5 Egyszerű Trükk, Amivel Levezetheted A Stresszt:

Magyarországon több mint 400.000 felnőtt szenved szorongásos zavarokban, amelyek nagyon megnehezítik az életüket. Ráadásul az emberek mintegy 77%-a azt állította, hogy a megnövekedett stressz szint negatív hatással van a fizikai egészségére. Nem mondhatjuk, hogy van egy univerzális és tökéletes megoldásunk erre a 2 problémára, de talán van néhány hasznos tanácsunk. Az egyetlen személy, aki segíthet a stressz és a szorongás tompításában, az te magad vagy.

Találtunk 5 egyszerű és gyors trükköt, amelyek hasznosak lehetnek abban, hogy csökkentsék a stresszt.

1a. Az ősi japán módszer

 

E technika szerint az 5 ujjunk különböző érzéseket és érzelmeket fejez ki.

 • Hüvelykujj: Ez az, ami segít megszabadulni a szorongástól és a többszörös aggodalomtól.
 • Mutatóujj: Ez jelképezi a félelmeidet.
 • Középső: A düh és a keserűség.
 • Gyűrű: A letörtség és a depresszió.
 • Kisujj: Az önbecsülésed, amely optimizmust nyújt neked az életben.

1b. Szorítsd meg az ujjaidat

 

 1. Az első lépés az, hogy az ellenkező kezeddel megfogod minden egyes ujjadat, és szorosan ökölbe szorítod a kezedet az ujj köré. Kezdd a hüvelykujjaddal, és ismételd meg minden ujjaddal.
 2. Minden egyes ujjat 1-2 percig kell tartanod. Egy idő után érezni fogod a pulzusodat, és ekkor tudni fogod, hogy a technika valóban működik.
 3. Ezt a gyakorlatot naponta megismételheted, és észreveheted, hogy mennyivel jobban megbirkózol a stresszel és a szorongással a mindennapokban.

2. Nyomást gyakorolj a tenyered közepére.

 

A fent említett ujjgyakorlatot kombinálhatod ezzel a nyomásos módszerrel. Egyszerűen csak a tenyered közepén enyhe nyomást gyakorolsz az ellenkező hüvelykujjaddal legalább 1 percig. Ezt a pontot az óramutató járásával ellentétes irányú mozdulatokkal is masszírozhatod, és észreveheted, hogy a gyors szívverésed csökken.

3. Végezzen hasi légzést.

 

 1. Az első lépés itt az, hogy keress egy kényelmes helyet, akár ülve, akár fekve.
 2. Ezután az egyik kezedet a mellkasodra, a másikat pedig a hasadra kell tenned.
 3. Mély levegőt kell venned, de a hasadon keresztül, nem a mellkasodon. Így a hasad felfelé fogja nyomni a kezed, de a mellkasod úgy marad, ahogy van, mindenféle mozgás nélkül.
 4. A kilégzéshez összeszorított ajkakkal lélegezhetsz ki, mintha fütyülni próbálnál. A hasadon lévő kezednek vissza kell mennie befelé. Valójában azzal a kezeddel az összes levegőt ki tudod nyomni a hasadból.
 5. Ezt a gyakorlatot 3-10 alkalommal megismétled. Ne siettesd, hanem annyi időt adj a légzésednek, amennyi szükséges. Figyeld meg, hogyan érzed magad ettől a módszertől, és ha javul a pulzusszámod, akkor folytathatod a gyakorlatot.

4. A nyújtás a barátod.

 

Az oldalon sok olyan nyújtó gyakorlat van, amit otthon is könnyedén gyakorolhatsz, de gondoltuk, megosztunk veled 2 olyan gyakorlatot, amiről talán nem is tudsz.

 

 1. Ehhez az egyikhez úgy kell felállnod, hogy a lábaidat nagyjából egy méter távolságra egymástól tedd szét, a kezeidet pedig a hátad mögé tedd. A kezeddel egy törölköző 2 végét kell megfognod. Ezután előre kell hajolnod úgy, hogy a fejed a föld felé nézzen. Ezután elkezdheted fel-le mozgatni a kezeidet, miközben még mindig tartod a törölközőt.
 2. Kipróbálhatod az ülő gerincforgatást is, amihez egyenesen kell ülnöd egy szék széle felé. Ezután a jobb kezed a szék támlájára, a bal kezed pedig a jobb combodra tedd. Lélegezz mélyen be, és forgasd a gerincedet jobbra, majd ismételd meg a gyakorlatot a másik oldalról.

5. Gyakorolja a “tudatos meditációt”

 

A tudatos meditáció az a gyakorlat, amikor teljes mértékben a gondolatainkra és az érzéseinkre koncentrálunk. Arról szól, hogy teljes mértékben a jelen életünkre koncentrálunk, függetlenül attól, hogy az hogyan néz ki. És erre van egy mód, amit a légzésen keresztül tehetsz meg:

 1. Először is találnod kell egy olyan időpontot és helyet, ahol nyugodt tudsz maradni és a belső elmédre koncentrálni. Ez lehet a metrón hazafelé menet, a zuhany alatt, vagy vacsorakészítés közben.
 2. Koncentrálj a légzésedre úgy, hogy észreveszed a hasad mozgását, miközben ki- és belélegzel. Felejts el minden mást, ami az agyadat terheli.
 3. Próbálj meg legalább 5 percig ebben a nyugodt állapotban maradni, és ne engedj semmilyen más gondolatot az elmédbe. Csak a légzésedre kell koncentrálnod.
5 Egyszerű Trükk, Amivel Levezetheted A Stresszt

Új Cikkek:

Szerkesztői Válogatásunk

Olvasnál még valami érdekeset? Szerkesztőségünk ezeket a cikkeket találta a leghasznosabbnak, legérdekesebbnek és a leginkább magával ragadónak ebben a hónapban!