5 Jel, Hogy Érzelmileg Kiégtél És Ideje Szünetet Tartani:

Gyakran vannak olyan helyzetek az életünkben, amelyeket nem tudunk befolyásolni. Ezek nagy érzelmi erőt igényelnek, amit időnként valóban sikerül összeszednünk. Sok más esetben azonban legyőzöttnek érezzük magunkat, és az a stressz, hogy mindig erősnek kell lennünk, végül áldozatot szedhet. Egy tanulmány az érzelmi kimerültségről az ápolóknál, akik gyakran vannak kitéve az igénybevétel, az ellenőrzés és a fáradtság helyzetének, érdekes bizonyítékokat talált arra, hogy mit jelent ez a fajta kimerültség. Az érzelmi életeddel való törődés rendkívül fontos, és mindig az egyik legfontosabb prioritásodnak kell lennie.

Ezért döntöttünk úgy, hogy cikket írunk az érzelmi kimerültségről, egy olyan szindrómáról, amely gyakran észrevétlen marad, de ugyanolyan fontos, mint bármely más egészségügyi probléma.

 
A cikk végén néhány ajánlást is találsz, amelyekkel megelőzheted és/vagy segíthetsz megbirkózni a stressznek ezzel a nagyon különleges fajtájával.


Érzelmi kimerültség, az ingerek túlterhelése

Amikor valaki érzelmileg kimerült, gyakran túlterheltnek vagy túlterheltnek érzi magát. Ellentétben azzal, amit gondolnánk, a túlhajszoltság nem az egyetlen oka annak, hogy ez történik (ezt néha burnout-szindrómának is nevezik). Az érzelmi kimerülés sok más helyzetben is előfordul. Néha személyesebb körülmények között jelentkezik, például pároknál, szülői tevékenység közben, vagy olyan embereknél, akiknek a munkája másokról való gondoskodással jár, például az ápolóknál. Valójában ahhoz kapcsolódik, hogy több felelősséget vállalunk, mint amennyit kezelni tudunk – ez inkább az érzelmek túlterheltségéhez hasonlít. Fizikai fáradtságként és az életünk feletti kontroll hiányának érzéseként jelentkezik.

Amit a tanulmány megállapított

Ebben a tanulmányban Dr. Jordi Fernández-Castro, a Barcelonai Egyetem munkatársa és csapata azt elemezte, hogy a sürgősségi és intenzív osztályon dolgozó 96 ápolóból álló csoport hogyan érzékeli az igénybevételt, a kontrollt, az erőfeszítést és a jutalmakat. Azt is mérték, hogy az észlelésük hogyan változott attól függően, hogy milyen feladatot kértek tőlük. A cél az volt, hogy kiderítsék, ezek a tényezők kapcsolatban állnak-e az érzelmi kimerültséggel.

Egy kifejezetten erre a célra kifejlesztett alkalmazás segítségével az ápolóknak 4 kérdésre kellett válaszolniuk az igényekkel, a kontrollal, az erőfeszítéssel és a jutalommal kapcsolatban a feladataik során. Az eredmények azt mutatták, hogy a fáradtság csökkent a jutalmazással, de az érzelmi kimerültség szintjével együtt nőtt, amikor az igényesség fontosabb volt.

Más szóval, az, hogy mennyire fontos egy feladat és mit kapunk tőle, fontos szerepet játszik a munkahelyi fáradtságban. A személyes tényezők, például az alváshiány is szerepet játszanak.

Az érzelmi kimerültség lehetséges okai

Annak ellenére, hogy a tanulmányban szereplő ápolóknál a munkájuk jellege miatt krónikus stressz jelentkezett, bárki ki lehet téve az érzelmi kimerültség kockázatának. Az embert fokozatosan eláraszthatják a negatív érzelmek, gondolatok vagy érzések, amíg nem lesz képes megbirkózni a stresszel. A fáradtság érzése a nap folyamán fokozódhat, különösen akkor, amikor a munka a legmegterhelőbb. Csak akkor javul egy kicsit, ha ezt valamilyen vélt jutalommal kompenzálják. Ez a jutalom lehet személyes vagy pénzügyi jellegű. Nyilván a jutalom másik példája lehet egyszerűen egy pillanatnyi valódi pihenés.

Az ápolók jó példa arra, hogy mit okozhat az állandó munkahelyi felelősségvállalás.
 

Együtt, más körülmények is kiválthatják az érzelmi kimerültséget, mint pl:

 

  • Jelentős változáson keresztülmenni az életben, mint például egy válás vagy egy szerettünk halála.
  • Instabil pénzügyi helyzet
  • Nyomás alatt dolgozni, vagy társadalmi nyomást érezni a család és/vagy az iskola részéről.
  • Krónikus betegség
  • Nagy igénybevételt jelentő munkakörnyezetnek van kitéve

 

Néhány tünet, amely segíthet annak ellenőrzésében, hogy szenved-e érzelmi kimerültségtől:


Az érzelmi kimerültség jöhet “csendben”, de többféleképpen is észrevehető, például azzal, ha a szokásosnál nagyobb fizikai fáradtságot érez, vagy ha fejfájás, depresszió vagy elalvási problémák jelentkeznek. Ennek ellenére bizonyos tüneteknek semmi köze a kimerültséghez, ezért mindig ajánlott szakember segítségét kérni, ha ezek közül bármelyik jelentkezik.

Előfordulhat az is, hogy nehezen tudsz összpontosítani vagy vizualizálni dolgokat.

Ha hirtelen elkezdesz nehezen koncentrálni a dolgokra, lehet, hogy érzelmileg kimerült vagy. Egyeseknek még az is előfordulhat, hogy nehezen szervezik vagy tervezik meg a dolgokat fejben.

5 Jel, Hogy Érzelmileg Kiégtél És Ideje Szünetet Tartani(2)

Új Cikkek:

Szerkesztői Válogatásunk

Olvasnál még valami érdekeset? Szerkesztőségünk ezeket a cikkeket találta a leghasznosabbnak, legérdekesebbnek és a leginkább magával ragadónak ebben a hónapban!