5 Káros Párkapcsolati Dinamika, Ami Megmérgezi A Párokat:

Az emberek közötti kapcsolatok olyan végtelen téma, amely nemcsak a filmeseket és írókat, hanem a tudósokat is inspirálja. Ha már a tudósoknál tartunk, különleges helyet foglal el Eric Berne és az “Emberek játszmái” című könyve, amely megjelenése után a pszichológiában kultikus követőkre tett szert. A szerző leírja a felnőttek népszerű “játékait”, és tanácsokat ad arra vonatkozóan, hogyan ismerjük fel és állítsuk le ezeket, mielőtt kihatással lennének a kapcsolatra.

Összegyűjtöttük a házasságokban “játszott” legnépszerűbb és legtoxikusabb játszmákat.

 

A könnyebb megértés érdekében a szerző egy fiktív családi párt ír le – Mr. és Mrs. White-ot.

1. “Minden miattad van”.

Mrs. White gyakran panaszkodik, hogy nem sok mindent ért el az életében a férje miatt, aki zsarnokként korlátozza őt mindenben, még abban is, hogy táncórákra járjon. Érdekes, hogy amikor White úr mégis megengedte a feleségének, hogy táncórákra járjon, kiderült, hogy az asszony rendkívül fél a tánctól. Valószínűleg a te barátaid és ismerőseid között is vannak ilyen Mrs. White-ok.

A “Minden miattad van” játék csak egy módja annak, hogy igazolja a félelmét, lustaságát vagy más okokat, amelyek miatt nem engedte ezt a nőt táncórákra járni, vagy valami mást. Ráadásul a bűntudat, amit a férjére kényszerített, lehetővé tette, hogy White asszony ajándékokat és egyéb bátorításokat kapjon tőle.

  • Mi a teendő? Ez a játék addig folytatódik, amíg a tilalom fennáll. Abban a pillanatban, amikor a partner azt mondja a feleségének: “Menj csak”, ahelyett, hogy megtiltaná neki például, hogy felzárkózzon a barátaihoz, minden a helyére kerül. És a legvalószínűbb, hogy a barátai valóban elfoglaltak, ő maga pedig nem akar sehova sem menni.

 

2. “Sarok”

Képzeljük el, hogy Mrs. White meghívta a férjét moziba, és ő beleegyezett. Elkezdenek öltözködni, majd a nő hirtelen kijelenti, hogy valami tönkrement és újat kell vásárolni. White úr megdöbbenve, hirtelen válaszol: “A pénzügyeink feszítettek, olyan keményen dolgozom, hogy csak egy vagyok belőlem”.

Mrs. White megsértődik, és azt mondja a férjének, hogy menjen egyedül moziba, mivel rossz kedve van. A férfi megfogadja a tanácsát, de nem megy moziba, hanem a barátaival elmegy egy bárba. White asszony pedig ott marad a sarokban, ahová hajtotta magát, de van egy adu ásza – a lehetőség, hogy szemrehányást tegyen a férjének, amiért egyedül hagyta.

  • Mit tegyen? Mindkét partner kiléphet ebből a játékból. White asszonynak könnyebb, mert tudja, hogy férje keménysége normális reakció a javítással kapcsolatos helytelen kijelentésre. A férfi pedig sokat dolgozik, és a viselkedésével próbálja felhívni rá a figyelmet. Mindössze annyit kell tenni, hogy eljátsszuk vele, elfogadjuk, hogy túlhajszolt, és a javításról szóló beszélgetést egy jobb időpontra halasztjuk.
  • White úr is abbahagyhatja mindezt. Tudja, hogy a felesége hirtelenségét nem szabad komolyan venni. Valójában azt szeretné, ha a férje megölelné, és megkérné, hogy ne sértődjön meg. Csak játszania kellett volna vele, és boldogan elmehettek volna moziba.


3. “Édesem”

Ezt a játszmát általában nyilvánosan játsszák. Fehér úr elmond egy történetet vagy egy egyszerű mondatot, ami a feleségét nem túl vonzó fényben tünteti fel, és a végén hozzáteszi: “Igazam van, drágám?” És minél sértőbb a történet, annál dörzsöltebben hangzik a “drágám” szó.

Ennek eredményeként a célt elérte: a feleségnek oda szúrt egyet, de az utolsó mondat nem engedi, hogy rosszallóan cáfoljon. White asszony dühöngeni kezd, de nincs objektív oka a haragra, mert a férje úriemberként játszik, és az indokolatlan harag még egy mínuszt ad a csoport megítéléséhez.

  • Mi a teendő? Eric Berne itt 2 lehetőséget javasol: Az első lehetőség, hogy érzelmek nélkül válaszoljunk a kérdésre: “Igazam van, édesem?” “Igen, édesem.”. A második lehetőség (jobb, ha nagyon ritkán használjuk), hogy a partner engedélye nélkül mesélünk ugyanilyen történeteket a partnerünkről, és a ‘Igazam van, édesem?’ mondattal fejezzük be.


4. “Nézd, mire kényszerítettél”.

Miután bezárkózott a fürdőszobába, Fehér úr teljes koncentrációval a csövek festésénél tart. Ekkor jelenik meg a felesége a kérdéssel: “Szeretsz engem?”. A kérdés lehet különböző, például: “Ebédelünk?”, “Sétálni megyünk?”. Miután a felesége elterelte a figyelmét, a festékes üveget pont a lábára ejti, és itt,a “Nézd meg mit okoztál” mondattal kezdődik a botrány.

  • Mi a teendő? Valójában White úr figyelmetlenségét saját bosszúsága okozza, mert ő is, mint sokan közülünk, nem szereti, ha ilyenkor megzavarják. Azért is lehet bosszús, mert eléggé belefáradt a festékkel való munkába. Mindenesetre, hogy véget vessen ennek a játéknak, White asszonynak magára kellene hagynia a férjét a festékekkel.


5. “Nézd, milyen keményen próbálkoztam”.

White úr válni akar, de nem akar ő lenni a kezdeményező. A felesége látja, hogy valami nem megy jól a családban, és meghívja a férjét egy pszichoterapeutához. A férfi beleegyezik, de még rosszabbul kezd viselkedni, ami azt bizonyítja, hogy a terápia nem használ. Végül White asszony, miután belefáradt, beadja a válókeresetet. White úr örül – a célt elérte, de nem tehet semmiről, mert nem akarta a válást, sőt megpróbálta megakadályozni.

Egy másik népszerű példa erre a játékra az a helyzet, amikor az egyik házastárs lustaságból nem dolgozik. A munkanélküliség valódi okait nem mondja ki hangosan, de ügyesen megteremti az aktív álláskeresés látszatát. Ez lehetővé teszi, hogy az illető dühösen válaszoljon az esetleges kérdésekre: “Hát nem látod? Mindent megteszek, ami tőlem telik”. Ezután hosszú időre eltűnik a vágy, hogy felvetesse ezt a témát, és bűntudat érzése támad, mert valóban próbálkozik.

  • Mi a teendő? A játék lényege, hogy kezdeményezője magáról a problémáról áthelyezi a fontosságot annak állítólagos megoldására. A tanács itt az, hogy ne menjen el terapeutához, és ne ajánljon segítséget az álláskeresésben. A segítséged a legkönnyebb módja a manipulációnak, mert akkor azt mondhatják: “A te döntésed volt, és ez sem működik, és én még mindig próbálkozom”.

 

Ajánlott Cikk: Így Tudod Konstruktívan Kritizálni A Párodat, Anélkül Hogy Megbántanád

5 Káros Párkapcsolati Dinamika, Ami Megmérgezi A Párokat

Új Cikkek:

Szerkesztői Válogatásunk

Olvasnál még valami érdekeset? Szerkesztőségünk ezeket a cikkeket találta a leghasznosabbnak, legérdekesebbnek és a leginkább magával ragadónak ebben a hónapban!