelembe esni vs. szerelemben maradni


A legtöbb ember számára a szerelembe esés általában úgy tűnik, hogy csak úgy megtörténik. A szerelemben maradás – vagy a “szerelembe esés” élményének megőrzése – elkötelezettséget és munkát igényel. Tekintettel azonban a jutalmára, megéri az erőfeszítést. Egy egészséges, biztonságos romantikus kapcsolat folyamatos támaszként és boldogságforrásként szolgálhat az életedben, jó és rossz időkben egyaránt, erősítve a jóléted minden aspektusát. Ha most lépéseket teszel a szerelembe esés élményének megőrzése vagy újraélesztése érdekében, olyan tartalmas párkapcsolatot építhetsz, amely tartós – akár egy életen át tart.

Sok pár csak akkor összpontosít a párkapcsolatára, amikor konkrét, elkerülhetetlen problémákat kell leküzdeniük. Amint a problémák megoldódnak, gyakran visszaváltanak a karrierjükre, a gyerekekre vagy más érdeklődési körükre. A romantikus kapcsolatok azonban folyamatos figyelmet és elkötelezettséget igényelnek ahhoz, hogy a szerelem virágozhasson. Mindaddig, amíg a romantikus kapcsolat egészsége fontos a számodra, az figyelmet és erőfeszítéseket igényel. És ha most azonosítasz és orvosolsz egy kis problémát a párkapcsolatodban, az gyakran segíthet megelőzni, hogy az később sokkal nagyobbá nőjön.

A következő tippek segíthetnek megőrizni a szerelembe esés élményét, és megőrizni a romantikus kapcsolat egészségét.

egeszseges_parkapcsolat_kialakitasa

 

Tipp 1: Töltsön minőségi időt szemtől szembe


Egymásra nézve és egymást hallgatva szerettek egymásba. Ha továbbra is ugyanolyan figyelmesen nézitek és hallgatjátok egymást, hosszú távon is fenntarthatjátok a szerelembe esés élményét. Valószínűleg kedves emlékeid vannak arról, amikor először randiztál a kedveseddel. Minden újnak és izgalmasnak tűnt, és valószínűleg órákat töltöttetek azzal, hogy csak beszélgettetek egymással, vagy új, izgalmas dolgokat találtatok ki, amelyeket kipróbálhattatok. Az idő múlásával azonban a munka, a család, az egyéb kötelezettségek és a saját magunkra szánt idő iránti igény megnehezítheti az együtt töltött idő megtalálását.

Sok pár úgy találja, hogy a korai randizáskori személyes kapcsolatot fokozatosan felváltják a sietős szöveges üzenetek, e-mailek és azonnali üzenetek. Bár a digitális kommunikáció bizonyos célokra nagyszerű, nem hat ugyanolyan pozitívan az agyra és az idegrendszerre, mint a személyes kommunikáció. Nagyszerű, ha elküldesz egy sms-t vagy hangüzenetet a partnerednek, hogy “szeretlek”, de ha ritkán nézel rájuk, vagy ritkán van időd leülni velük, akkor továbbra is úgy fogja érezni, hogy nem érted vagy nem értékeled őket. És még inkább eltávolodtok egymástól vagy elszakadtok egymástól mint pár. Az érzelmi jeleket, amelyekre mindkettőtöknek szüksége van ahhoz, hogy érezzétek, hogy szeretve vagytok, csak személyesen tudjátok átadni, ezért nem számít, mennyire elfoglalt az élet, fontos, hogy időt szakítsatok az együtt töltött időre.

Kötelezzék el magukat arra, hogy rendszeresen minőségi időt töltenek együtt. Nem számít, mennyire elfoglaltak, minden nap szánjanak néhány percet arra, hogy félretegyék az elektronikus eszközöket, ne gondoljanak más dolgokra, és valóban a partnerükre koncentráljanak, és kapcsolódjanak hozzá.

Találjatok valamit, amit szívesen csináltok együtt, legyen az egy közös hobbi, táncóra, napi séta vagy egy csésze kávé melletti üldögélés reggelente.

Próbáljatok ki valami újat együtt. Ha új dolgokat csináltok együtt, az szórakoztató módja lehet a kapcsolatteremtésnek és a dolgok érdekesen tartásának. Ez lehet olyan egyszerű, mint egy új étterem kipróbálása vagy egy kirándulás egy olyan helyre, ahol még sosem jártatok.

Koncentráljatok arra, hogy jól érezzétek magatokat együtt. A párok gyakran szórakoztatóbbak és játékosabbak a kapcsolat korai szakaszában. Ez a játékos hozzáállás azonban néha feledésbe merülhet, amikor az élet kihívásai az útjukba kerülnek, vagy régi sérelmek kezdenek felgyülemleni. A humorérzék megőrzése valójában segíthet átvészelni a nehéz időszakokat, csökkentheti a stresszt és könnyebben feldolgozhatja a problémákat. Gondolkodjon el azon, hogyan lepheti meg partnerét játékos módon, például ha virágot hoz haza, vagy váratlanul asztalt foglal a kedvenc éttermében. A háziállatokkal vagy kisgyerekekkel való játék szintén segíthet újra kapcsolatba lépni a játékos oldaladdal.

Tipp 2: Maradjon kapcsolatban a kommunikáció révén


A jó kommunikáció alapvető része az egészséges kapcsolatnak. Ha pozitív érzelmi kapcsolatot tapasztalsz a partnereddel, biztonságban és boldognak érzed magad. Ha az emberek már nem kommunikálnak jól, akkor a kapcsolatuk sem alakul jól, és a változás vagy a stressz időszakai igazán kihozhatják a kapcsolat megszakadását. Lehet, hogy leegyszerűsítően hangzik, de amíg kommunikáltok, általában bármilyen problémán is álltok szemben, meg tudtok birkózni vele.

 

Mondd el a partnerednek, mire van szükséged, ne hagyd, hogy találgasson.

Nem mindig könnyű beszélni arról, hogy mire van szükséged. Egyrészt sokan nem fordítunk elég időt arra, hogy átgondoljuk, mi az, ami igazán fontos számunkra egy kapcsolatban. És még ha tudod is, mire van szükséged, ha beszélsz róla, sebezhetőnek, zavarban vagy akár szégyenkezve is érezheted magad. De nézd meg a partnered szemszögéből. Vigaszt és megértést nyújtani annak, akit szeretsz, öröm, nem pedig teher.

Ha már egy ideje ismeritek egymást, feltételezheted, hogy a partnerednek elég jó elképzelése van arról, hogy mit gondolsz és mire van szükséged. A partnere azonban nem gondolatolvasó. Bár a partnerének lehet némi elképzelése, sokkal egészségesebb, ha közvetlenül fejezi ki az igényeit, hogy elkerülje a félreértéseket.

Lehet, hogy a partnere érez valamit, de lehet, hogy nem az, amire Önnek szüksége van. Ráadásul az emberek változnak, és az, amire például öt évvel ezelőtt szüksége volt és vágyott, ma már egészen más lehet. Ahelyett tehát, hogy hagyná, hogy a neheztelés, a félreértés vagy a düh növekedjen, amikor a partnere folyamatosan félreérti, szokja meg, hogy pontosan megmondja neki, mire van szüksége.

 

Figyelje meg partnere nonverbális jeleit

Kommunikációnk nagy részét az közvetíti, amit nem mondunk ki. A nonverbális jelzések, amelyek közé tartozik a szemkontaktus, a hangszín, a testtartás és az olyan gesztusok, mint az előrehajlás, a karok keresztbe vetése vagy valakinek a kezének megérintése, sokkal többet közölnek, mint a szavak.

Ha fel tudja venni partnere nem verbális jeleit vagy “testbeszédét”, akkor képes lesz megmondani, hogy mit érez valójában, és ennek megfelelően tud reagálni. Ahhoz, hogy egy kapcsolat jól működjön, mindenkinek meg kell értenie saját és partnere nonverbális jelzéseit. Lehet, hogy a partnere reakciói eltérnek az Önétől. Az egyik ember például egy stresszes nap után szeretetteljes kommunikációs módnak találhatja az ölelést – míg a másik talán csak egy közös sétát szeretne, vagy leülni és beszélgetni.

Az is fontos, hogy amit mondasz, az illeszkedjen a testbeszédedhez. Ha azt mondod, hogy “jól vagyok”, de összeszorítod a fogaidat és elfordítod a tekinteted, akkor a tested egyértelműen jelzi, hogy minden más, csak nem “jól” vagy.

Ha pozitív érzelmi jelzéseket tapasztalsz a partneredtől, akkor szeretve és boldognak érzed magad, és ha pozitív érzelmi jelzéseket küldesz, a partnered is ugyanezt érzi. Ha már nem érdeklődsz a saját vagy a partnered érzelmei iránt, akkor sérül a köztetek lévő kapcsolat, és a kommunikációs képességetek szenvedni fog, különösen stresszes időszakokban.

Legyen jó hallgatóság

Bár társadalmunkban nagy hangsúlyt fektetünk a beszédre, ha megtanulsz úgy hallgatni, hogy a másik ember úgy érezze, hogy értékelik és megértik, mélyebb, erősebb kapcsolatot építhetsz ki köztetek.

Nagy különbség van az ilyen módon történő meghallgatás és az egyszerű hallgatás között. Amikor igazán figyelsz – amikor elköteleződsz az elhangzottakkal -, akkor hallani fogod a partnered hangjának finom hangsúlyait, amelyek elárulják, hogy mit érez valójában, és milyen érzelmeket próbál közölni. Jó hallgatóságnak lenni nem jelenti azt, hogy egyet kell értened a partnereddel, vagy meg kell változtatnod a véleményedet. De segít megtalálni a közös nézőpontokat, amelyek segíthetnek a konfliktus megoldásában.

Tipp 3: Tartsa életben a fizikai intimitást


Az érintés az emberi lét alapvető része. A csecsemőkön végzett tanulmányok kimutatták, hogy a rendszeres, szeretetteljes érintkezés fontos az agy fejlődése szempontjából. És az előnyök nem érnek véget a gyermekkorban. A szeretetteljes érintkezés növeli a szervezet oxitocinszintjét, egy olyan hormont, amely befolyásolja a kötődést és a ragaszkodást.

Bár a szex gyakran egy elkötelezett kapcsolat sarokköve, nem szabad, hogy ez legyen a fizikai intimitás egyetlen módja. A gyakori, szeretetteljes érintés – kézenfogás, ölelés, csók – ugyanilyen fontos.

Természetesen fontos, hogy érzékenyek legyünk arra, hogy mit szeret a partnerünk. A nem kívánt érintések vagy a nem megfelelő közeledések a másik felet feszültté és visszahúzódóvá tehetik – pontosan azt, amit nem akarsz. Mint az egészséges kapcsolat oly sok más aspektusa, ez is azon múlhat, hogy mennyire jól kommunikálod igényeidet és szándékaidat a partnereddel.

Még ha sürgető munkaterhek vagy kisgyermekek miatt kell is aggódnia, akkor is segíthet a testi intimitás életben tartásában, ha rendszeresen szakít némi időt a párjára, akár egy randevú formájában, akár egyszerűen a nap végén egy órát, amikor leülhetnek és beszélgethetnek vagy kézenfogva tarthatják egymást.

Tipp 4: Tanulj meg adni és venni a kapcsolatodban

Ha azt várod, hogy a kapcsolatodban 100%-ban azt kapd, amit akarsz, akkor csalódást okozol magadnak. Az egészséges kapcsolatok kompromisszumokra épülnek. Azonban mindkét fél részéről munkát igényel, hogy észerű cserét tudjon biztosítani.

 

Ismerje fel, hogy mi fontos a partnere számára.

 

Ha tudja, mi az, ami valóban fontos a partnere számára, az nagyban hozzájárulhat a jóindulat és a kompromisszumkész légkör kialakításához. A másik oldalon az is fontos, hogy a partnere felismerje az igényeit, és hogy Ön világosan megfogalmazza azokat. Ha folyamatosan másoknak adsz a saját igényeid rovására, az csak neheztelést és haragot szül.

 

Ne a “győzelem” legyen a célod

 

Ha azzal a hozzáállással közelítesz a partneredhez, hogy a dolgoknak úgy kell lennie, ahogy te akarod, különben nehéz lesz kompromisszumot kötni. Néha ez a hozzáállás abból ered, hogy fiatalabb korában nem teljesültek az igényei, vagy a kapcsolatban évek óta felgyülemlett neheztelés eléri a forráspontot. Az rendben van, ha valamiről határozott meggyőződéseid vannak, de a partnered is megérdemli, hogy meghallgassák. Legyen tisztelettel a másik személy és az ő álláspontja iránt.

 

Tanulja meg, hogyan oldja meg tisztelettel a konfliktusokat

 

A konfliktus minden kapcsolatban elkerülhetetlen, de ahhoz, hogy egy kapcsolat erős maradjon, mindkét félnek éreznie kell, hogy meghallgatták. A cél nem a győzelem, hanem a kapcsolat fenntartása és erősítése.

 

Győződjön meg róla, hogy a határokat nem átlépve kezelitek a konfliktust. Tartsa a hangsúlyt az adott problémára, és tisztelje a másik személyt. Ne kezdjen vitába olyan dolgokon, amelyeken nem lehet változtatni.

 

Ne támadj valakit közvetlenül, hanem használd az “én” kijelentéseket, hogy közöld, hogyan érzel. Például ahelyett, hogy azt mondanád, hogy “Rosszul érzem magam miattad”, próbáld ki, hogy “Rosszul érzem magam, amikor ezt csinálod”.

 

Ne rántsd bele a régi vitákat. Ahelyett, hogy a múltbeli konfliktusokat vagy sérelmeket keresné, és hibáztatná őket, inkább arra összpontosítson, hogy mit tehet itt és most a probléma megoldása érdekében.

 

Legyen hajlandó megbocsátani. A konfliktus megoldása lehetetlen, ha nem akarsz vagy nem tudsz megbocsátani másoknak.

Ha elszabadulnak az indulatok, tartson szünetet. Szánjon néhány percet a stressz levezetésére és a megnyugvásra, mielőtt olyasmit mond vagy tesz, amit később megbánna. Mindig emlékezz arra, hogy azzal vitatkozol, akit szeretsz.

Tudja, mikor kell elengedni valamit. Ha nem tudtok megegyezni, egyezzetek meg abban, hogy nem értetek egyet. Egy vita fenntartásához két emberre van szükség. Ha egy konfliktus nem vezet sehova, dönthet úgy, hogy elszakad és továbblép.

5. tipp: Készüljön fel a hullámvölgyekre és a hullámvölgyekre.


Fontos felismerni, hogy minden kapcsolatban vannak hullámvölgyek és hullámvölgyek. Nem fogtok mindig ugyanazon az oldalon állni. Előfordulhat, hogy az egyik partner olyan problémával küzd, ami megterheli, például egy közeli családtag halála. Más események, például a munkahely elvesztése vagy súlyos egészségügyi problémák mindkét partnerre hatással lehetnek, és megnehezíthetik az egymáshoz való viszonyt. Lehet, hogy eltérő elképzeléseik vannak a pénzügyek kezeléséről vagy a gyermeknevelésről.

A különböző emberek különbözőképpen kezelik a stresszt, és a félreértések gyorsan frusztrációba és haragba torkollhatnak.

Ne a partnerén vezesse le a problémáit. Az élet okozta stresszek szűkszavúvá tehetnek bennünket. Ha sok stresszel kell megbirkóznod, könnyebbnek tűnhet, ha a partnereden vezeted le a levegőt, és még biztonságosabbnak is érezheted, ha ráförmedsz. Az ilyen veszekedés kezdetben talán feloldásnak tűnhet, de lassan megmérgezi a kapcsolatotokat. Keressen más, egészségesebb módokat a stressz, a düh és a frusztráció kezelésére.

Ha megpróbálod erőltetni a megoldást, az még több problémát okozhat. Minden ember a maga módján dolgozza fel a problémákat és kérdéseket. Ne feledje, hogy egy csapat vagytok. Ha továbbra is együtt haladnak előre, az átsegítheti Önöket a nehezebb időszakokon.

Tekintsetek vissza a kapcsolatotok korai szakaszára. Osszátok meg azokat a pillanatokat, amelyek összehoztak titeket, vizsgáljátok meg azt a pontot, amikor elkezdtetek eltávolodni egymástól, és oldjátok meg, hogyan tudtok együtt dolgozni azon, hogy újra felélesszétek a szerelembe esés élményét.

Legyetek nyitottak a változásra. A változás elkerülhetetlen az életben, és meg fog történni, akár együtt haladsz vele, akár küzdesz ellene. A rugalmasság elengedhetetlen ahhoz, hogy alkalmazkodni tudjatok a változásokhoz, amelyek minden kapcsolatban mindig bekövetkeznek, és ez lehetővé teszi, hogy együtt fejlődjetek a jó és a rossz időkben egyaránt.

Ha külső segítségre van szükségetek a kapcsolatotokhoz, forduljatok közösen. Néha a párkapcsolati problémák túl bonyolultnak vagy túlterhelőnek tűnhetnek ahhoz, hogy párként kezeljétek őket. A párterápia vagy a közös beszélgetés egy megbízható baráttal vagy vallási személyiséggel segíthet.

Új Cikkek:

Szerkesztői Válogatásunk

Olvasnál még valami érdekeset? Szerkesztőségünk ezeket a cikkeket találta a leghasznosabbnak, legérdekesebbnek és a leginkább magával ragadónak ebben a hónapban!