5 Mindennapi Dolog, Amire Nem Mindennapi Megoldást Is Lehet Adni:

A különféle szokások mindig érdemes témákat hoznak fel: hogyan lehet leszokni a rossz szokásokról, hogyan lehet újakat és jókat kialakítani, hogyan lehet nyomon követni őket, és miért fontos mindez. A leggyakoribb említések között szerepel az edzés, és a táplálkozás.

 

Elkezdtünk a kisebb szokások iránt érdeklődni, amelyekről az emberek nem beszélnek olyan gyakran. Hogyan osztod be az alvásodat? Mennyire vagy türelmetlen a kávéval kapcsolatban?

 

Íme néhány hétköznapi szokás, amit érdemes lenne átgondolnod.

 

1. Dezodor használata napközben

 

A dezodor a barátunk. Megóv bennünket a kínos helyzetek egy különleges fajtájától. De tudtad, hogy éjszaka is érdemes lenne használnunk?

 

A hagyományos dezodorok valójában nem segítenek az izzadáson, csak egy kicsit elfedik a szagot. Ezzel szemben az izzadásgátló dezodorok átmenetileg elzárják a verejtékmirigyeket, így kevésbé izzadunk intenzíven. Az izzadásgátlók hatóanyagai éjszaka nagyobb eséllyel jutnak be a mirigyekbe.

 

2. Kávé reggel az első dolog

 

Nem fogunk prédikálni arról, hogy mondj le a reggeli csésze kávéról. Nem véletlenül léteznek azok a bögrék, amelyeken az áll, hogy “akkor kezdek el dolgozni, amikor a kávém is”. De érdemes elhalasztanod, amíg a természetes ébresztőd, a kortizol le nem nyugszik.

 

A legtöbb embernél a kortizolszint reggel magasabb (az éjszakai dolgozóknál ez fordítva van). Amikor a kortizolt koffeinnel helyettesítjük, megtanítjuk a szervezetünket arra, hogy függővé váljon egy külső tényezőtől, és megváltoztatjuk a természetes ciklusát. Ennek elkerülése érdekében várjon 20-30 percet ébredés után, mielőtt lefőz egy csészével.

 

3. Az utazópárnák használata csak párnaként

 

Itt van valami kicsit könnyedebb: egy okos trükk. Van utazópárnád? Van néhány tárgyad, ami úgy tűnik, sosem fér be a kézipoggyászodba, de nagyon nem akarsz fizetni a feladott poggyászért?

 

Nyissa ki az utazópárnáját, és vegye ki a tölteléket. Cserélje ki kisebb tárgyakra, például extra ingekre, alsóneműkre, kisebb törölközőkre, zoknikra, törlőkendőkre stb. Játsszon egy kis Tetrist, hogy minden szépen, kényelmesen és biztonságosan elférjen. Cipzározza vissza a párnát, és voilá! Extra tárolóhelyet kapsz, és megtartod a kényelmet! Attól függően, hogy mennyi cuccot pakolsz be, még azt is szabályozhatod, hogy mennyire legyen puha vagy kemény a párnád.

 

4. Edzés

 

Az edzés nagyszerű dolog az egészségünk és az általános hangulatunk szempontjából, de azok számára, akik sok időt töltenek ülve, az edzőterem nem megoldás. A kutatások azt mutatják, hogy még az intenzív és/vagy hosszabb edzések sem ellensúlyozzák az ülő életmód negatív következményeit.

 

Ehelyett inkább a rövidebb, de gyakoribb testmozgást kell választanunk. Félóránként vagy óránként álljunk fel és sétáljunk egy kicsit. Menjünk egy pohár vízért, nyissunk ablakot, majd egy óra múlva csukjuk be stb. A lényeg az, hogy csökkentsük az egyes “ücsörgések” hosszát, és tartsuk fenn a mozgás egyenletes szintjét a nap folyamán.

 

5. Egyszerre 8 órát aludni

 

Sokan nem tartjuk be az ajánlott 8 órás alvást éjszakánként. Egyszerűen túl elfoglalt vagy? Vagy egyszerűen csak természetellenesnek érzed? Ha rendszeresen felébredsz az éjszaka közepén, és egy órán keresztül valami mást szeretnél csinálni, majd visszaaludni, akkor jó hírünk van – ez a helyes út!

 

Úgy tűnik, a 8 órás alvás viszonylag új dolog. Az emberek természetüknél fogva hajlamosak fázisokban aludni, nagyjából 4 óránként, a kettő között egy óra szünettel. Ha természetes módon felébredsz éjszaka, az nem álmatlanság. Ezt bifázisos alvásnak nevezik, és ez természetesebb, mint a monofázisos alvás. Használd ki az éjszakai ébrenlétet arra, hogy elvégezz egy feladatot, beszélj a pároddal, meditálj, nyújtózz, bármi másra. Ezután lépj be a második alvásfélébe, és ébredj fel felfrissülve és megfelelően energizálva.

5 Mindennapi Dolog, Amire Nem Mindennapi Megoldást Is Lehet Adni

Új Cikkek:

Szerkesztői Válogatásunk

Olvasnál még valami érdekeset? Szerkesztőségünk ezeket a cikkeket találta a leghasznosabbnak, legérdekesebbnek és a leginkább magával ragadónak ebben a hónapban!