5 Otthoni Módszer, Amivel Megakadályozhatod A Fogkő Kialakulását:

A fogkő (más néven lerakodás) akkor keletkezik a fogakon, amikor a lepedék felhalmozódik, és elkezd meszesedni. A fogkő nem csak kellemetlenül néz ki, de hosszú távon komoly károkat okozhat a fogakban és az ínyben.

 

A lepedék és a fogkő felhalmozódásának eltávolítására a legjobb módszer a napi kétszeri fogmosás fluoridos fogkrémmel. A napi fogselyem és fertőtlenítő hatású szájvíz használata segít távol tartani a baktériumokat a nehezen hozzáférhető területeken. Az olyan természetes gyógymódok, mint a szódabikarbónával való fogmosás vagy az ecettel és vízzel való gargalizálás szintén segíthetnek.

 

Ebben a cikkben bemutatunk 5 otthoni módszert, amivel megelőzheted a fogkő kialakulását, vagy eltávolíthatod azt még a nagyon korai fázisában fogorvos beavatkozása nélkül.

 

Ha már kialakult a fogkő, akkor viszont van néhány rendkívül fontos információ amit tudnod kell a fogkő házi eltávolításával kapcsolatban. Fontos, hogy ne kíséreld meg a fogkő otthoni eltávolítását egymagad!

 

5 szabály a helyes fogtisztításhoz és a fogkő kialakulásának megelőzéséhez:

 

A legfontosabb dolog, amit a szájüreged egészségéért tehetsz, hogy naponta kétszer megtisztítod a fogaidat, és rendszeresen felkeresed a fogorvosodat. Ha nem tudsz fogorvoshoz járni, vagy ha két találkozó között szeretnéd fogaidat a legjobb állapotban tartani, az alábbi tippek segítségével fogaid csillogóan tiszták lesznek.

 

1. Alaposan tisztítsd meg fogaidat elektromos fogkefével

 

Válassz olyan elektromos fogkefét, amelynek kis körkeféje van, így könnyedén megtisztíthatsz minden egyes fogat külön-külön, és elérheted a fogközöket is.

 

Egy 2015-ös tanulmány szerint, bár a kézi és az elektromos fogkefék egyaránt képesek eltávolítani a lepedéket, az elektromos fogkefék, különösen az ellenforgó és az oszcilláló-forgó kefék használata előnyös lehet az ínyvérzés vagy a gyulladás szintjének csökkentésében.

 

2. Használj fluoridos fogkrémet

 

A fluorid segít megelőzni a fogszuvasodást azáltal, hogy erősíti a fogzománcot a savakkal szemben, amelyek a fogakat szuvasíthatják. A fluorid egy természetesen előforduló ásványi anyag, amelyről számos tanulmányban bebizonyosodott, hogy hatékonyan fékezi a fogszuvasodást.

 

A fogkrémek különböző mennyiségű fluoridot tartalmazhatnak; a felnőtteknek és a három évnél idősebb gyermekeknek 1350-1500 ppm fluoridot tartalmazó fogkrémet kell használniuk. Gyermekek esetében kifejezetten az ő koruknak gyártott fogkrémet használj, hogy biztosítsd a megfelelő fluoridszintet. Ha nem vagy biztos abban, hogy melyik fogkrém a legjobb az akkor beszélj a fogorvosoddal.

 

3. Legalább két percig (ideális esetben három percig!) moss fogat.

 

A kétperces fogmosás jól ismert tanács, de azt tudtad-e, hogy sokan jellemzően csak 45 másodpercig mosnak fogat? Az eltávolított lepedék mennyisége a fogmosási idővel nő. Egy tanulmány szerint a három percig tartó fogmosás 55%-kal több lepedéket távolított el, mint a 30 másodperces fogmosás.

 

4. Használjon rendszeresen fogselymet és fogközti kefét.

 

Számos tanulmány megállapította, hogy “a fogselyemmel és fogmosással kombinált fogmosás jelentősen jobban csökkentette az enyhe ínybetegségeket, vagyis az ínygyulladást, mint a fogmosás önmagában”.

 

A legtöbb ember tudja, hogy a fogselyem segít megtisztítani a fogak közötti nehezebben elérhető helyeket, de a fogközti kefék egy lépéssel tovább viszik a tisztítást. A fogközti kefék úgy néznek ki, mint apró szempillaspirálkefék, és a fogak és az íny közötti gyengéd tisztításra szolgálnak.

 

5. Használj rendszeresen antibakteriális szájvizet

 

Az antibakteriális szájvíznek számos előnye van: felfrissítheti a leheletet, csökkentheti a lepedékképződést, fellazíthatja a makacs ételmaradékokat, és csökkentheti a szuvasodás kockázatát. A szájvíz használata közvetlenül fogmosás után eltávolíthatja a fogakból a jótékony fluoridot, ezért napközben, például uzsonna vagy ebéd után használd a szájad felfrissítésére.

5 Otthoni Módszer, Amivel Megakadályozhatod A Fogkő Kialakulását

Új Cikkek:

Szerkesztői Válogatásunk

Olvasnál még valami érdekeset? Szerkesztőségünk ezeket a cikkeket találta a leghasznosabbnak, legérdekesebbnek és a leginkább magával ragadónak ebben a hónapban!