5 Ok, Amiért Az Alvás A Legfontosabb Elem Bármilyen Fogyókúra Során:

Az, hogy mennyit alszik, ugyanolyan fontos lehet, mint a testmozgás és az étkezés. Ha nem kapja meg a szervezetének szükséges alvást, az agya máshol keresi az energiát, például a magas kalóriatartalmú ételekben és a cukorban. Az étvágyat 2 hormon szabályozza, az egyiket éhséghormonnak (ghrelin), a másikat teltséghormonnak (leptin) nevezik. Ez a 2 hormon azért létezik, hogy kiegyensúlyozza az étvágyadat, de az alváshiány kiegyensúlyozatlanná tudja tenni őket, aminek hátrányait talán már mindenki ki tudja találni.

Itt van még néhány ok, amiért fontos az alvás a zsírégetéshez


1. Az alváshiány növelheti az étvágyat és javíthatja az elhízás esélyét.

A hormonok fontos szerepet játszanak az étvágy és az alvás szabályozásában, ezért ha kevesebbet alszol, akkor a hormonjaidat is megbontod. Ez pedig arra késztethet, hogy magas kalóriatartalmú ételeket kívánj, még akkor is, ha csak 1 órája ettél valamit.

Mit kell tenned?

  • Aludj sötét szobában – ha fénynek vagy kitéve, nagyobb az esélye, hogy nehezebben fogsz elaludni és aludni maradni, és nagyobb az elhízás kockázata.
  • Nyugodjon meg, ne stresszeljen túl sokat – ez rossz alváshoz és súlygyarapodáshoz vezethet.
  • Feküdjön korán ágyba – ha későn fekszik le, több kalóriát visz be.


2. A korai alvás megelőzi a késő esti nassolást.

A késő esti nassolások fogyasztása arra készteti az anyagcserénket, hogy akkor is működjön, amikor pihennie kellene, ami azt eredményezi, hogy a bevitt kalóriát zsírként raktározzuk el. Az is lehet, hogy ez nem segít nekünk abban, hogy jól aludjunk. Az alacsony kalóriatartalmú nassolnivaló fogyasztása azonban nem biztos, hogy árt.

Mit tegyünk?

  • Vacsorázzunk 2 órával lefekvés előtt.
  • Együnk eleget a nap folyamán, hogy blokkoljuk az éjszakai sóvárgást.
  • Ha vacsora után valóban éhesnek érzi magát, ne egyen cukros ételeket. Ehelyett kapjon be egy kis gyümölcsöt, zsírszegény joghurtot vagy sárgarépát.


3. Az alvás fokozhatja a fizikai aktivitást.

Ahhoz, hogy energiát nyerj a testmozgáshoz, teljesen kipihentnek kell lenned, és amikor kipihent vagy, a szervezetedben termelődik a növekedési hormon, amely a testben lévő izmokat növesztésre készteti. A növekedési hormon általában alvás közben aktiválódik, és ha nem alszol eleget, akkor ez elnyomja, így kisebb az esélye a zsírégetésnek.

Az is elég veszélyes, ha fáradtan edzünk, különösen, ha súlyokat emelünk. Sérülés esetén a növekedési hormon segít felgyorsítani a gyógyulási folyamatot, ezért fontos, hogy teljesen kipihentek legyünk.

4. Az alvás csökkentheti a cukor iránti vágyat.

Talán nem meglepő, ha egy hosszú munkanap után éhes vagy az édességre. A kialvatlanság és az étvágytalanság valójában barátok, aminek az az oka, hogy az alváshiány hozzájárul az étvágyat szabályozó hormonok egyensúlyának felborulásához, ami súlygyarapodást okoz.

Mit tegyünk?

  • Aludj az energiáért, ahelyett, hogy cukrot eszel az energiáért.
  • Adj hozzá 1 órát a szokásos alvási időbeosztásodhoz, mivel ez segíthet abban, hogy egészségesebb ételválasztásokat hozzál.


5. A hosszabb alvás segíthet elkerülni a súlynövekedést

A rövid ideig tartó alvás, például éjszakánként 6-7 óra, összefügg a súlygyarapodással. Pontosabban azt eredményezheti, hogy szélesebb lesz a derekad és több lesz a hasi zsír. Ez nemcsak a felnőtteknél fordul elő, hanem a gyerekeknél is, különösen a középső gyermekkorban (6-8 éves korban).

Mit kell tenni?

  • Aludjon 7-9 órát minden éjszaka.

 

5 Ok, Amiért Az Alvás A Legfontosabb Elem Bármilyen Fogyókúra Során

Új Cikkek:

Szerkesztői Válogatásunk

Olvasnál még valami érdekeset? Szerkesztőségünk ezeket a cikkeket találta a leghasznosabbnak, legérdekesebbnek és a leginkább magával ragadónak ebben a hónapban!