5 Nagyon Káros Dolog, Ami A Testünkkel Történik, Amikor Kiabálunk:

Egy 2018-ban készült felmérés szerint a résztvevők 22%-a számolt be arról, hogy dühösnek, 39%-a pedig rendkívül aggodalmasnak érezte magát. És bár a harag egy olyan lelkiállapot, amely szükséges a túlélésünkhöz, gyakran kicsúszik a kezünkből, amikor a stressz-szintünk megnő. Ennek pedig számos fizikai tünete lehet, amelyeket ritkán veszünk észre, amíg eléggé előrehaladott állapotba nem kerülnek.

 

Ez az 5 rendkívül káros dolog történik a testeddel, amikor a harag átveszi az irányítást:

 

1. Megemelkedik a szívverésed és a vérnyomásod.

 

Talán már észrevetted, hogy minden alkalommal, amikor felemeled a hangodat és heves vitába keveredsz, a szívverésed megemelkedik. Ez azt jelenti, hogy a vérnyomásod is megemelkedik, és ezért tűnsz zaklatottnak, piros az arcod és az ereid kiugranak a bőrödből. A légzésed is nehezebb és gyorsabb, ami az oxigént és a tápanyagokat szállítja a főbb szerveidhez. Bizonyos esetekben azt is észreveheted, hogy a kezeid és a lábaid hidegebbek a szokásosnál.

 

2. Az immunrendszeredet is negatívan érinti.

 

Kutatók megállapították, hogy még egy múltbéli heves vita felidézése is csökkenti az immunvédekezésedet 6 órán keresztül. És ez különösen igaz azokra az emberekre, akik általában nyugodtak, és a harag ritkán fordul elő náluk. Azok az emberek, akik nagyon könnyen dühbe gurulnak, észrevehetik, hogy gyakrabban betegszenek meg, immunrendszerük gyengébb. Ez a fokozott szorongásukkal együtt nagy veszélynek teszi ki az egészségüket anélkül, hogy észrevennék, amíg nem késő.

 

3. A harag számos egészségügyi problémát okoz.

 

Amikor dühösek vagyunk, a stressz által felszabaduló kémiai anyagok elárasztják az agyunkat és a testünket, és folyamatosan változtatják az anyagcserénket. Ezért van az, hogy a kezeletlen dühproblémákkal küzdő emberek fejfájástól, szorongástól, álmatlanságtól, sőt, még emésztési problémáktól is szenvedhetnek. A bőrbetegségek, mint például az ekcéma, szintén megjelenhetnek a szélsőséges harag idején. Ennek következtében ezek az emberek nagy veszélynek vannak kitéve a sztrók vagy a szívroham elszenvedése szempontjából.

 

4. A memóriánk is sérülhet.

 

Azt mindenki tudja, hogy a fizikai fejsérülések, például az olyanok, mint amilyeneket sportolás közben lehet átélni, befolyásolják az emberek emlékezetét, viszont azt már nem sokan tudják, hogy az egyre stresszesebbé váló helyzetek is hasonló hatást gyakorolnak az emlékezőképességünkre. Ilyen például egy dühös szóbeli beszélgetés valakivel, ahol mindketten durva szavakat váltotok. Miután a veszekedés véget ér, előfordulhat, hogy egyikőtök vagy mindkettőtök másképp emlékszik dolgokra, vagy teljesen elfelejtett bizonyos dolgokat.

 

5. A kiabálás krónikus fájdalmat okozhat.

 

A kiabálás nem csak annak árt, aki teszi, hanem annak is, aki kapja, és a károk már egészen fiatal korban elkezdődhetnek. A gyerekekkel való kiabálás többféleképpen is árthat nekik.

 

A viselkedési problémáik súlyosbodhatnak. Egyes kutatások szerint azok a szülők, akik sokat kiabáltak a 13 éves gyerekeikkel, még rosszabb viselkedést észleltek a következő évben. Megváltozik az agyuk fejlődése. Úgy tűnik, hogy azoknál az embereknél, akikkel gyermekkorukban sokat kiabáltak, más az agy szerkezete a hangokat és a nyelvet feldolgozó részekben. Krónikus fájdalomtól szenvedhetnek. Néhány olyan probléma, amely egész életük hátralévő részében követheti őket, a hát- és nyakfájás, a fejfájás, sőt az ízületi gyulladás is.

 

A kiabálással nem lehet vitát nyerni.

 

A kutatások azt mutatják, hogy azért kiabálunk vita közben, mert túlságosan bízunk abban, hogy igazunk van, de abban nem, hogy meghallgatnak minket. Az emberek azonban ritkán nyernek vitát azzal, hogy kiabálnak, félbeszakítanak, és a másik fél állításait méltatlannak tekintik. Figyelmesen meg kell hallgatniuk, meg kell érteniük egymás álláspontját, és a nézetkülönbségekre kell építeniük. Az érvelés és a nyugalom megőrzése az egyetlen módja annak, hogy az álláspontunkat láthatóvá és érthetővé tegyük, és végül meggyőzzük a másik felet.

 

Hogyan szoktasd rá magad a kiabálás elhagyására

 

Vannak bizonyos lépések, amelyek segíthetnek abban, hogy kordában tartsa a dühét, és kirohanások nélkül, egészségesen vegyen részt egy beszélgetésben:

 

  • Gondolkozz, mielőtt megszólalsz. Megeshet, hogy valami bántó és gonosz dolgot mondasz, amit később megbánsz. De a kár már megtörtént, és a másik személy nem biztos, hogy megbocsátó lesz.
  • Frusztrációdnak akkor adj hangot, ha már lenyugodtál. Így sikerül egészséges és észerű módon kifejezned, hogy mi bosszant egészen pontosan. Így sokkal nagyobb az esélye annak, hogy a másik személy tisztelni és meghallgatni fog téged.
  • Tarts egy kis szünetet, hogy lehetséges megoldásokat találj. Ha úgy érzed, hogy túlterhelt vagy, ne hagyd, hogy ez a lelkiállapot megfojtson, hanem inkább tarts egy kis szünetet. Ez alatt az idő alatt próbálj meg racionálisan gondolkodni és megoldást találni bármilyen problémádra. Mindent meg lehet oldani, amíg csak a fejedbe veszed.
  • Ne tarts haragot. Ha megbocsátasz az embereknek, megszabadulhatsz minden haragtól és stressztől, amit egy velük töltött rossz pillanat kínált neked. Ne feledd, hogy mindenki mond és tesz olyan dolgokat, amiket nem mindig gondolnak komolyan, és bocsánatot kérnek.
  • Próbáld meg humorosabban szemlélni a dolgokat. A humor nem szarkazmust jelent, és óvatosan kell eljárnod egy vita során, nehogy összekeverd a kettőt. A stresszes helyzetek humorral való szembeállítása segít tompítani a haragodat, és hatékonyabban megközelíteni az életedben felmerülő problémákat.
  • Gyakorolj relaxációs technikákat. A mély légzés, a nyugtató zene hallgatása és a nyugtató szavak ismételgetése tompíthatja a dühöt, amikor az megjelenik. Ezeket végezheted, miközben nyugodt állapotban vagy otthon, vagy amikor valami stresszes dolog jelenik meg a tányérodon.
  • Ne félj segítséget kérni. Ha úgy látod, hogy semmi sem segít, és egyedül nem tudsz uralkodni magadon, akkor fordulj szakemberhez. Természetesen neked is bele kell fektetned a munkát, de a szakértő a lehető legjobban el fog vezetni a célod eléréséhez.

 

Ismersz sikeres módszereket a haragtól való megszabadulásra? Volt már dolgod olyan emberrel, aki nem tudta kontrollálni a viselkedését, és ennek következtében egészségügyi problémái lettek?

5 Nagyon Káros Dolog, Ami A Testünkkel Történik, Amikor Kiabálunk

Új Cikkek:

Szerkesztői Válogatásunk

Olvasnál még valami érdekeset? Szerkesztőségünk ezeket a cikkeket találta a leghasznosabbnak, legérdekesebbnek és a leginkább magával ragadónak ebben a hónapban!