5 Dolog, Ami A Testeddel Történik, Ha Elkezdesz Hideg Vízzel Zuhanyozni:

A test hideg vízbe merítése nem újdonság, hiszen az emberek már évszázadok óta végeznek hidroterápiát. Ezt azonban nem lehet otthon csinálni – szakemberhez kell fordulni, aki segíthet. Hideg zuhanyozni azonban bárki tud otthon is, és élvezheti az ebből származó előnyöket. Lehet, hogy nem a legkényelmesebb dolog a világon, de előnyei tagadhatatlanok.

 

A hideg zuhanyzás 5 előnye:

 

1. Javítja a vérkeringést és csökkenti az izomfájdalmat.

 

Abban a pillanatban, hogy hideg víz éri a testedet, a vér sokkal gyorsabb keringésre kényszerül, hogy fenntartsa a hőmérsékletét. A hideg zuhanyok sportolók számára is ideálisak, mivel sokkal gyorsabban segíthetnek leküzdeni a sérüléseket. Ezért használják a jeget a zúzódásos testrészekre, új oxigént és extra keringést juttatva az érintett területre.

Nem kell azonban lesérülnöd csak azért, hogy hideg zuhanyt vegyél. Egyszerűen megteheted egy kemény edzés után, amikor a testednek szüksége van arra, hogy újra életre keljen.

 

2. Csökkenti a viszkető és fakó bőrt.

 

Azok, akiknek természetüknél fogva száraz a bőrük, vagy olyan bőrbetegségekben szenvednek, mint például az ekcéma, ezért gyakran viszketést éreznek a forró zuhany után. Ennek leküzdésére az egyik módszer, ha a lehető legalacsonyabbra csökkented a víz hőmérsékletét. Csak ne maradj olyan sokáig a zuhany alatt, mint a forró vízzel, és észre fogod venni, hogy a viszketés elkezd elmúlni. Utána még mindig szükséged lesz egy jó hidratáló krémre, hogy az összes nedvességet magadba szívd, de a viszketés el fog múlni.

 

3. Stabilizálja az anyagcserédet.

 

Kezdjük azzal, hogy a barna zsír az a fajta zsír, amivel minden ember születik, és a hideg zuhanyozással aktiválódik. Azáltal, hogy aktiváljuk, a barna zsír segíthet a fehér zsírnak (ami az elhízással van összefüggésben) egészséges szinten maradni. Tehát a heti 2-3 hideg zuhanyzás valóban stabilizálhatja, sőt, javíthatja az anyagcserét.

 

Persze nem fogsz csak úgy elkezdeni fogyni, ha beugrasz egy hideg zuhany alá, hiszen előbb néhány életmódbeli döntést kell hoznod. A hideg zuhany azonban stabilizálhat bizonyos hormonszinteket, és kezelheti az emésztőrendszeredet. Ily módon, a kiegyensúlyozott étrenddel együtt, segíthetnek a fogyásban.

 

4. Csökkenti a stresszt és javítja a mentális egészségedet.

 

A hideg zuhanyok úgy működnek, hogy nagy sokkot és stresszt okoznak a szervezetednek. Ha tehát rendszeresen alkalmazod őket, elindul egy folyamat, amit keményedésnek nevezünk. Ez idő alatt az idegrendszered hozzászokik ahhoz, hogy kis mennyiségű fizikai stresszel sújtod, és felkészül arra, amikor igazán stresszes pillanatok jönnek. Ennek eredményeképpen a tested és az elméd készen áll arra, hogy bármilyen nehéz helyzettel szembenézzen.

 

Emellett a hideg víz endorfint szabadít fel a véráramunkban, és ennek következtében éberebbek, energikusabbak és boldogabbak leszünk. Egy klinikai kísérletben kimutatták, hogy a depresszióban szenvedő emberek tünetei enyhültek, miután hetente 2-3 alkalommal legfeljebb 5 perces hideg zuhanyt vettek.

 

5. Erősíti az immunrendszeredet.

 

A hideg zuhanyok ellenállóbbá tehetik a szervezetet a náthával és a szezonális influenzával szemben. Ezt bizonyítja, hogy egy klinikai vizsgálat során 29%-kal csökkent a munkahelyi betegállományban lévők száma, miután elkezdtek hideg vízzel zuhanyozni. Ez azért van, mert a hideg víz sokkolja a szervezetet, és arra kényszeríti, hogy több leukocitát termeljen, amelyek felelősek a szervezetünk fertőzésekkel szembeni védelméért.

 

BONUSZ: a forró zuhanyzás hátrányai

 

Érthető, hogy miért szeretsz forrón zuhanyozni, különösen egy nehéz munkanap után. De tudnod kell, hogy a víz magas hőmérséklete több problémát is okozhat neked.

 

  • Irritálhatja a bőrödet: A forró víz károsítja a bőrödön található keratinsejteket, amitől a bőröd száraz és fakó lesz. Így a bőröd irritáltnak és viszketőnek érzi magát, mivel minden nedvességet visszatart a bejutástól.
  • Ronthat a bőrbetegségeken: Az ekcéma és a pattanások sokaknál elég gyakoriak, és a forró hőmérséklet ronthat a tüneteken. Ez azért van, mert extra nedvességre van szükségük ahhoz, hogy megnyugodjanak, és a forró víz ezt elveszi.
  • A hajadat is károsíthatja: Ezek a keratinsejtek nemcsak a testeden, hanem a fejeden is megtalálhatóak. A forró víz pedig gyengíti a hajadat, és egyeseknél hajhullást okoz.
  • Növelheti a vérnyomást: Ha bizonyos szívbetegségekben vagy szív- és érrendszeri problémákban szenvedsz, érdemes leszoknod a forró vízről.
5 Dolog, Ami A Testeddel Történik, Ha Elkezdesz Hideg Vízzel Zuhanyozni

Új Cikkek:

Szerkesztői Válogatásunk

Olvasnál még valami érdekeset? Szerkesztőségünk ezeket a cikkeket találta a leghasznosabbnak, legérdekesebbnek és a leginkább magával ragadónak ebben a hónapban!