5 Lépés, Amivel Kijátszhatod Az Agyadat, Hogy Kreatívabb Legyél:

Szinte minden nagyszerű ötletben közös, hogy kialakulásuk hasonló kreatív folyamatot követ, és ez a cikk elmagyarázza, hogyan működik ez a folyamat.

 

Ennek megértése azért fontos, mert a kreatív gondolkodás az egyik leghasznosabb készség, amellyel rendelkezhetsz. Szinte minden probléma, amellyel a munkában és az életben szembesülsz, hasznát veheted az innovatív megoldásoknak, az oldalirányú gondolkodásnak és a kreatív ötleteknek.

 

Bárki megtanulhat kreatívnak lenni az alábbi öt lépés segítségével. Ez nem jelenti azt, hogy kreatívnak lenni könnyű. A kreatív zsenialitás felfedezése bátorságot és rengeteg gyakorlatot igényel. Ez az ötlépéses megközelítés azonban segíthet demisztifikálni a kreatív folyamatot, és megvilágítani az innovatívabb gondolkodáshoz vezető utat.

 

Hogy elmagyarázzam, hogyan működik ez a folyamat, hadd meséljek el egy rövid történetet.

 

Egy kreatív megoldást igénylő probléma

 

Az 1870-es években az újságok és a nyomdák egy nagyon konkrét és nagyon költséges problémával szembesültek. A fényképezés akkoriban új és izgalmas médium volt. Az olvasók több képet akartak látni, de senki sem tudta kitalálni, hogyan lehetne gyorsan és olcsón képeket nyomtatni.

 

Ha például egy újság az 1870-es években képet akart nyomtatni, akkor egy vésőt kellett megbízniuk, hogy kézzel vésse a fénykép másolatát egy acéllemezre. Ezeket a lemezeket arra használták, hogy a képet a lapra nyomják, de gyakran már néhány használat után eltörtek. A fotómetszésnek ez a folyamata, el lehet képzelni, rendkívül időigényes és költséges volt.

 

Az embert, aki feltalálta a megoldást erre a problémára, Frederic Eugene Ivesnek hívták. A fotográfia területén úttörőnek számított, és pályafutása végére több mint 70 szabadalommal rendelkezett. Kreativitásának és innovációjának története, amelyet most megosztok, hasznos esettanulmány a kreatív folyamat 5 kulcsfontosságú lépésének megértéséhez.

 

Egy villanásnyi felismerés

 

Ives a New York állambeli Ithacában nyomdász tanoncként kezdte pályafutását. Miután két évig tanulta a nyomtatási folyamat minden csínját-bínját, a közeli Cornell Egyetem fotólaboratóriumának vezetését kezdte el. Az évtized hátralévő részét azzal töltötte, hogy új fotográfiai technikákkal kísérletezett, és megismerkedett a fényképezőgépekkel, a nyomtatókkal és az optikával.

 

1881-ben Ivesnek megvillant a jobb nyomtatási technikával kapcsolatos felismerése. “Miközben Ithacában működtettem a fotostereotípiás eljárásomat, tanulmányoztam a féltónusos eljárás problémáját” – mondta Ives. “Egyik este a probléma feletti agyrémületben feküdtem le, és amint reggel felébredtem, láttam magam előtt, látszólag a mennyezetre vetítve, a teljesen kidolgozott eljárást és a működő berendezést”.

 

Az alkotói folyamat 5 szakasza

 

1940-ben egy James Webb Young nevű reklámszakember rövid útmutatót adott ki Az Ötlet Gyártási Technika címmel. Ebben az útmutatóban egy egyszerű, de mélyreható kijelentést tett a kreatív ötletek generálásáról.

 

Young szerint az innovatív ötletek akkor jönnek létre, amikor régi elemek új kombinációit fejlesztjük ki. Más szóval, a kreatív gondolkodás nem arról szól, hogy valami újat generálunk egy üres lapról, hanem inkább arról, hogy a már meglévőket vesszük, és ezeket a darabkákat és darabokat olyan módon kombináljuk, ahogyan korábban még nem tették.

 

A legfontosabb, hogy az új kombinációk létrehozásának képessége attól függ, hogy képes vagy-e meglátni a fogalmak közötti kapcsolatokat. Ha két régi ötlet között új kapcsolatot tudsz kialakítani, akkor valami kreatívat tettél.

 

Young úgy vélte, hogy a kreatív kapcsolódás folyamata mindig öt lépésben zajlik.

  • Új anyag gyűjtése. Először is tanulj. Ebben a szakaszban arra összpontosítasz, hogy 1) a feladatodhoz közvetlenül kapcsolódó konkrét anyagot tanulj meg, 2) általános anyagot tanulj meg úgy, hogy fogalmak széles skálájával kápráztatod el magad.
  • Feldolgozás fejben. Ebben a szakaszban megvizsgálod a megtanultakat azáltal, hogy különböző szemszögekből vizsgálod a tényeket, és kísérletezel a különböző ötletek egymáshoz illesztésével.
  • Lépj el a problémától. Ezután teljesen kiveszed a problémát a fejedből, és valami mással foglalkozol, ami izgat és energiával tölt fel.
  • Hagyd, hogy az ötleted visszatérjen hozzád. Egy bizonyos ponton, de csak miután már nem gondolsz rá, az ötleted egy villanásnyi felismeréssel és megújult energiával tér vissza hozzád.
  • A visszajelzések alapján alakítsd és fejleszd az ötletet. Ahhoz, hogy bármilyen ötlet sikeres legyen, ki kell engedned a világba, alá kell vetned a kritikának, és szükség szerint át kell alakítanod.

 

Az ötlet a gyakorlatban

 

A Frederic Eugene Ives által alkalmazott kreatív folyamat tökéletes példája ennek az öt lépésnek a gyakorlatban.

 

Először is Ives új anyagot gyűjtött. Két évig nyomdász tanoncként dolgozott, majd négy évig vezette a Cornell Egyetem fotólaboratóriumát. Ezek a tapasztalatok rengeteg anyagot adtak neki, amelyből meríthetett, és amelyből asszociációkat hozhatott létre a fényképezés és a nyomtatás között.

 

Másodszor, Ives elkezdte szellemileg feldolgozni mindazt, amit tanult. 1878-ra Ives szinte minden idejét új technikákkal való kísérletezéssel töltötte. Folyamatosan bütykölt és kísérletezett az ötletek összerakásának különböző módjaival.

 

Harmadszor, Ives eltávolodott a problémától. Ebben az esetben néhány órát aludt, mielőtt megvillantotta volna a felismerését. A kreatív kihívások hosszabb időre történő pihentetése is működhet. Függetlenül attól, hogy mennyi időre távolodsz el, olyasmit kell tenned, ami érdekel, és eltereli a figyelmedet a problémáról.

 

Negyedszer, az ötlete visszatért hozzá. Ives úgy ébredt fel, hogy a probléma megoldása ott feküdt előtte. (Személyes megjegyzésként megjegyzem, gyakran tapasztalom, hogy a kreatív ötletek éppen akkor csapnak le rám, amikor lefekszem aludni. Amint engedélyt adok az agyamnak, hogy abbahagyja a napi munkát, a megoldás könnyen megjelenik).

 

Végül Ives még évekig folytatta ötlete átdolgozását. Sőt, az eljárás számos aspektusát továbbfejlesztette, és egy második szabadalmat is benyújtott. Ez egy kritikus pont, és gyakran figyelmen kívül hagyják. Könnyű lehet beleszeretni az ötletünk kezdeti változatába, de a nagyszerű ötletek mindig fejlődnek.

 

A kreatív folyamat röviden

 

“Az ötlet egy asszociációs bravúr, és a magassága egy jó metafora.” -Robert Frost

 

A kreatív folyamat a régi ötletek közötti új kapcsolatok létrehozásának aktusa. Így mondhatjuk, hogy a kreatív gondolkodás a fogalmak közötti kapcsolatok felismerésének feladata.

 

A kreatív kihívások megközelítésének egyik módja az ötlépcsős folyamat követése: 1) anyaggyűjtés, 2) az anyag intenzív feldolgozása az elmében, 3) a problémától való eltávolodás, 4) az ötlet természetes módon való visszatérése, és 5) az ötlet tesztelése a való világban, és a visszajelzések alapján történő módosítása.

 

Kreatívnak lenni nem arról szól, hogy te vagy az első (vagy egyetlen) ember, akinek eszébe jut egy ötlet. A kreativitás sokkal gyakrabban az ötletek összekapcsolásáról szól.

5 Lépés, Amivel Kijátszhatod Az Agyadat, Hogy Kreatívabb Legyél

Új Cikkek:

Szerkesztői Válogatásunk

Olvasnál még valami érdekeset? Szerkesztőségünk ezeket a cikkeket találta a leghasznosabbnak, legérdekesebbnek és a leginkább magával ragadónak ebben a hónapban!