5 Házi Recept Korpásodás Ellen:

A harc a korpásodás ellen nem mondható ritkának, ugyanis a korpásodás világszerte az emberek körülbelül felét érinti – különféle mértékben. A hajas fejbőr hasonló jellemzőkkel bír, mint a test maradék bőrfelülete: az elöregedett, elhalt hámsejteket rendszeresen újak váltják fel. Az egészséges fejbőr háromhetenként újul meg, és a leváló hámsejtek láthatatlanul kicsik. Temérdek bolti készítmény áll rendelkezésünkre, ha akarjuk búcsút inteni a korpának, de egy sor otthoni (így olcsóbb és sokszor környezetbarátabb) módszer is létezik, hogy javítsunk a tüneteken.

A korpásodás fajtájai:

Száraz korpásodás esetén a faggyútermelődés nem kóros, a fejbőr nem zsíros, így a korpa nem tapad a hajhoz. Ebben a helyzetben a haj legtöbbször száraz, fénytelen, könnyen letörik, igen nehezen fésülhető.

Ez mögött genetikai tényezőkön kívül helytelen étkezés, B-vitamin hiány, fejbőr megfázása, vegyi anyagok (pl. hajfesték, szőkítő anyagok) károsító hatása, kevés folyadékbevitel, stressz, legyengült általános állapot állhat.

Zsíros korpásodás esetén a fokozott faggyútermelés miatt a leváló hámsejtek összetapadnak és nehezen távolíthatóak el a fejbőrről. Ezt a típusú korpásodást szaknyelven seborrhea capitisnek nevezzük.

Ezt a betegséget androgén hormonok által kiváltott fokozott faggyútermelés okozza.

A túltermelődött faggyúban elszaporodik a pityrosporum ovalénak nevezett gomba, mely normálisan is minden ember fejbőrén megtalálható, ám normális körülmények esetén tüneteket nem okoz.

A pityrosporum ovale elszaporodásakor gyulladásos folyamat indul be, mert a fejbőr hámsejtjeit fokozott osztódásra, elszarusodásra készteti, mely később a fokozott faggyú miatt nehezen eltávolítható korpaként jelentkezik.

Anyai androgén hatásra már a csecsemők fejbőrén, általában az 1. hónap végére vastag, sárgásbarna felrakódás, koszmó alakulhat ki, mely a seborrhea capitis csecsemőkori alakja. Ebben a helyzetben a babáknál sűrűn 8-10 hónapos korig is megfigyelhető a zsíros korpa.

Ezután pubertáskorban kezdődik el újra a fejbőr seborrheája, ami a huszonévesek csaknem 60 %-át érinti. A férfiaknál gyakrabban fordul elő, mint nőknél. Kezelés nélkül általában az ötvenes évektől kezdenek el enyhülni a tünetek.

5 természetes házi recept korpásodás ellen:

1. Almaecet:

Bár laborvizsgálatok még nem igazolják, a széles körű felhasználói tapasztalat áldásos hatásáról számol be, és bizonyos kisebb vizsgálatok már gombaellenes hatását is kimutatták. Almaecetes vízzel a hajmosás után öblíthetsz, a hajad is jóval szebb lesz tőle.

2. Csalán:

Használjunk csalán főzetet három héten keresztül minden nap. Egy csésze forró folyadékban áztassunk egy evőkanál szárított csalánt egy órán keresztül. Ezzel öblítsük folyamatosan a hajat, kenjük be a fejbőrbe. Hagyjuk rajta fél órán keresztül, ezután öblítsük le langyos vízzel.

3. Olívaolaj:

Olívaolaj segítségével 5 nap alatt meg lehet szabadulni a korpásodástól. Melegítsünk fel 200 ml olívaolajat, ezután adjuk hozzá egy citrom levét. A keveréket hagyjuk 30 percig a fejbőrön, ezután mossuk meg a megszokott módon.

4. Citrom:

400 ml folyadékban pároljunk húsz percig 4 citrom héjat, ezután a főzetet fessük fel a hajra. Hagyjuk fél órát állni, ezután mossunk hajat egy semleges pH-értékű samponnal. Négyszer egy héten ismételjük meg a műveletet, hét nap után már látni fogjuk az eredményt.

5. Cékla:

A cékla is hatékony megoldás lehet a korpásodásra. Ugyanúgy kell használni, mint a citromhéjat, de ez esetben a céklát rajta is hagyhatjuk állni a fejbőrön a lével együtt.

Ha tetszett a cikkünk és szeretnél más házi megoldásokat is kipróbálni hajad ápolására, akkor itt van egy másik házi praktika, amivel könnyen és olcsón egészségessé és ragyogóvá teheted hajadat!

Új Cikkek:

Szerkesztői Válogatásunk

Olvasnál még valami érdekeset? Szerkesztőségünk ezeket a cikkeket találta a leghasznosabbnak, legérdekesebbnek és a leginkább magával ragadónak ebben a hónapban!